Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Η μαγική δύναμη που έχουν τα φύκια για την ομορφιά και την ευεξία σας

Τα φύκια είναι πλούσια σε διάφορες βιοδραστικές ενώσεις με πιθανές χρήσεις σε φάρμακα, καλλυντικά αλλά και στην βιομηχανία τροφίμων. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food Science, δείχνει ότι τα φύκια μπορεί να είναι μια καλή πηγή μακρομοριακών αντιοξειδωτικών.

Σε αυτήν την μελέτη, οι ερευνητές θέλησαν να αναλύσουν μακρομοριακά αντιοξειδωτικά ή μη εξαγώγιμες πολυφαινόλες σε διάφορα βρώσιμα είδη φυκιών τα οποία συλλέγονται στη Χιλή.

Συνήθως αγνοείται σε μελέτες βιοδραστικών ενώσεων ότι τα μακρομοριακά αντιοξειδωτικά συνδέονται με αδιάλυτες διαιτητικές ίνες και εμφανίζουν σημαντική βιολογική δράση. Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά είναι διαφορετικά από αυτά των δύο διαιτητικών ινών και τις εκχυλίσιμες πολυφαινόλες.

Οι ερευνητές επίσης αξιολόγησαν τα φύκια ως εκχυλίσιμες πολυφαινόλες και φυτικές ίνες, δεδομένης της σχέσης τους με τα μακρομοριακά αντιοξειδωτικά. Βρήκαν ότι τα εν λόγω μακρομοριακά αντιοξειδωτικά είναι ένα σημαντικό κλάσμα πολυφαινόλης (κατά μέσο όρο 42% της συνολικής περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες), με υδροξυκινναμικά οξέα, υδροξέα και φλαβονόλες να είναι τα κύρια συστατικά.

Αυτό το κλάσμα έδειξε επίσης αξιοσημείωτη αντιοξειδωτική ικανότητα, όπως προσδιορίζεται από δύο συμπληρωματικές δοκιμασίες. Η ποσότητα των διαιτητικών ινών ήταν πάνω από το 50% του ξηρού βάρους, με μερικά δείγματα που εμφανίζουν την αναλογικότητα στόχου μεταξύ διαλυτών και αδιάλυτων διαιτητικών ινών για επαρκή διατροφή.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι "Λαμβάνοντας υπόψην το διατροφικό ενδιαφέρον αυτών των ενώσεων, θα μπορούσε να προωθηθεί η κατανάλωση αυτών των φυκιών μέσα στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως πηγές των μακρομοριακών αντιοξειδωτικών και των φυτικών ίνων για την παραγωγή νέων συστατικών."

Διονυσία Σακέλλη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Tags
Back to top button