Οι πιστωτές της Ελλάδας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) προετοιμάζουν ένα πακέτο μέτρων για τη μείωση του χρέους της χώρας, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Handelsblatt, κάνοντας αναφορά σε πηγές που είδαν την πρόταση.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, κεντρικό στοιχείο της πρότασης αποτελεί η ανταλλαγή χρέους, με την οποία ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα «αγοράσει» 13 δισ. δολάρια από τα δάνεια του ΔΝΤ που εκκρεμούν για το 2019 και μετά, χρησιμοποιώντας πόρους που πιθανόν περίσσεψαν από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. O EMS με τη σειρά του θα προσφέρει χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη διάρκεια ωρίμανσης των δανείων, παρέχοντας στην Αθήνα σημαντική βοήθεια.
Επιπλέον, όπως αναφέρει το άρθρο, η γερμανική κυβέρνηση δεν αντιτίθεται καταρχήν στην ιδέα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Handelsblatt. Το Βερολίνο θεωρεί την πρόταση ως μια από τις διαθέσιμες επιλογές, ωστόσο η απόφαση δεν θα ληφθεί παρά μόνο μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης στα μέσα του επόμενου έτους.
Tο Βερολίνο προς το παρόν θέλει να επικεντρωθεί στην τρέχουσα δέσμη μέτρων διάσωσης και σε όσα έχει ακόμα να εφαρμόσει η Ελλάδα, ανέφεραν γερμανικές κυβερνητικές πηγές.
Επιπλέοιν, οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας εξετάζουν επίσης άλλα μέτρα. Μία από τις επιλογές είναι η παράταση της διάρκειας των χρεών της Ελλάδας κατά 10 με 15 χρόνια. Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, μέσω των κρατών μελών της ευρωζώνης, θα μπορούσαν επίσης να επιστρέψουν στην Αθήνα τα κέρδη που πραγματοποίησαν από ελληνικά ομόλογα.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ την Τετάρτη, η επικεφαλής του Ταμείου Christine Lagarde κατέστησε σαφές ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η ικανότητα της Ελλάδας να εξοφλήσει τα χρέη της για να συνεχίσει το ΔΝΤ να συμμετέχει σε προγράμματα διάσωσης.
Τέλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες τις Handelsblatt, το ΔΝΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει στην Ελλάδα ένα πακέτο βοήθειας με διάρκεια ενός έτους.