Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Είστε έγκυος; Φάτε ξηρούς καρπούς και τα παιδιά σας θα γίνουν εξυπνότερα

Οι έγκυες που καταναλώνουν τουλάχιστον 74 γραμμάρια ξηρών καρπών την εβδομάδα κάνουν παιδιά με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη Ισπανών ερευνητών

Η κατανάλωση ξηρών καρπών κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης µπορεί να οδηγήσει σε βελτιωµένη νοητική ικανότητα στα παιδιά, ανακοίνωσαν Ισπανοί ερευνητές.

Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Epidemiology, περιελάμβανε 2.208 παιδιά, στα οποία οι ερευνητές πραγματοποίησαν δοκιμασίες κινητικών και πνευματικών ικανοτήτων όταν αυτά ήταν 1,5, 5 και 8 ετών. Προηγουμένως, οι μητέρες είχαν δώσει στοιχεία για τη διατροφή τους κατά τη διάρκεια του πρώτου και του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης.

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι οι έγκυες που κατανάλωναν τουλάχιστον 74 γραμμάρια ξηρών καρπών την εβδομάδα έφεραν στον κόσμο παιδιά που κατέγραψαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά σε δοκιμασίες διαρκούς προσοχής, μνήμης εργασίας και IQ από εκείνα των οποίων οι μητέρες δεν έτρωγαν καθόλου ή λιγότερο από αυτή την ελάχιστη ποσότητα.

Στις παραμέτρους της έρευνας περιλήφθηκε η ηλικία της μητέρας, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και άλλα χαρακτηριστικά των μητέρων και των μωρών.

Ο επικεφαλής της έρευνας Jordi Julvez από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης παραδέχτηκε ότι τα ευρήματα δεν επαρκούν ακόμη ώστε να τεκμηριωθεί η θετική επίδραση των ξηρών καρπών στην εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών, καθώς θα πρέπει να γίνουν και άλλες πιο στοχευμένες μελέτες. Εντούτοις, παρέχουν μια σοβαρή ένδειξη ότι οι ξηροί καρποί δεν είναι μόνο μια καλή πηγή πρωτεΐνης για τις έγκυες, ειδικά όταν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες, δηλαδή 30 έως 50 γραμμάρια ημερησίως.

Οι ιθύνοντες της έρευνας συνιστούν στις έγκυες να τρώνε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα αμύγδαλα, καρύδια και φουντούκια.

ygeiamou.gr

Tags
Back to top button