«Άλλο ποιητής στην αντιπολίτευση και άλλο συγγραφέας στην κυβέρνηση» σχολίασε ο ευρωβουλευτής κ. Κώστας Χρυσόγονος τη διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκπομπή «Ακραίως» του ΣΚΑΪ με τον Τάκη Χατζή, σημειώνοντας ότι «από εκεί που ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας για να μειώσει το χρέος, κατάφερε να κουρέψει τη δημόσια περιουσία».
Ο ανασχηματισμός είναι το κυρίαρχο θέμα σήμερα και ο κ. Χρυσόγονος δεν χαρίστηκε στον κ. Κουβέλη τονίζοντας πως: «Η διεύρυνση θα είχε νόημα το 2014. Ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί να ενσωματώσει τη ΔΗΜΑΡ και οι βουλευτές της να είναι υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτιά του. Κάτι που δεν έκανε και αυτό ήταν εμπαιγμός. Αν είχε προχωρήσει στην κίνηση αυτή θα έδινε έναν άλλο αέρα, αφού και αυτοδυναμία να μην είχε εξασφαλίσει μετά τις εκλογές, θα μπορούσε να είχε συμπράξει με το Ποτάμι και όχι με τους ΑΝΕΛ. Να ακολουθήσει μια λογική γιατί η γραμμή του Βαρουφάκη ήταν παράλογη. Θα υπήρχε μια σταδιακή προσγείωση στην πραγματικότητα, γιατί άλλο ποιητής στην αντιπολίτευση και άλλο συγγραφέας στην κυβέρνηση».
Ο κ.Χρυσογόνος, με την ευρωπαϊκή του εμπειρία, στάθηκε ιδιαιτέρως σε αυτά που έχασε η χώρα χάρη στη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη: «Οι δανειστές τότε θα έδιναν καλύτερους όρους στον κ. Τσίπρα από ότι ήταν διατεθειμένοι να δώσουν στον Σαμαρά. Θα έδιναν μια επωφελή συμφωνία, θα είχε κλείσει η 5η αξιολόγηση, θα είχε πάρει προληπτική γραμμή στήριξης και θα εργαζόταν για να αποδομήσει το πελατειακό σύστημα και να αναδομήσει το κράτος. Αντί να κάνει αυτά που έλεγε, πόνταρε στη θεωρία των παιγνίων του κ. Βαρουφάκη. Κι έχασε το ελληνικό κράτος 20 δισ. ευρώ στις τράπεζες, 4 -5 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων τα κράτησαν οι τιμωρητικά οι δανειστές και καμιά 40 δισ. οι καταθέσεις που έφυγαν. Από εκεί που ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας για να μειώσει το χρέος κατάφερε να κουρέψει τη δημόσια περιουσία».
Ο κ.Χρυσόγονος προέβλεψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναρριχηθεί εκ νέου στην εξουσία. «Το θετικό στοιχείο είναι ότι έστω και την τελευταία στιγμή βγήκαμε από το τραγικό αδιέξοδο, αν και προχωρήσαμε σε ένα δημοψήφισμα άνευ νοήματος. Αν και η αξιοποίησή του αποτέλεσε εμπαιγμό και μείωση της αξίας της λαϊκής ετυμηγορίας. Σωστά έκανε τη στροφή τον Ιούλιο, και ανέθεσε σε ένα πιο σοβαρό άνθρωπο τον κ. Τσακαλώτο τη διαπραγμάτευση. Πλέον το θέμα είναι ο τόπος πως θα μπορέσουμε να τον ανορθώσουμε».
Ο ίδιος όμως αποχώρησε από το ΣΥΡΙΖΑ γιατί: «Έπρεπε να αποδομήσει το πελατειακό σύστημα, και αναδομήσει το ελληνικό κράτος. Ωστόσο στήνει νέα πελατειακό σύστημα και με πολύ επιτυχία, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις κρατάει τα ποσοστά και αφού χάσειστις επόμενες εκλογές, μπορεί να ξαναδιεκδικήσει την εξουσία».
«Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός»
Τέλος αναφέρθηκε και στην Κεντροαριστερά και εξήγησε γιατί δεν θα προσχωρήσει στη νέα παράταξη. «Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, δεν έχω προσωπικές φιλοδοξίες, τις έχω ικανοποιήσει. Έβαλα με ΣΥΡΙΖΑ είχα την ελπίδα, έστω και φρούδα όπως αποδείχθηκε, ότι θα μπορούσα να βοηθήσω να προσγειωθεί η κυβέρνηση και ερχόμενος στο ευρωκοινοβούλιο να καταδείξω ότι οι πολιτικές λιτότητας είχαν τραγικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία. Θα επιστρέψω στο πανεπιστήμιο το καλοκαίρι το 2019. Το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς φαίνεται να έχει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα. Το Κίνημα Αλλαγής είναι τέταρτο στις δημοσκοπήσεις πίσω από Χρυσή Αυγή. Δεν πείθει την ελληνική κοινωνία».