Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Η «θεραπεία-βαμπίρ» και οι κίνδυνοι – Προειδοποίηση από τον αμερικανικό «ΕΟΦ»

«Η μετάγγιση πλάσματος αίματος από νεαρά άτομα σε ηλικιωμένους είναι επικίνδυνη και μη εγκεκριμένη», προειδοποιεί ο Οργανισμός – Γιατί εταιρείες όπως η «Αμβροσία» της Σίλικον Βάλεϊ έχουν ξετρελαθεί με τη νέα αυτή θεραπεία

Η λήψη αίματος (πλάσμα) από ένα νεαρό άτομο και η μετάγγισή του σε ένα ηλικιωμένο προκειμένου να καταπολεμηθεί η γήρανση -μια θεραπεία που έχει ξετρελάνει τη Σίλικον Βάλεϊ- έχει μηδενικά κλινικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ.

Ο οργανισμός εξέδωσε προειδοποίηση ασφαλείας σχετικά με τους κινδύνους από τη μετάγγιση πλάσματος αίματος από νεαρούς αιμοδότες, για την πρόληψη παθήσεων όπως απώλεια μνήμας, γήρανση, Πάρκινσον, Αλσχάιμερ, νόσος μετατραυματικού στρες ή ακόμη και καρδιακές παθήσεις.

«Δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα κλινικά ωφέλη από τέτοιου είδους μετάγγιση, και μάλιστα εγκυμονούν κίνδυνοι από την οποιαδήποτε χρήση πλάσματος αίματος», δήλωσε ο Οργανισμός.

Η ιδέα μετάγγισης νέου αίματος ως αντι-γηραντικό έχει προσελκύσει τεχνολογικούς κολοσσούς και πρωτοπόρους επιχειρηματίες, όπως ο δισεκατομμυριούχος Πίτερ Θιλ, ο οποίος προβλήθηκε σε δημοφιλές επεισόδιο της σειράς «Σίλικον Βάλει» του HBO.

Το ενδιαφέρον του επιχειρηματία τράβηξε μια εταιρεία εν ονόματι «Ambrosia» (Αμβροσία), η οποία δραστηριοποιείται σε πέντε αμερικανικές πολιτείες και πουλά ένα λίτρο πλάσματος (από αιμοδότες 16 έως 25 χρονων) έναντι 8.000 δολαρίων!

Στην ιστοσελίδα της Ambrosia αναφέρει πλέον πως έχει διακόψει τις θεραπείες ασθενών προς συμμόρφωση με τις υποδείξεις του Οργανισμού.

Οι επικεφαλής του βιολογικού κέντρου του Οργανισμού ανέφεραν πως καμία από τις θεραπείες με πλάσμα αίματος δεν είχαν περάσει από τους απαραίτητους αυστηρούς ελέγχους. Η Αμβροσία δήλωσε πως «πειράματα σε ποντίκια (παραβίοσις) μας ενέπνευσαν να προχωρήσουμε σε θεραπείες με νεαρό πλάσμα». Η επίσημη έγκριση του Οργανισμού απαιτεί ανθρώπινες δοκιμές προτού οι εταιρείες μπορούν να υποστηρίξουν πως το προϊόν τους έχει συγκεκριμένες ιδιότητες.

«Η χρήση τέτοιων προϊόντων θα πρέπει να θεωρείται μη ασφαλής ή αποδοτική, και προτρέπουμε αυστηρά τους καταναλωτές να αποφύγουν τέτοιου είδους θεραπείες εκτός κλινικών δοκιμών, οι οποίες φυσικά θα έχουν την αρμόδια επίβλεψη», αναφέρει ο Οργανισμός.

Όσον αφορά το πλάσμα, αποτελεί το υγρό τμήμα του αίματος, το οποίο περιέχει τις πρωτείνες που βοηθούν το αίμα να πήζει. Η μετάγγιση πλάσματος επιτρέπεται από τον Οργανισμό, όταν πρόκειται για συγκεκριμένα τραύματα ή σε ασθενείς των οποίων το αίμα δεν πήζει εύκολα. Όμως, όπως προειδοποιεί ο Οργανισμός, υπάρχουν ρίσκα, όπως αλλεργικά σοκ, υπερφόρτωση του κυκλοφοριακού συστήματος, τραυματισμός του πνεύμονα καθώς και μετάδοση κάποιας νόσου.

«Μας προβληματίζει που ασυνείδητοι ηθοποιοί βρίσκουν θύματα ασθενείς που τους υπόσχονται θεραπείες και γιατροσόφια από πλάσμα νεαρών αιμοδοτών», καταλήγει ο Οργανισμός.
 

Tags
Back to top button