Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η «Mu» φέρνει το lockdown - Δεν την πιάνουν τα εμβόλια -Επιστήμονες: «Οι εμβολιασμένοι δημιουργούν μεταλλάξεις»

Η Ελλάδα ανακοίνωσε χθες τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης «Mu», μιας ακόμη μετάλλαξης που πιθανότατα δεν πιάνουν τα υπάρχοντα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. 

Μια είδηση που δημιούργησε προβληματισμό, καθώς ήδη υπήρχε στο τραπέζι το ενδεχόμενο του lockdown, λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα» και της αύξησης των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων. 

Έτσι μπορεί η κυβέρνηση να έχει υποσχεθεί πως δεν θα υπάρξει νέο lockdown και πως τα μέτρα θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους, όμως υπάρχουν φοβίες πως τελικά η χώρα θα μπει σε νέο ολικό lockdown. 

Έξι τα κρούσματα στην Ελλάδα

Μέχρι στιγμής, έξι κρούσματα της μετάλλαξης «Mu» έχουν καταγραφεί στη χώρα, βάσει πινάκων που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Όπως προκύπτει από τους πίνακες, δύο κρούσματα έχουν εντοπιστεί τις προηγούμενες εβδομάδες στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, δύο στην Αργολίδα, ένα στην Αττική και ένα στην Αχαΐα.

Κυρίαρχη μετάλλαξη στην Ελλάδα παραμένει η Δέλτα.

2.840 νέα κρούσματα 

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες πως εντοπίστηκαν 2.840 νέα κρούσματα, εκ των οποίων  10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 593.668 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 173 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.456 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων). 

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 33, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.777 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 362 (59.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 83.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 332 (91.71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 30 (8.29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.988 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 232 (ημερήσια μεταβολή -13.11%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 252 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Τι λένε οι επιστήμονες για τις μεταλλάξεις 

«Η αξία του εμβολιασμού για άτομα υψηλού κινδύνου είναι γνωστή. Είναι γνωστό ότι αυτό το εμβόλιο ούτε προφυλάσσει από τη νόσηση, ούτε αποτρέπει τη μετάδοση. 

Ο εμβολιασμένος που θα κολλήσει θα κολλήσει το χειρότερο στέλεχος, το μεταλλαγμένο το οποίο είναι ανθεκτικό στα αντισώματα που έχει δημιουργήσει το εμβόλιο και θα μεταδώσει αυτό το στέλεχος. Εάν σήμερα έχει φουντώσει η Δέλτα στην Ελλάδα, οφείλεται στους εμβολιασμένους. Διότι είναι το στέλεχος το οποίο δεν πιάνει το εμβόλιο. Το στέλεχος που τρυπάει το εμβόλιο. 

Οι χώρες που είχαν τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, ήταν αυτές που είχαν τα περισσότερα κρούσματα. Πχ. το Ισραήλ. Γιατί; Γιατί το εμβόλιο δεν πιάνει την Δέλτα!», είπε ο γιατρός και πρώην διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Δημήτρης Γάκης. 

Ενώ την ίδια άποψη εξέφρασε και ο αναπληρωτής καθηγητής βιοχημείας του τμήματος φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνος Πουλάς: 

«Το εμβόλιο προκαλεί μάλλον αυξημένο αριθμό μεταλλάξεων, δηλαδή όλη την προηγούμενη χρονιά δεν είχαμε μεταλλάξεις, το τελευταίο 8μηνο που έχουμε εμβόλια συνεχώς μιλάμε για μεταλλάξεις, που μάλλον η πίεση που ασκείται στον ιό για να τον καταπολεμήσουμε μέσα από εμβολιασμούς τον βοηθούμε να ξεφεύγει. Και έτσι οδηγούμαστε σε ένα μετάλλαγμα, το Δέλτα, για το οποίο είναι δεδομένο πως τα εμβόλια που έχουμε δεν είναι αποτελεσματικά». 

Tags
Back to top button