Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ οδηγεί σε νέο ρεκόρ τον χρυσό

Ο χρυσός προχώρησε κοντά σε ρεκόρ, αφού η πρωτοφανής επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο οδήγησε τη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία σε νέα υψηλά.

Ο χρυσός αυξήθηκε έως και 1,2% καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή εισήλθε σε μια νέα επικίνδυνη φάση, πριν μειώσει περίπου το ήμισυ αυτής της ανόδου. Η Ισλαμική Δημοκρατία εκτόξευσε περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά του Ισραήλ, αν και τα περισσότερα αναχαιτίστηκαν και δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Το πολύτιμο μέταλλο διέσπασε τα 2.400 δολάρια ανά ουγγιά την Παρασκευή 12/4, αλλά έκλεισε τη συνεδρίαση χαμηλότερα, καθώς οι τεχνικοί δείκτες έδειξαν ότι το ράλι του είχε ξεφύγει πολύ και οι επενδυτές ρευστοποίησαν τις θέσεις τους. Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναζωπύρωσαν τη φυγή προς την ασφάλεια, με τους φόβους για πιθανά αντίποινα από το Ισραήλ να είναι πιθανό να στηρίξουν τον χρυσό βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή είναι «ένας λόγος από μόνος του για να αγοράσει κανείς χρυσό», δήλωσε ο Κρις Ουέστον, επικεφαλής έρευνας στην Pepperstone Group Ltd. «Υπάρχει ένα σημαντικό γεωπολιτικό ασφάλιστρο που τιμολογείται στις κινήσεις», είπε, προσθέτοντας ότι η μεσοπρόθεσμη πορεία θα είναι πιθανότατα υψηλότερη.

Ο χρυσός έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 20% από τα μέσα Φεβρουαρίου σε ένα ράλι που αιφνιδίασε πολλούς επενδυτές. Οι αγορές swaps υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές έχουν μειώσει τις προσδοκίες τους για το εύρος και τον ρυθμό των μειώσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ φέτος. Αυτό θα ήταν συνήθως αντίθετος άνεμος για τον ράβδο, καθώς δεν πληρώνει τόκους.

NYT: «Κρέμεται από μια κλωστή» το πολιτικό μέλλον του Νετανιάχου μετά την επίθεση του Ιράν

Παρ’ όλα αυτά, το μέταλλο έχει κερδίσει στήριξη από άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών αγορών από τις κεντρικές τράπεζες και της αυξημένης ζήτησης από τους Κινέζους καταναλωτές. Οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία έχουν ενισχύσει την ελκυστικότητα του μετάλλου ως καταφύγιο.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ορισμένες τράπεζες της Wall Street αύξησαν επίσης πρόσφατα τις προβλέψεις τους για την τιμή του χρυσού, με την Goldman Sachs Group να αυξάνει τη Δευτέρα την πρόβλεψή της για το τέλος του έτους στα 2.700 δολάρια ανά ουγγιά. Οι μειώσεις των επιτοκίων που αναμένονται φέτος από τη Fed θα ενισχύσουν την ανοδική δυναμική του χρυσού, δήλωσε η τράπεζα.

Ο χρυσός spot αυξήθηκε 0,6% στα 2.357,79 δολάρια ανά ουγγιά στις 11:14 π.μ. στη Σιγκαπούρη, μετά από αύξηση 0,6% την περασμένη εβδομάδα. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index παρέμεινε αμετάβλητος, μετά από αύξηση 1,3% την περασμένη εβδομάδα, τη μεγαλύτερη από τον Σεπτέμβριο του 2022. Το ασήμι ενισχύθηκε, ενώ η πλατίνα και το παλλάδιο υποχώρησαν.

Tags
Back to top button