
Μετά το διάγγελμα Οτσαλάν και την συμφωνία τερματισμού του πολέμου από το ΡΚΚ κατά της Τουρκίας, σειρά πήρε το ξεπούλημα από τον Τράμπ των Κούρδων της Συρίας (YPG) στη νέα κυβέρνηση των τουρκόφιλων τζιχαντιστών του Αλ Τζολάνι.
Το ατού του YPG/PKK πέρασε στη διοίκηση της Δαμασκού! Η πρωτοβουλία της Τουρκίας άρχισε να δείχνει τα αποτελέσματά της.Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) στον Κόλπο, υπό την αιγίδα του Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο Τραμπ, ο Σύριος πρόεδρος Αχμέντ Σάρα και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν σε μια διαδικτυακή μίνι σύνοδο κορυφής, αναφέρει , επισημαίνοντας:
Η πιο κρίσιμη απόφαση της συνόδου κορυφής ήταν η ανακοίνωση του Τραμπ ότι οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Συρίας θα άρονταν.
Αυτή η απόφαση θα συμβάλει σημαντικά στις προσπάθειες της νέας συριακής κυβέρνησης να κερδίσει διεθνή αναγνώριση, να τερματίσει την οικονομική κρίση της χώρας, να διαχειριστεί τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης και να κερδίσει μεγαλύτερη υποστήριξη στο εσωτερικό.
Νέα εποχή στην πολιτική της Ουάσιγκτον στη Συρία
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Sharaa, ο Trump απαίτησε από την κυβέρνηση της Δαμασκού να αναλάβει την ευθύνη για τις φυλακές του ISIS στη Συρία, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο της τρομοκρατικής οργάνωσης YPG/PKK.
Με αυτή τη δήλωση, ο Τραμπ κατέστησε σαφές ότι ήθελε να εμπλέξει τη νέα κυβέρνηση στη Συρία στον αγώνα κατά του ISIS.
Ο χρόνος και το περιεχόμενο της δήλωσης μπορεί να αποτελούν ένδειξη ότι έχει εισέλθει σε μια νέα φάση όχι μόνο στον αγώνα κατά του ISIS αλλά και στην προσέγγιση των ΗΠΑ απέναντι στους δρώντες στη Συρία.
Αυτό το αίτημα του Τραμπ, ειδικά όταν εξετάζεται σε συνδυασμό με τις τάσεις των ΗΠΑ να αποσυρθούν από το πεδίο, αντικατοπτρίζει την επιθυμία του να αναθέσει σαφή ευθύνη ασφαλείας στην κυβέρνηση της Δαμασκού.
Η εφαρμογή αυτού του αιτήματος μπορεί επίσης να οδηγήσει τους διεθνείς παράγοντες να επανεξετάσουν τις θέσεις τους στη Συρία.
Αυτό το αίτημα, που είναι κάτι περισσότερο από μια απλή έκκληση για μέτρα ασφαλείας, μπορεί να ερμηνευτεί ως μήνυμα ότι οι ΗΠΑ επαναπροσδιορίζουν τις προτεραιότητές τους επί τόπου και επιδιώκουν να ενημερώσουν τους συνομιλητές τους στη Συρία.
Αυτή η κατάσταση αποτελεί ένδειξη ότι οι ΗΠΑ αμφισβητούν τη δέσμευσή τους με την τρομοκρατική οργάνωση YPG/PKK, την οποία θεωρούν ως τον κύριο εταίρο τους επί τόπου στον αγώνα κατά του ISIS, και αντ' αυτού θέλουν να αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση της Δαμασκού ως έναν αποτελεσματικό και νόμιμο παράγοντα.
SOS-Η Τουρκία προχωράει στην μαζική παραγωγή του UGV Barkan- Αναβαθμίζεται κατακόρυφα η απειλή σε Έβρο-νησιά
Η στρατιωτική άμπωτις των ΗΠΑ από την Συρία
Τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν θέσει ολοένα και περισσότερο το ενδεχόμενο απόσυρσης στρατευμάτων από τη Συρία.
Ο Τραμπ δεν θέλει να αφήσει ένα κενό καθώς αποσύρει τη χώρα του από το συριακό θέατρο και αναζητά έναν εταίρο που θα συνεχίσει τον αγώνα για την αποτροπή της αναβίωσης της απειλής του ISIS.
Σε αυτό το σημείο, η ανάδειξη του συριακού κράτους αντί της τρομοκρατικής οργάνωσης YPG/PKK όσον αφορά την ικανότητα και τη νομιμότητα θεωρείται ως μια πιο ορθολογική επιλογή τόσο από άποψη συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο όσο και από άποψη περιφερειακών πραγματικοτήτων.
Το μήνυμα του Τραμπ δείχνει ότι η Ουάσινγκτον κινείται προς μια νέα ισορροπία στη Συρία και θέλει να ενισχύσει τη βάση για άμεση επαφή με τη Δαμασκό, ειδικά σε θέματα ασφαλείας.
Αυτή η προσέγγιση δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν θα περιοριστούν σε πολιτικές που επικεντρώνονται αποκλειστικά στην τρομοκρατική οργάνωση YPG/PKK στο πεδίο, αλλά θα στραφούν σε μια πιο ευέλικτη και πολυμερή γραμμή που θα λαμβάνει υπόψη τις προτεραιότητες της Δαμασκού.
Αυτή η κατάσταση μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για το μέλλον του φακέλου της Συρίας.
Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα, ειδικά για παράγοντες όπως οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που εδώ και καιρό διστάζουν να δημιουργήσουν άμεσες σχέσεις με τη διοίκηση της Δαμασκού.
Ο πενταμερής μηχανισμός συνεργασίας
Η κλήση του Τραμπ υποδεικνύει επίσης μια συμφωνία που επικαλύπτεται με τον «μηχανισμό πενταμερούς συνεργασίας» που ξεκίνησε υπό την ηγεσία της Τουρκίας.
Ο περιφερειακός μηχανισμός, ο οποίος καλύπτει την Τουρκία, τη Συρία, το Ιράκ, την Ιορδανία και τον Λίβανο, στοχεύει στη δημιουργία μιας πιο συντονισμένης αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην καταπολέμηση του DAESH.
Ερντογάν για Τραμπ: Με εκείνον θα χαλαρώσουν πιο γρήγορα οι αμυντικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Η πρόθεση των ΗΠΑ να μεταβιβάσουν την ευθύνη για τις φυλακές στη Δαμασκό θα συμβάλει άμεσα στη λειτουργία αυτού του μηχανισμού επί τόπου.
Αυτή η εξέλιξη δείχνει επίσης ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν πλέον τους περιφερειακούς παράγοντες να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες και είναι ανοιχτές στο να μοιραστούν το στρατιωτικό βάρος επί τόπου.
Σε αυτό το πλαίσιο, η δήλωση Τραμπ θα μπορούσε να αποτελέσει μια εξέλιξη που θα μπορούσε να επηρεάσει άμεσα όχι μόνο την εσωτερική ισορροπία της Συρίας αλλά και τις προσπάθειες περιφερειακής συνεργασίας για την ασφάλεια.
Η Τουρκία σε ρόλο χωροφύλακα των ΗΠΑ σε Συρία-Μ.Ανατολή με τις ευλογίες Τράμπ
Άποψή μας είναι ότι η δήλωση του Τραμπ σχετικά με τις φυλακές του ISIS δεν αποτελεί απλώς μια τακτική κίνηση, αλλά μια ένδειξη ότι οι ΗΠΑ επανεξετάζουν τις εμπλοκές τους στο πεδίο, προσεγγίζοντας την εξίσωση της Συρίας με μια πιο ολοκληρωμένη στρατηγική και επιδιώκοντας μια πιο ισορροπημένη συνεργασία με τους περιφερειακούς παράγοντες.
Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τις σχέσεις ΗΠΑ-Συρίας την επόμενη περίοδο, καθώς και τις πολιτικές ασφαλείας της Τουρκίας, την προσέγγιση της Ευρώπης στη Συρία και τη θέση του YPG/PKK εντός και εκτός της χώρας.
Τα απόνερα για την Ελλάδα
Η αναβάθμιση της Τουρκίας σε ρόλο χωροφύλακα των ΗΠΑ σε Συρία-Μ.Ανατολή με τις ευλογίες Τράμπ, θα έχει αντίκτυπο και στα Ελληνοτουρκικά, αφού πλέον ο υπερφίαλος Ερντογάν δεν θα αργήσει με την ανοχή της Ουάσιγκτον να επανέλθει στις γνωστές προκλήσεις σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.
Ίσως οι περισσότεροι δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του κινδύνου ενός ελληνοτουρκικού πολέμου την παρούσα περίοδο, αλλά κατά την άποψή μας είναι η πρώτη φορά που συντρέχουν αρκετοί και ουσιαστικοί παράγοντες προς τούτο
Ο κίνδυνος Ελληνοτουρκικού πολέμου αυξάνεται
Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα η Ελλάδα, αφού κατά την άποψή μας ο κίνδυνος ενός Ελληνοτουρκικού πολέμου αυξάνεται σημαντικά, λόγω των παρακάτω συνθηκών:
1. Ειρήνευση ΡΚΚ -Τουρκίας
Το ΡΚΚ συμμορφώθηκε στο πρόσφατο κάλεσμα του ηγέτη του Οτσαλάν για κατάπαυση του πυρός και ειρήνευση με την Τουρκία.
Άρα ο Ερντογάν κλείνει ένα πολύ σοβαρό μέτωπο, εξοικονομώντας στρατιωτικές δυνάμεις από τη 2η Στρατιά που μπορεί να μεταφέρει σε Ανατολική Θράκη και μικρασιατική παράλια. Παράλληλα επιχειρεί να καταλαγιάσει το κουρδικό στο εσωτερικό.
2. Ο επικείμενος τερματισμός πολέμου στην Ουκρανία
Παρά τις διαφωνίες Ουκρανίας-Ευρώπης, το γεγονός ότι Πούτιν και Τραμπ συμφωνούν για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ερμηνεύεται πως αυτός θα τελειώσει, με τους όρους να ικανοποιούν τον Ρώσο Πρόεδρο.
Αυτό για το Αιγαίο σημαίνει πως θα πάψει να έχει για τις ΗΠΑ την στρατηγική σημασία που είχε την περίοδο του πολέμου στην Ουκρανία, αφού μέσω των ήρεμων νερών του έφθανε ασφαλής η Αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Αλεξανδρούπολη και μέσω αυτής και Βουλγαρίας-Ρουμανίας στην Ουκρανία.
3. Δεν θα υπάρχει πουθενά ανοιχτό πολεμικό μέτωπο
Ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία και αυτός στη Λωρίδα της Γάζας, θα συνεπάγεται πως δεν θα υπάρχει ανοιχτό πολεμικό μέτωπο σε Ευρώπη- Μ. Ανατολή, πράγμα ασυνήθιστο εδώ και πολλά χρόνια.
Το να ανοίξει στη Μ. Ανατολή πολεμικό μέτωπο, με τον Τραμπ στις ΗΠΑ δεν μοιάζει πολύ πιθανό, ακόμη και του Ισραήλ κατά του Ιράν, αφού ένας πόλεμος μεταξύ Τεχεράνης-Τελ Αβίβ, θα ήταν οπισθοδρόμηση για τα Αμερικανικά σχέδια, που θέλουν τις ΗΠΑ να επικεντρώνονται στον Ειρηνικό κατά της Κίνας.
4. Ο Τραμπ δεν θα ενδιαφερθεί για να σταματήσει τον Ερντογάν
Άποψή μας είναι ότι ο Τραμπ δεν θα εμπλακεί άμεσα σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, αποτρέποντας τα χειρότερα, αφού τηρεί αποστάσεις από οτιδήποτε δεν συμφέρει οικονομικά τις ΗΠΑ, σκεπτόμενος ως επιχειρηματίας και όχι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όπως απέδειξε άλλωστε με το σχέδιο τερατούργημα για εκδίωξη των Παλαιστινίων από την γη των προγόνων τους και την μετατροπή της σε Ριβιέρα της Μεσογείου για λογαριασμό των ΗΠΑ.
5. Η Τουρκία είναι επιθετική και υπερ-εξοπλισμένη
Τέλος η Τουρκία δεν έχει κάνει βήμα πίσω αναφορικά με τις διεκδικήσεις σε βάρος μας, διατηρεί το Casus Belli εναντίον μας, ενώ συνεχίζει να υπερ-εξοπλίζεται.
Παράλληλα επιχειρεί να μπει από την "πίσω πόρτα" στον Ευρωπαϊκό στρατιωτικό πυρήνα, με την σύσταση ισχυρού αμυντικού βραχίονα από τις Βρυξέλλες να θεωρείται παραπάνω από δεδομένος το προσεχές χρονικό διάστημα.
Κάτι τέτοιο δεν συμφέρει Ελλάδα-Κύπρο που αναμένεται να αντιταχθούν προκαλώντας όμως τριγμούς στις σχέσεις τους με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που εκτιμούμε πως στην πλειοψηφία τους θα θέλουν την δυνατή στρατιωτικά Τουρκία να μετέχει στο εγχείρημα του ισχυρού ευρωπαϊκού στρατού.
Αυτό με την σειρά του θα οδηγήσει σε μια άρνηση της ΕΕ στήριξης των Ελληνικών θέσεων απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, θέτοντας εν αμφιβόλω την βοήθεια των Ευρωπαίων σε περίπτωση ελληνοτουρκικού πολέμου.