Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

ΗΠΑ: Θανατοποινίτης έχει γλιτώσει την εκτέλεση 9 φορές - Αμφισβήτηση της ποινής του από τον γενικό εισαγγελέα της Οκλαχόμα

 

Η Οκλαχόμα έχει ορίσει ημερομηνίες εκτέλεσης εννέα φορές για τον θανατοποινίτη Ρίτσαρντ Γκλόσιπ. Το κράτος του έχει προσφέρει τρία «τελευταία γεύματα» και ο ίδιος έχει παντρευτεί δύο φορές εν αναμονή της εκτέλεσης, ενώ παράλληλα προσπαθεί να επιτύχει μια πιο δίκαιη δίκη.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η προσφυγή του στο Ανώτατο Δικαστήριο, στην οποία αμφισβητούσε την μέθοδο εκτέλεσής του, την θανατηφόρα ένεση, η οποία, όμως, απορρίφθηκε πριν 9 χρόνια. 

Τώρα, σε μια απρόσμενη εξέλιξη, ο Ρεπουμπλικανός γενικός εισαγγελέας της Οκλαχόμα, Γκέντνερ Ντράμοντ, παίρνει το μέρος του Γκλόσιπ στην προσπάθειά του να ανατρέψει την καταδίκη του για φόνο και τη θανατική ποινή του, σητν οποία καταδικάστηκε το 1997. Οι δικαστές θα ακούσουν τα επιχειρήματα του κατάδικου την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου.

Φυσικά, δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση, καθώς τα τελευταία χρόνια, υπάρχει η τάση στις ΗΠΑ κατά της θανατικής ποινής, η οποία πλέον επιβάλλεται σε όλο και λιγότερες περιπτώσεις. Και, όπως αναφέρει το Associated Press, οι εισαγγελείς σε τουλάχιστον τρεις άλλες υποθέσεις θανατικής ποινής στην Αλαμπάμα και το Τέξας έχουν πιέσει για να οριστούν νέες δίκες ή τουλάχιστον να γλιτώσουν οι θανατοποινίτες από την προοπτική της εκτέλεσης.

«Όλες αυτές οι υποθέσεις λένε στο κοινό ότι το σύστημα της θανατικής ποινής, όπως χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να είναι αξιόπιστο για να καταλήξει σε ένα δίκαιο και δίκαιο αποτέλεσμα», δήλωσε η Ρόμπιν Μαχέρ, εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Πληροφοριών για τις Θανατικές Ποινές.

Η καταδίκη του για τη δολοφονία του πρώην αφεντικού του το 1997

Ο Γκλόσιπ καταδικάστηκε για τη δολοφονία του πρώην αφεντικού του, ιδιοκτήτη μοτέλ Μπάρι Βαν Τρις, το 1997 στην Οκλαχόμα Σίτι, την οποία οι Αρχές θεωρούσαν προμελετημένη. 

Έπειτα, ένας άλλος άνδρας, ο Τζάστιν Σνιντ, παραδέχτηκε ότι λήστεψε και σκότωσε τον Βαν Τρις, αλλά κατέθεσε ότι το έκανε μόνο αφού ο Γκλόσιπ υποσχέθηκε να του πληρώσει 10.000 δολάρια. Ο Σνιντ έλαβε ποινή ισόβιας κάθειρξης σε αντάλλαγμα για την κατάθεσή του και ήταν ο βασικός μάρτυρας κατά του Γκλόσιπ.

Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι ο Γκλόσιπ είναι αθώος, αλλά ισχυρίζεται ότι δεν έλαβε δίκαιη δίκη. Μεταξύ των ανησυχιών του είναι ότι οι εισαγγελείς γνώριζαν ότι ο Σνιντ είπε ψέματα στο βήμα του μάρτυρα σχετικά με την ψυχιατρική του κατάσταση και τον λόγο που έπαιρνε το φάρμακο λίθιο που σταθεροποιεί τη διάθεση. 

Ο Ντράμοντ ανέφερε επίσης ότι ένα κουτί αποδεικτικών στοιχείων στην υπόθεση καταστράφηκε, συμπεριλαμβανομένων αποδείξεων μοτέλ, κουρτίνας μπάνιου και κολλητικής ταινίας, τα οποία ο δικηγόρος του Γκλόσιπ, Ντον Νάιτ, υποστηρίζει ότι θα μπορούσαν να αποδείξουν την αθωότητα του Γκλόσιπ. Πολλοί πεώην εισαγγελείς και αστυνομικοί από όλες τις ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του Γκλόσιπ.

Γιατί καθυστερούσε η θανάτωση του Γκλόσιπ

Σημειώνεται ότι προγραμματισμένη ώρα για την εκτέλεσή του ήρθε και παρήλθε, καθώς ένα από τα φάρμακα που περιέχεται στην θανατηφόρα ένεση και χρησιμοποιούσε το εν λόγω σωφρωνιστικό ίδρυμα στην Οκλαχόμα δεν ταίριαζε με τα πρωτόκολλα εκτέλεσης.

«Αυτό είναι απλά τρελό», είπε τότε ο Γκλόσιπ, 61 ετών τώρα, αφού έμαθε για τη σύγχυση ναρκωτικών, η οποία τελικά οδήγησε σε σχεδόν επτά χρόνια μορατόριουμ των εκτελέσεων στην Οκλαχόμα.

Η απόφαση αναμένεται στις αρχές του καλοκαιριού.

Tags
Back to top button