Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Συρία - Κτυπήθηκαν στόχοι γύρω από την Δαμασκό

Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν θέσεις της Χεζμπολάχ και του Ιρανών στρατιωτικών συμβούλων αργά το βράδυ της Πέμπτης, στην Συρία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Δαμασκού στην περιοχή Κάρα, νοτιοδυτικά της Χομς.

Μαχητικά F-16I και κατά πληροφορίες ένα ή δύο F-35 συμμετείχαν στην επιδρομή, τα οποία μαχητικά ακολούθησαν διαδρομή μέσα από τον Λίβανο σε μια κλασική αποστολή hi-lo-hi, βάλλοντας ταυτόχρονα από τον εναέριο χώρο του Λιβάνου για να αποφύγουν την συριακή αντιαεροπορική άμυνα.

«Περί τις 23:03» (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ο «ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση με ομοβροντίες πυραύλων από τον εναέριο χώρο νοτιοδυτικά της Βηρυτού στον Λίβανο, βάζοντας στο στόχαστρο ορισμένες θέσεις κοντά στη Δαμασκό και στα περίχωρα της πόλης Χομς», δήλωσε στρατιωτική πηγή στο SANA.

«Η αντιαεροπορική άμυνά μας αναχαίτισε τους περισσότερους από τους ισραηλινούς πυραύλους», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τουλάχιστον δύο ισραηλινοί πύραυλοι αέρος-εδάφους έπεσαν στην περιοχή Καλαμούν, στην περιοχή των συνόρων. Σημείωσαν ακόμη πως κινητήρες ισραηλινών μαχητικών ακούστηκαν μέσα και γύρω από τη Βηρυτό.

Η υπουργός Άμυνας του Λιβάνου, η Ζάινα Ακάρ, καταδίκασε την «κατάφωρη παραβίασητης εθνικής κυριαρχίας της χώρας, όπως και το γεγονός πως ισραηλινά μαχητικά πέταξαν σε χαμηλό ύψος, προκαλώντας πανικό στους πολίτες».

Πρόσθεσε πως η ενέργεια του Ισραήλ παραβιάζει την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία αφορούσε την επίλυση της σύρραξης του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ το 2006, κι αξίωσε τα Ηνωμένα Έθνη να αποτρέψουν το Ισραήλ να εξαπολύει επιθέσεις στη Συρία από τον λιβανέζικο εναέριο χώρο. Διευκρίνισε πως υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία στον ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της επιδρομής, δύο πολιτικά αεροσκάφη, ένα του λιβανέζικου αερομεταφορέα Middle East Airlines, ερχόμενο από το Αμπού Ντάμπι, κι ακόμη ένα, του τουρκικού αερομεταφορέα Pegasus, χρειάστηκε να περιμένουν στον συριακό εναέριο χώρο για περίπου 10 λεπτά προτού μπορέσουν να προσγειωθούν στη Βηρυτό, ώστε να μην κλειδωθούν και καταρριφθούν από ισραηλινούς ή συριακούς πυραύλους, δήλωσε ο Φάντι Αλ Χάσαν, ο υπηρεσιακός γενικός διευθυντής της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας του Λιβάνου.

Αφότου ξέσπασε το 2011 η ένοπλη σύρραξη στη Συρία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και συμμάχων τους, ιρανικών και φιλοϊρανικών ομάδων, ιδίως της σιιτικής ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Tο ισραηλινό Γενικό Επιτελείο παραδέχθηκε νωρίτερα φέτος ότι έπληξε τουλάχιστον 50 στόχους στην εμπόλεμη χώρα την προηγούμενη χρονιά. Το Ισραήλ διαμηνύει συχνά πως δεν θα επιτρέψει στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του, να στήσει προγεφύρωμα στη συριακή επικράτεια.

Tags
Back to top button