Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν δήλωσε τη Δευτέρα ότι προσφέρθηκε να γίνουν αμοιβαίες κινήσεις με τη Ρωσία για πυραύλους και ασκήσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά επανέλαβε τις προειδοποιήσεις για μεγάλο κόστος εάν η Μόσχα εισβάλει στην Ουκρανία.
Μετά από περισσότερες από επτά ώρες συνομιλιών στη Γενεύη με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, η Σέρμαν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν έτοιμες να συναντηθούν ξανά, αλλά ότι η Ρωσία δεν είχε προσφέρει διαβεβαιώσεις ότι θα αποσύρει τα στρατεύματα που συγκεντρώθηκαν κοντά στην Ουκρανία.
Η Σέρμαν είπε στους δημοσιογράφους ότι είχε προσφέρει «μια σειρά από ιδέες όπου οι δύο χώρες μας θα μπορούσαν να αναλάβουν αμοιβαία δράση που θα ήταν προς το συμφέρον για την ασφάλεια και τη βελτίωση της στρατηγικής σταθερότητας».
Αρνήθηκε να δώσει πλήρεις λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν προτάσεις για την τοποθέτηση πυραύλων και είπε ότι είναι «ανοιχτές να συζητήσουν το μέλλον ορισμένων πυραυλικών συστημάτων στην Ευρώπη» σύμφωνα με τη Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς, από την οποία ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε.
«Είμαστε επίσης ανοιχτοί να συζητήσουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να θέσουμε αμοιβαία όρια στο μέγεθος και το εύρος των στρατιωτικών ασκήσεων και να βελτιώσουμε τη διαφάνεια σχετικά με αυτές τις ασκήσεις -- και πάλι, σε αμοιβαία βάση», είπε σε ενημέρωση Τύπου. Τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «έτοιμες να κινηθούν όσο πιο γρήγορα μπορεί κανείς υπό αυτές τις συνθήκες», αλλά είπε ότι οι συζητήσεις θα χρειαστούν χρόνο.
Είπε ότι απέκλεισε το ενδεχόμενο ρωσικής έκκλησης για εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
«Ήμασταν σταθεροί, ωστόσο, στην απώθηση των προτάσεων για την ασφάλεια που δεν είναι απλώς αφορμές για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κατακρεουργήσει την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ».
Έκανε εκ νέου έκκληση προς τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της που υπολογίζονται σε 100.000.
Εάν η Ρωσία εισβάλει, «θα υπάρξουν σημαντικό κόστος και συνέπειες, πολύ πέρα από αυτό που αντιμετώπισε το 2014», όταν η Μόσχα κατέλαβε τη χερσόνησο της Κριμαίας και υποστήριξε μια εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία, είπε.
Ερωτηθείσα εάν η Ρωσία ήταν έτοιμη να απομακρύνει στρατεύματα, η Σέρμαν είπε: «Δεν νομίζω ότι γνωρίζουμε την απάντηση σε αυτό».
«Κάναμε πολύ σαφές ότι είναι πολύ δύσκολο να έχουμε εποικοδομητική, παραγωγική και επιτυχημένη διπλωματία χωρίς αποκλιμάκωση, επειδή η κλιμάκωση προφανώς αυξάνει τις εντάσεις και δεν δημιουργεί το περιβάλλον για πραγματικές διαπραγματεύσεις», είπε.
Είπε ότι είπε στον Ρώσο ομόλογό της «να επιστρέψει τα στρατεύματα στους στρατώνες ή να μας πει ποιες ασκήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και ποιος είναι ο σκοπός».
«Επαγγελματικές συζητήσεις», λέει ο Ριαμπκόφ
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ χαρακτήρισε τις συνομιλίες για θέματα ασφαλείας μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Γενεύη, ως επαγγελματικές, αλλά δήλωσε ότι απαιτούνται μια σημαντική τομή και συμβιβασμοί.
«Η συζήτηση ήταν δύσκολη, μακρά, πολύ επαγγελματική, σε βάθος, συγκεκριμένη. Χωρίς προσπάθειες να ωραιοποιηθεί κάτι ή να αποφευχθούν οι οξείες γωνίες», δήλωσε ο Σεργκέι Ριαμπκόφ, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετώπισαν πολύ σοβαρά τις προτάσεις που αφορούν στις εγγυήσεις ασφαλείας.
«Μας δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η αμερικανική πλευρά προσέγγισε πολύ σοβαρά τις ρωσικές προτάσεις, τις μελέτησε σε βάθος», δήλωσε ο Ριαμπκόφ.
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα αποφασίσει εάν θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις προγραμματισμένες συναντήσεις αυτής της εβδομάδας με το ΝΑΤΟ και υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ.
Μιλώντας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις συνομιλίες στη Γενεύη, ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι υπάρχει βάση για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά ότι η Ουάσινγκτον δεν πρέπει να υποτιμά τους κινδύνους της αντιπαράθεσης.
Παράλληλα δήλωσε ότι μπορεί να βρεθεί μια ισορροπία συμφερόντων με το ΝΑΤΟ χωρίς η Ρωσία να υποχωρήσει από τις απαιτήσεις της στα θέματα των εγγυήσεων ασφαλείας. Την ίδια στιγμή ο Ριαμπκόφ κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφός της, παρά τις αντιρρήσεις του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «όπως το ΝΑΤΟ φροντίζει για τη δική του ασφάλεια, έτσι φροντίζουμε κι εμείς για τη δική μας ασφάλεια και κάνουμε ό,τι θεωρούμε αναγκαίο».
Ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι δεν υπήρξε πρόοδος στο ζήτημα της μη διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.
«Σε ό,τι αφορά στη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, θα έλεγα ότι στο ζήτημα αυτό δεν υπήρξε κατηγορηματικά καμιά πρόοδος», δήλωσε ο Ριαμπκόφ προσθέτοντας ότι «αυτό είναι ένα από τα κύρια προβλήματα... και θα έλεγα ότι σε μεγάλο βαθμό όλα τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο ζήτημα αυτό».