Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Η ορμόνη που προστατεύει τα οστά από την οστεοπενία και την οστεοπόρωση

Γνωρίζατε πως υπάρχει μια ορμόνη που παράγεται από τον υποθάλαμο και απελευθερώνεται από την υπόφυση στον εγκέφαλο η οποία να συμβάλει στην ενδυνάμωση των οστών και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης;

Σύμφωνα με τη μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο (UNESP) στη Βραζιλία, η ορμόνη αυτή είναι η ωκυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης» και μπορεί να αποτελεί ισχυρό σύμμαχο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Η μελέτη έδειξε ότι όταν η ορμόνη χορηγήθηκε σε θηλυκά ποντίκια που βρίσκονταν στο τέλος της γόνιμης περιόδου τους, μπόρεσε να αναστρέψει την πρόδρομη κατάσταση της οστεοπόρωσης, δηλαδή τη μειωμένη οστική πυκνότητα και δύναμη των οστών και την έλλειψη ουσιών που προάγουν τον σχηματισμό των οστών.

«Η έρευνά μας επικεντρώνεται στην πρόληψη της αρχικής οστεοπόρωσης, επομένως διερευνούμε τις σωματικές διαδικασίες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της προ-εμμηνοπαυσιακής περιόδου. Σε αυτό το σημείο της ζωής της γυναίκας μπορούν να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη της ευθραυστότητας και των καταγμάτων οστών, τα οποία οδηγούν σε χαμηλότερη ποιότητα ζωής και μπορούν να μειώσουν ακόμη και τη διάρκειά της», αναφέρει η Δρ. Rita Menegati Dornelles, ερευνήτρια και καθηγήτρια στο UNESP.

Σύμφωνα με την ειδικό, τα ορμονικά «ορόσημα» στη ζωή των γυναικών είναι η εφηβεία και η περιεμμηνόπαυση, μια μεταβατική περίοδος που ξεκινά μερικά χρόνια πριν την εμμηνόπαυση, όταν τα ωάρια ξεκινούν σταδιακά να παράγουν λιγότερα οιστρογόνα. Τα ορόσημα αυτά σηματοδοτούν την έναρξη και το τέλος της γονιμότητας.

Στη μελέτη, οι ερευνητές χορήγησαν δύο δόσεις ωκυτοκίνης με διαφορά 12 ωρών μεταξύ τους σε 10 θηλυκούς αρουραίους ηλικίας 18 μηνών, μια ηλικία που θεωρείται αντίστοιχη με αυτή της περιεμμηνόπαυσης στους ανθρώπους.

Έπειτα από 35 ημέρες μετά τη χορήγηση της ωκυτοκίνης, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος και ιστών από τον μηριαίο λαιμό των τρωκτικών συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με αυτά 10 τρωκτικών ίδιας ηλικίας τα οποία όμως δεν είχαν λάβει την ορμόνη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως, αντίθετα με την ομάδα ελέγχου, στους αρουραίους που χορηγήθηκε ωκυτοκίνη δεν υπήρχαν στοιχεία οστεοπενίας. «Φάνηκε πως η ωκυτοκίνη βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου αναδιαμόρφωσης των οστών στους γερασμένους αρουραίους. Τα τρωκτικά που έλαβαν την ορμόνη παρουσίασαν αύξηση στους βιοχημικούς δείκτες που σχετίζονται με την αναγέννηση των οστών και στην έκφραση των πρωτεϊνών που υποστηρίζουν την επιμετάλλωση και τον σχηματισμό του οστίτη ιστού», υπογραμμίζει η Δρ. Dornelles.

Η ανάλυση των δειγμάτων αίματος έδειξε αυξημένη δραστηριότητα σε σημαντικούς για τον σχηματισμό των οστών δείκτες, όπως η αλκαλική φωσφατάση.

«Η ουσία αυτή παράγεται από τα οστεογονικά κύτταρα και σχετίζεται με τη επιμετάλλωση. Παρατηρήσαμε, επίσης, μειωμένη δραστηριότητα της ανθεκτικής σε τρυγικό άλας όξινης φωσφατάσης, ενός δείκτη απορρόφησης των οστών», εξηγεί η καθηγήτρια.

Οι αρουραίοι με την ωκυτοκίνη είχαν αυξημένη οστική πυκνότητα. «Βρήκαμε ότι η περιοχή του μηριαίου λαιμού ήταν δυνατότερη και λιγότερο πορώδης. Η απόκριση της βιο-μηχανικής συμπίεσης ήταν καλύτερη και είχε φυσικοχημικές ιδιότητες που εγγυώνταν μεγαλύτερη πυκνότητα», κατέληξε η Δρ. Dornelles.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να μελετήσουν στο μέλλον τις επιδράσεις της ωκυτοκίνης στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και στους ανθρώπους.

Tags
Back to top button