Την παράταση για τρεις επιπλέον μήνες στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία ψήφισε το υπουργικό συμβούλιο χθες, μετά από πρόταση και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Μετά την οριακή νίκη του Ρ.Τ. Ερντογάν στο δημοψήφισμα πολλοί είναι οι αναλυτές οι οποίοι εκτιμούν πώς με τις αντιδράσεις που υπάρχουν ήδη και τις καταγγελίες περί νοθείας θα δημιουργηθεί σύντομα κλίμα αναταραχής στην Τουρκία.
Αυτό οφείλεται ωστόσο περισσότερο στην αλαζονεία του ίδιου του Τούρκου προέδρου. Αποφάσισε να κάνει τη συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου να λαμβάνει όλες τις αποφάσεις και να έχει το μεγαλύτερο μέρος των εξουσιών και αφού θεωρητικά και τυπικά το πέτυχε είναι αποφασισμένος να ασκήσει τις νέες του αρμοδιότητες όσο πιο σύντομα μπορεί.
Οι «Κεμαλικοί» ή καλύτερα το «βαθύ κράτος» στην Τουρκία που δεν βλέπει με καλό μάτι τον Ερντογάν είναι βέβαιο πώς θα προσπαθήσει να ανακτήσει τις δυνάμεις του και να περάσει στην αντεπίθεση, καθώς διαπιστώνει πώς χάνει συνεχώς έδαφος και η επιρροή του μειώνεται. Το πρόβλημα για τον Τούρκο πρόεδρο είναι επίσης οι Κούρδοι, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένοι να παραμείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.
Η πολιτική του Σουλτάνου είναι να περιορίσει τους Κούρδους και να αποτρέψει την δημιουργία ανεξάρτητου κράτους με εδάφη και από την Τουρκία. Ο κύβος πάντως έχει ριφθεί και το αυτόνομο κουρδικό κράτος είναι δεδομένο πως θα δημιουργηθεί με τις ευλογίες τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας. Συνεπώς, ο Τούρκος πρόεδρος εκτιμάται πώς θα γίνεται ολοένα και πιο ακραίος στις θέσεις του επι του ζητήματος αυτού και οι Κούροι θα απαντούν με τον τρόπο που αυτοί ξέρουν.
Το σοβαρότερο ωστόσο πρόβλημα για την Τουρκία μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής είναι η κατάλυση της δημοκρατίας. Ήδη, ο Ερντογάν έχει αποδείξει πώς είναι ένας αυταρχικός ηγέτης και έχει βάλει στην άκρη τις αρχές της δημοκρατίας. Για το λόγο αυτό δέχεται τις σφοδρές επικρίσεις τόσο από το εξωτερικό όσο και από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στο εσωτερικό.
Η όλη αυτή κατάσταση λοιπόν δείχνει πώς ο Ρ.Τ. Ερντογάν ανησυχεί πώς δεν έχει εξασφαλισμένο απολύτως τίποτα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιχειρηθεί ένα πραξικόπημα ανάλογο αυτού που έγινε τον Ιούλιο του 2016 ή ακόμη και πιο οργανωμένου και προγραμματισμένου. Για να φυλάξει τα νότα του δίνει ακόμη μία παράταση στο καθεστώς εκτάκτου ανάγκης που του δίνει το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις καταστολής και βίαιης αντίδρασης σε οποίες ενέργειες δεν θεωρούνται φιλικές προς το καθεστώς του.
Όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, η ανακοίνωση του Συμβουλίου αναφέρει σχετικά: «Προκειμένου να διασφαλίσουμε τη συνέχεια των μέτρων προστασίας της δημοκρατίας (σ.σ. εδώ βεβαίως γελάμε), των αρχών του κράτους δικαίου όπως και των δικαιωμάτων και ελευθεριών, αποφασίστηκε να συστήσουμε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης».
Τονίζεται δε ότι αυτή η απόφαση ελήφθη μόλις δύο ημέρες προτού λήξει το μέτρο και μία ημέρα μετά τη νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ερντογάν. Επισημαίνεται μάλιστα, ότι δύο μέρες πριν το δημοψήφισμα ο Τούρκος πρόεδρος είχε ανακοινώσει το ενδεχόμενο να παραταθεί εκ νέου το χρονικό διάστημα στο οποίο θα παραμείνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Προφανώς γιατί γνώριζε πώς η νίκη δεν θα είναι σε καμία περίπτωση άνετη.
Το μέτρο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης είχε επιβληθεί αρχικά μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016, ημέρα της απόπειρας πραξικοπήματος στη χώρα και σύμφωνα με την προκαθορισμένη του διάρκεια, υποτίθεται ότι θα έληγε την Τετάρτη 19 Απριλίου.
Ο λόγος της παράτασης είναι ότι επιτρέπει στην κυβέρνηση του κόμματος του Ερντογάν να παρακάμπτει το κοινοβούλιο για τη θέσπιση νέων νόμων και να περιορίζει ή να αναστέλλει δικαιώματα και ελευθερίες, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Από την εφαρμογή του έχουν αποπεμφθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα περισσότεροι από 113.000 άνθρωποι από την αστυνομία, το δικαστικό σύστημα, τον στρατό και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.