Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ημικρανίες: Αυτές είναι οι τροφές που μπορεί να σας προκαλούν πονοκέφαλο

Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι πάσχουν από ημικρανίες, διαθέτουν στο στόμα και στο έντερό τους περισσότερους μικροοργανισμούς που διασπούν γρήγορα τα νιτρικά άλατα.

Αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί ορισμένες τροφές φαίνεται να «πυροδοτούν» ημικρανίες, όπως η σοκολάτα, το κρασί, τα επεξεργασμένα κρέατα (π.χ. του χοτ-ντογκ) και άλλα φαγητά που περιέχουν νιτρικά άλατα. Όταν αυτές οι χημικές ουσίες διασπώνται από τα βακτήρια στο σώμα, μετατρέπονται σε νιτρικό οξείδιο στο αίμα, το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αντόνιο Γκονζάλεθ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό mSystems, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», πήραν δείγματα σάλιου και κοπράνων από εθελοντές και έκαναν ανάλυση DNA στα βακτήρια που περιέχονταν σε αυτά.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι υπέφεραν από ημικρανίες, ήταν εκείνοι που στον οργανισμό τους υπήρχαν υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων τα οποία διασπούν ταχύτερα τα νιτρικά άλατα, παράγοντας έτσι περισσότερο νιτρικό οξείδιο μέσα στο αίμα.

Περίπου ένας στους επτά ανθρώπους πάσχει από ημικρανίες, με τους περισσότερους να έχουν ένα επεισόδιο πάνω από μια φορά το μήνα. Εκτός από τον πόνο, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία και λήθαργο, ενώ μερικοί βλέπουν και μια 'αύρα', ένα αμυδρό φως στην περιφερική όρασή τους.

Η διατροφή, το στρες και η έλλειψη ύπνου είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για τις ημικρανίες, ενώ θεωρείται ότι και οι ορμόνες παίζουν ρόλο, καθώς οι ημικρανίες είναι τρεις φορές συχνότερες στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν μια διατροφική μελέτη για να ελέγξουν σε ποιο βαθμό τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου επηρεάζουν την ημικρανία. Στο μέλλον, ελπίζουν ότι ίσως την προλαμβάνουν με το κατάλληλο αντιβακτηριακό, πιθανώς με μορφή στοματικού διαλύματος.

Tags
Back to top button