Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Η ουσία που υπάρχει σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα και φουσκώνει σαν... μπαλόνι! (βίντεο)

Το βίντεο που θα δείτε είναι ένα «πείραμα» στην κουζίνα της αμερικανικής διαδικτυακής εκμπομπής «Αmerica’s Test Kitchen». O σέφ της εκπομπής – ο οποίος υποβάλλει συνήθως τα τρόφιμα σε διάφορες δοκιμασίες προκειμένου να αποδείξουν τις ιδιότητές τους – αυτή τη φορά καταπιάνεται με τη γλουτένη.

Στο βίντεο που φέρει τον τίτλο «Μία πιο προσκετική ματιά στη γλουτένη» παρουσιάζει με τον πιο παραστατικό τρόπο το πως το σύνθετο πρωτεϊνών της φλιαδίνης και της γλουτελίνης, ουσίες που είναι ενωμένες με άμυλο στο ενδοσπέρμιο του σπόρου του σιταριού, αλλά και σε άλλα συναφή δημητριακά, όπως το κριθάρι και η σίκαλη, έχει την ιδιότητα να δίνει ελαστικότητα στη ζύμη, μετατρέποντάς την στην κυριολεξία σε …πλαστική.

Στο 2.13 μάλιστα του βίντεο, ο παρουσιαστής φέρνει ….τρόμπα και φουσκώνει την γλουτένη σαν πλαστικό μπαλόνι. Το οποίο, μάλιστα…δεν σπάει με τίποτα!

Κάπως έτσι , λοιπόν, η γλουτένη χρησιμοποιείται σε τρόφιμα ως πυκνωτικό (κέικ και ψωμί που «φουσκώνει»), αλλά και ως ενισχυτικό γεύσης και συμπλήρωμα πρωτεϊνης.

Ποια τρόφιμα περιέχουν γλουτένη;

Η γλουτένη βρίσκεται σε κάθε φαγητό που περιέχει δημητριακά. Τέτοια φαγητά είναι, για παράδειγμα, τα ζυμαρικά, τα κέικ, οι περισσότεροι τύποι ψωμιού και κάποια είδη έτοιμων γευμάτων. Επιπλέον, οι περισσότερες μπίρες είναι από κριθάρι, άρα περιέχουν και γλουτένη.

 

Tags
Back to top button