Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η πτήση των Ελληνικών F-16 στην Κύπρο που δεν είδαν οι Τούρκοι και παρά λίγο να μην την μάθουν ούτε στην Ελλάδα

Την εβδομάδα που μας πέρασε μια ακόμα κίνηση που θύμιζε παλαιότερες εποχές υλοποιήθηκε από το ελληνικό επιτελείο, το οποίο μετά από τέσσερα χρόνια αποφάσισε να στείλει μαχητικά του μέχρι την Κύπρο.

Μπορεί στην συγκεκριμένη περίπτωση τα ελληνικά μαχητικά να μην προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση της Πάφου «Ανδρέας Παπανδρέου» όπως το 2020, αλλά για μια ακόμη φορά έφτασαν στην Κύπρο, δίνοντας στην συγκεκριμένη περίπτωση την δυνατότητα στην Κυπριακή αεράμυνα να εξασκηθεί στον εντοπισμό μαχητικών.

Η μετάβαση των ελληνικών μαχητικών στην Κύπρο θεωρήθηκε πως ήταν επιβεβλημένη καθώς το χρονικό διάστημα που έγινε, οι κατοχικές δυνάμεις και ελικόπτερα από την Τουρκία ασκούνταν στο κατεχόμενο τμήμα το χρονικό διάστημα 16 με 19 Σεπτεμβρίου.

Η κυρίως περιοχή που είχε δεσμευτεί για την άσκηση «Ευνομία» ήταν στα ανατολικά όρια του στο FIR Αθηνών. Τα ελληνικά μαχητικά είχαν πετάξει και τις προηγούμενες ημέρες της άσκησης μέχρι την συγκεκριμένη περιοχή, βάση του προγραμματισμού και των σχεδίων πτήσης που είχαν κατατεθεί, κάνοντας τους χειριστές των τουρκικών ραντάρ να συνηθίσουν την παρουσία τους μέχρι εκεί.

Στις 17 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα πριν ολοκληρωθεί η άσκηση στην οποία συμμετείχαν εκτός της Ελλάδας και της Κύπρου, η Γαλλία και η Ιταλία, ο στολίσκος των 4 πλοίων είχε μετατοπιστεί για τα τελικά σενάριά της στις δυτικές ακτές της Κύπρου.

Το σενάριο προέβλεπε χαμηλή πτήση και προσβολή των πλοίων από μαχητικά και στην συνέχεια εξίσου χαμηλή πτήση πάνω από την ακτή της Κύπρου προκειμένου τα συστήματα αεράμυνας της Εθνικής Φρουράς να εξασκηθούν στον εντοπισμό «εχθρικών» στόχων.

Σε αυτό το πλαίσιο, 4 μαχητικά F-16 αφού απογειώθηκαν από την Κρήτη νωρίς το πρωί, πέταξαν κανονικά μέχρι την κυρίως περιοχή της άσκησης στα ανατολικά όρια του FIR Αθηνών.

Αξίζει να επισημανθεί πως οι σχεδιαστές της αποστολής αυτής, φρόντισαν πριν γίνει η πτήση, να έχει ολοκληρώσει την περιπολία του το τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών που σχεδόν σε καθημερινή βάση μπαίνει στο FIR Αθηνών και Λευκωσίας χωρίς να καταθέτει σχέδιο πτήσης, στο πλαίσιο της αναθεωρητικής πρακτικής της Τουρκίας.

Φτάνοντας εκεί τα ελληνικά μαχητικά «βούτηξαν» και πετώντας σε χαμηλό ύψος κάτω από τα ραντάρ Τουρκίας και Κύπρου, έφτασαν πάνω από τον στολίσκο αλλά και σημεία στην ακτή της Μεγαλονήσου όπου είχαν τοποθετηθεί μετακινούμενα ραντάρ αλλά και στοιχεία αντιαεροπορικών πυραύλων Mistral.

Είναι χαρακτηριστικό πως όταν κυκλοφόρησε η πληροφορία για την πτήση των ελληνικών μαχητικών στην Κύπρο, όλες οι πηγές ούτε επιβεβαίωναν αλλά ούτε και διέψευδαν το γεγονός. Ορισμένες από αυτές μάλιστα τόνιζαν πως τα ελληνικά μαχητικά που συμμετείχαν στην άσκηση πέταξαν μόνο μέχρι τα όρια του FIR Αθηνών.

Το βίντεο που έδωσε στην δημοσιότητα η Εθνική Φρουρά σχετικά με την άσκηση «Ευνομία» μετά την ολοκλήρωσή της, «πρόδωσε» και επιβεβαίωσε την παρουσία των ελληνικών F-16 στην Κύπρο και την συνεκπαίδευσή τους με την Κυπριακή αεράμυνα, δίνοντας στην συνέχεια την δυνατότητα να υπάρξουν και πληροφορίες σχετικά με το πώς έφτασαν μέχρι την Μεγαλόνησο.

Ο μη εντοπισμός ελληνικών μαχητικών από τα τουρκικά ραντάρ, όταν αυτά πετούν χαμηλά προς την Κύπρο έγινε για μια ακόμα φορά γεγονός και σε συνδυασμό και με τις χαμηλές διαθεσιμότητες της τουρκικής αεροπορίας αλλά και προφανώς και την πολιτική «γραμμή» που υπάρχει από την Άγκυρα συνετέλεσε στο να μην υπάρξει αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας.

Tags
Back to top button