Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ισπανικό χέρι βοηθείας στην Τουρκία για κατασκευή αεροπλανοφόρου 300 μέτρων-Όταν έχει τέτοιους "εταίρους" στην ΕΕ τι να τους κάνεις τους εχθρούς

Οι φιλοδοξίες της Τουρκίας στον ναυτικό τομέα πήραν μια αποφασιστική νέα τροπή με την επιβεβαίωση ότι η Προεδρία της Υπηρεσίας Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) προωθεί ένα κοινό έργο με την Ισπανία για την ανάπτυξη ενός αεροπλανοφόρου 300 μέτρων, όπως αναφέρει η Sabah.

Η Τουρκία προχωράει στην κατασκευή αεροπλανοφόρου

Αυτή η ανακοίνωση έρχεται ως μια εντυπωσιακή εξέλιξη από το πρόγραμμα TCG Anadolu της Τουρκίας και αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να επεκτείνει την προβολή της ναυτικής ισχύος της.

σε μια κατηγορία συγκρίσιμη όχι μόνο με τα ευρωπαϊκά πλοία αλλά και με αυτά που λειτουργούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, ένα σημάδι ότι η Άγκυρα επιδιώκει μια πιο δυναμική στάση στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Το νεοσχεδιαζόμενο αεροπλανοφόρο, που αναφέρεται ανεπίσημα ως Milli Uçak Gemisi (MUGEM), θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη εγχώρια κατασκευασμένη ναυτική πλατφόρμα της Τουρκίας μέχρι σήμερα.

Με μήκος 300 μέτρων, ξεπερνά δραματικά το TCG Anadolu, το οποίο έχει μήκος περίπου 232 μέτρα, και επισκιάζει τα περισσότερα ευρωπαϊκά αμφίβια πλοία εφόδου.

Σχεδιασμένο με  μεγαλύτερη επιχειρησιακή αντοχή, αυτό το νέο πλοίο στοχεύει να χρησιμεύσει ως πλωτός βατήρας για αεροσκάφη σταθερών πτερύγων, ελικόπτερα, drones και συστήματα διοίκησης και ελέγχου, επεκτείνοντας τις  επιχειρησιακές δυνατότητες της Τουρκίας πολύ πέρα ​​από τις ακτές της.

"Δεκανίκι στήριξης" στα τουρκικά σχέδια η Ισπανική Navantia

Η διαδικασία ανάπτυξης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου της Υπηρεσίας Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB), Haluk Görgün, στην Sabah, βασίζεται στην επιτυχημένη συνεργασία με την Ισπανία κατά τα αρχικά στάδια σχεδιασμού του TCG Anadolu.

Η ισπανική ναυπηγική τεχνογνωσία, ιδίως από την Navantia, ενσωματώνεται για άλλη μια φορά για να διασφαλιστεί ότι αυτό το αεροπλανοφόρο επόμενης γενιάς πληροί τα λειτουργικά πρότυπα που απαιτούνται από τον σύγχρονο ναυτικό πόλεμο.

Το αεροπλανοφόρο θα κατασκευαστεί σε εγχώρια ναυπηγεία στην Κωνσταντινούπολη, ενισχύοντας το ναυπηγικό οικοσύστημα της Τουρκίας και τονώνοντας τις τοπικές αμυντικές βιομηχανίες με τεχνολογικές εισροές υψηλής αξίας.

Το μήκος των 300 μέτρων σημαίνει ότι αυτό το πλοίο θα ανταγωνιστεί τα μεσαίου μεγέθους αμερικανικά αεροπλανοφόρα και τον ταχέως αναπτυσσόμενο στόλο της Κίνας, προσφέροντας στην Τουρκία τη δυνατότητα να προβάλλει αεροπορική ισχύ σε μεγαλύτερες αποστάσεις με ένα πιο διαφοροποιημένο αεροπορικό σύνολο.

Σε αντίθεση με το TCG Anadolu, το οποίο έχει περιορισμένες δυνατότητες εκτόξευσης συμβατικών μαχητικών αεροσκαφών, η νέα πλατφόρμα θα μπορούσε να φιλοξενήσει πιο προηγμένα αεροσκάφη ή μεγαλύτερες επιχειρήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, γεφυρώνοντας το χάσμα δυνατοτήτων με τις παγκόσμιες ναυτικές δυνάμεις.

Συγκριτικά, τα μεγαλύτερα ενεργά αεροπλανοφόρα της Ευρώπης, όπως το Charles de Gaulle της Γαλλίας ή η κλάση Queen Elizabeth του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν μήκος περίπου 280 έως 284 μέτρα.

Ο νέος σχεδιασμός της Τουρκίας όχι μόνο τα ξεπερνά αυτά, αλλά σηματοδοτεί και την πρόθεσή της να απελευθερωθεί από τα καθαρά περιφερειακά όρια.

Αναπροσαρμογή του ναυτικού και γεωπολιτικού δόγματος της Τουρκίας

Στρατηγικά, αυτό το έργο σηματοδοτεί μια σημαντική αναπροσαρμογή του ναυτικού και γεωπολιτικού δόγματος της Άγκυρας.

Στη Μεσόγειο Θάλασσα, όπου ο ανταγωνισμός για θαλάσσια επιρροή εντείνεται, ένα τέτοιο αεροπλανοφόρο θα ενισχύσει την αποτρεπτική και επιχειρησιακή ευελιξία της Τουρκίας, ειδικά σε αμφισβητούμενα ύδατα.

Η παρουσία του θα επηρεάσει επίσης την ισορροπία δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα, όπου το ΝΑΤΟ, η Ρωσία και τα παράκτια κράτη συνεχίζουν να πλοηγούνται σε πολύπλοκες δυναμικές.

Αυτό σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να εξασφαλίσει θαλάσσιες γραμμές επικοινωνίας, να προστατεύσει ενεργειακές οδούς και να διαφυλάξει το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας με ένα εκτεταμένο σύμβολο ισχύος.

Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το "Δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας"

Η ανακοίνωση ότι η Τουρκία και η Ισπανία θα αναπτύξουν από κοινού αυτό το αεροπλανοφόρο καταδεικνύει ένα τολμηρό στρατηγικό άλμα, αντανακλώντας την πρόθεση της Άγκυρας να γίνει μια σημαντική ναυτική δύναμη , έχοντας τα μέσα να επηρεάσει την περιφερειακή ασφάλεια πολύ πέρα ​​από τις άμεσες ακτές της.

Με αυτό το βήμα, η Τουρκία δεν κατασκευάζει απλώς ένα μεγαλύτερο πλοίο, αλλά επαναπροσδιορίζει τον ρόλο της στη θαλάσσια τάξη της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, σηματοδοτώντας σε συμμάχους και αντιπάλους ότι οι φιλοδοξίες της δεν περιορίζονται πλέον στην παράκτια άμυνα, αλλά επεκτείνονται στη διαρκή προβολή δύναμης και την επιχειρησιακή κυριαρχία στη θάλασσα.

Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι η Τουρκία  δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το "Δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας", γεγονός που αργά ή γρήγορα θα μας οδηγήσει σε στρατιωτική αναμέτρηση μαζί της.

 

 

 

Tags
Back to top button