Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Ρωσία είναι έτοιμη για πιθανή πυρηνική επίθεση – Ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης παρακολουθεί τις εκτοξεύσεις πυραύλων σε ακτίνα 6.000 χιλιομέτρων

Το Κρεμλίνο εκφράζει την πλήρη και ολοκληρωμένη ετοιμότητα  των πανίσχυρων ρωσικών ενόπλων δυνάμεων έναντι οποιασδήποτε απειλής από την δύση , σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από την Μόσχα.

Στα τέλη του 2016, οι ρωσικές δυνάμεις της αποκαλούμενης αεροδιαστημικής άμυνας  ολοκλήρωσαν με επιτυχία την εγκατάσταση της πρώτης φάσης του ενοποιημένου δικτύου  ραντάρ του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης (EWS).

Έτσι, μέσω του συστήματος αυτού η Μόσχα θα είναι σε θέση να παρακολουθεί τις εκτοξεύσεις πυραύλων γύρω από την περίμετρο των συνόρων της χώρας και σε ακτίνα 6.000 χιλιομέτρων.

Το σύστημα περιλαμβάνει τα άκρως εξειδικευμένα συστήματα ραντάρ  «Voronezh», «DTV», «Dnepr», «Bolga» , αλλά και τα αναβαθμισμένα συστήματα  «Don».

«Ως αποτέλεσμα, ο ρωσικός στρατός έχει  μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθεί πλέον όλα τα τεκταινόμενα  στον αέρα και φυσικά στο διάστημα από την ακτή του Μαρόκου έως την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών«, αναφέρει Ρώσος αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται ότι ο  δεύτερος σταθμός του συστήματος «Don», τέθηκε σε λειτουργία κοντά στην περιοχή του Armavir το 2009. «Ο σταθμός παρακολουθεί τα γεγονότα που συμβαίνουν από τη Βόρεια Αφρική έως την Ινδία », τόνισε ο καθηγητής της ακαδημίας στρατιωτικών επιστημών, Vadim Kozyulin.

Το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής προειδοποίησης αποτελείται από τρία στοιχεία. Τους διαστημικούς  δορυφόρους οι οποίοι ανιχνεύουν  την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων, τους  σταθμούς εδάφους έγκαιρης προειδοποίησης οι οποίοι υπολογίζουν με ακρίβεια  την τροχιά και την κατεύθυνση των βαλλιστικών πυραύλων, και τον  σταθμό ραντάρ Don-2N στο Sofrino κοντά στη Μόσχα όπου διαβιβάζονται οι πληροφορίες  , και ο σταθμός κατευθύνει τα αντιπυραυλικά συστήματα  αναλόγως.

Σταθμοί  αυτού του τύπου  βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία  στην περιοχή Ιρκούτσκ (που καλύπτει την περιοχή από την Κίνα προς τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ), στο θύλακα του Καλίνινγκραντ και στην  περιοχή  του Κρασνοντάρ.

Ολοκληρώνονται οσονούπω  οι δοκιμές των σταθμών σε Κρασνογιάρσκ και Όρενμπουργκ.

Άλλος ένας σταθμός  ραντάρ κτίζεται στην  περιοχή Αλτάι , ενώ ένας άλλος σταθμός ραντάρ κατασκευάζεται στην περιοχή της Αρκτικής, κοντά στο Μουρμάνσκ.

Μόλις όλες αυτές οι εγκαταστάσεις έχουν τεθούν  σε λειτουργία, θα εξασφαλίσουν  ολόπλευρη παρατήρηση και αναχαίτιση  ενάντια σε οποιεσδήποτε πυραυλικές επιθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρωσική αμυντική εταιρεία Almaz-Antey  έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη των συστημάτων μέσου βεληνεκούς αντιαεροπορικών πυραύλων  νέας γενιάς.

Ήδη από πέρυσι, η εταιρεία παρέδωσε στο υπουργείο άμυνας το σύστημα αεράμυνας πυραύλων μέσου βεληνεκούς  Buk-Μ3.

Η ομάδα των συστημάτων αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς περιλαμβάνει και το αντιπυραυλικό σύστημα S-350 «Vityaz», το οποίο επίσης είναι σε λειτουργία από το 2016.

Το Buk-Μ3  και ο σταθμός ραντάρ  που το  συνοδεύει ανιχνεύει και εγκλωβίζει  μέχρι και 36 στόχους σε απόσταση έως και 70 χιλιομέτρων. Το συγκρότημα είναι εξοπλισμένο με πυραύλους 9R31M , οι οποίοι, σε σύγκριση με τους προκατόχους τους, έχουν  μεγαλύτερη ταχύτητα και καλύτερα χαρακτηριστικά ελιγμού.

Η Ρωσία έχει επίσης το αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς Pantsir-S1 , το οποίο εξουδετερώνει στόχους  σε αποστάσεις μέχρι 15 χιλιόμετρα και ύψος μέχρι 20 χιλιόμετρα.

Το σύστημα S-400 είναι ένα σύστημα μεσαίου βεληνεκούς που μπορεί να εξουδετερώσει στόχους σε αποστάσεις μέχρι 400 χιλιόμετρα και βαλλιστικούς στόχους σε αποστάσεις έως και 60 χιλιόμετρα.

Ως επιστέγασμα όλων, η Ρωσία συνεχίζει να εργάζεται για την ολοκλήρωση του συστήματος S-500, το οποίο είναι  ένα  μεγάλης εμβέλειας αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου υψομέτρου  παρακολούθησης που φτάνει στις παρυφές του διαστήματος  .

Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για την ρωσική εκδοχή της αμερικανικής αντιπυραυλικής «ομπρέλας » η οποία όμως έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες σε σχέση με την αμερικανική .

Tags
Back to top button