Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Τουρκία ξεκινά άμεσα την κατασκευή των τριών φρεγατών «Ιστανμπούλ»- Θα τις έχει έτοιμες σε 3 χρόνια

Μπορεί ο τουρκικός λαός στην Ανατολία να ζει το δράμα του μετά τους σεισμούς έχοντας έρθει αντιμέτωπος με το φάσμα της έλλειψης στέγης, εργασίας και διατροφής, αλλά ο τούρκος πρόεδρος συνεχίζει κανονικά το μεγαλεπήβολο εξοπλιστικό πρόγραμμα του πολεμικού του ναυτικού που όπως πολλές φορές έχει δηλώσει, θα επικρατήσει στην «Γαλάζια Πατρίδα». Σε αυτό το πλαίσιο δόθηκαν οι σχετικές παραγγελίες για τα πρώτα φύλλα μετάλλων για την 2η, 3η και 4η φρεγάτα κλάσης «Ιστανμπουλ» γνωστότερες στην Τουρκία ως κλάση ISTIF.

Οι συγκεκριμένες φρεγάτες θα αποτελούν το 6ο, 7ο και 8ο πλοίο του προγράμματος MILGEM που μέχρι στιγμής έχει παράγει τις κορβέτες της κλάσης ADA.

Η κατασκευή των πλοίων αναμένεται σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο να ξεκινήσει σύντομα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Εθνικού πλοίου» (MILGEM) 4 κορβέτες κλάσης ADA έχουν παραδοθεί στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Η φρεγάτα «Ιστανμπούλ» αναμένεται να τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα μέσα στον τρέχον έτος.

Η απόφαση για την κατασκευή των τριών φρεγατών ελήφθη από την διοικούσα επιτροπή αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας τον Δεκέμβριο του 2022. Ο πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ δήλωσε πως η κατασκευή των πλοίων θα γίνει από την κοινοπραξία των ναυπηγείων Anadolu, Sedef, Sefine και της STM Defense Technologies Engineering and Trade Inc.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες του τουρκικού αμυντικού τύπου η κοινοπραξία έδωσε την παραγγελία για την κοπή των πρώτων φύλλων μετάλλου των 3 νέων φρεγατών της κλάσης ISTIF σε τοπική βιομηχανία. Στο προσεχές μέλλον αναμένεται να γίνει και η σχετική τελετή κοπής των μετάλλων αυτών . Τα ονόματα των φρεγατών θα είναι TCG Izmir, TCG Izmit και TCG Icel .

Το πλάνο των τούρκων προβλέπει ότι οι 3 φρεγάτες της κλάσης İSTİF των οποίων η κατασκευή θα γίνει ταυτόχρονα θα παραδοθούν στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό σε τρία χρόνια από τώρα ή σε 36 μήνες όπως αναφέρουν συγκεκριμένα οι πληροφορίες από το πρωτόκολλο της κοινοπραξίας.

Η φρεγάτα «Ιστανμπούλ» ξεκίνησε να κατασκευάζεται στις 19 Ιανουαρίου 2017. Στην τελετή παρευρέθηκαν ο τότε Τούρκος υπουργός Άμυνας Fikri Işık και ανώτεροι στρατιωτικοί, συμπεριλαμβανομένου του ναύαρχου Bülent Bostanoğlu, Διοικητή των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων την εποχή εκείνη. Καθελκύστηκε στις 23 Ιανουαρίου 2021 από το Pendik Naval Shipyard στην Κωνσταντινούπολη. Έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε επιχειρησιακή διαθεσιμότητα το 2023.

Κατά την διάρκεια της καθέλκυσης ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δώσει έμφαση στην σημασία της κάλυψης με εγχώρια μέσα των εξοπλιστικών αναγκών της χώρας, τονίζοντας πως τα πλοία αυτά θα εξοπλιστούν με τον αντιπλοϊκό πύραυλο «Atmaca» και το ταχέο πυροβόλο εγγύς άμυνας «Gokdeniz». Οι φρεγάτες αυτές προορίζονται να είναι η συνοδεία του μίνι αεροπλάνοφόρου της Τουρκίας «Anadolu» κατά την διάρκεια επιχειρήσεων.

Tags
Back to top button