Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ένδοξη δράση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

Κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αν και ο εχθρός διέθετε συντριπτικό αριθμητικό πλεονέκτημα, η βασιλική ελληνική πολεμική αεροπορία συνέδραμε στην επιτυχή αντίσταση κατά του ιταλικού εισβολέα στο Έπος του '40.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο εναέριος στόλος μας μετρούσε μόλις 79 αεροσκάφη έναντι των 380 μαχητικών και βομβαρδιστικών που διέθετε τότε ο στρατός του Μουσολίνι, συγκεκριμένα η βασιλική ιταλική αεροπορία (Regia Aeronautica).

Η Ένδοξη Δράση της Ελληνικής Αεροπορίας

Στις 2 Νοεμβρίου του 1940 ένα ελληνικό βομβαρδιστικό και αναγνωριστικό αεροσκάφος τύπου Breguet 19 αναχαίτισε την 3η Αλπική Μεραρχία Τζούλια του ιταλικού στρατού, όσο αυτή προσπαθούσε να διεισδύσει πεδίο στα βουνά της Πίνδου με απώτερο στόχο την κατάκτηση του Μετσόβου.

Την ίδια ημέρα, ο ανθυποσμηναγός Μαρίνος Μητραλέξης μιας και ξέμεινε από πυρομαχικά αποφάσισε να θυσιαστεί εμβολίζοντας το πολωνικής προέλευσης μαχητικό PZL P.24 του στην ουρά ενός εχθρικού βομβαρδιστικού CANT Z.10007 Alcione. Το αποτέλεσμα ήταν το ιταλικό αεροσκάφος να συντριβεί αφού το πλήρωμά του έχασε τον έλεγχο.

Τι δήλωσαν οι ηγέτες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου για το ελληνικό Έπος του '40;

Μετά από 65 ημέρες συνεχόμενου πολέμου η βασιλική ελληνική πολεμική αεροπορία μετρούσε 31 νεκρούς και 7 τραυματίες αξιωματικούς, όπως επίσης και 4 νεκρούς και 5 τραυματίες υπαξιωματικούς. Παράλληλα, είχαμε πλέον μόνο 28 μαχητικά και 7 βομβαρδιστικά που μπορούσαν να αναλάβουν αποστολές.

Παρά τις σημαντικές απώλειες, τον Μάρτιο του 1941 η ιταλική εισβολή απωθήθηκε με επιτυχία. Κατά την διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου η ελληνική πολεμική αεροπορία είχε καταφέρει να καταρρίψει 64 εχθρικά αεροσκάφη (επιβεβαιωμένα), ωστόσο υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες αναφορές για την καταστροφή άλλων 24 ιταλικών αεροπλάνων.

Σύμφωνα με άλλες πηγές κατά την διάρκεια του πολέμου οι Ιταλοί είχαν χάσει 65 αεροσκάφη από τις ελληνικές και βρετανικές δυνάμεις, ενώ 495 αεροσκάφη τους υπέστησαν ζημιές.

Τον Απρίλιο του 1941 ο γερμανικός ναζιστικός στρατός υποστήριξε την επιχείρηση της Ιταλίας και εισέβαλε στην χώρα μας. Τα μετέπειτα είναι ιστορία.

Η πολεμική αεροπορία του Χίτλερ κατέστρεψε σχεδόν όλα τα αεροσκάφη που είχαν απομείνει στο οπλοστάσιο της βασιλικής ελληνικής αεροπορίας μέχρι τότε.

Η ένδοξη δράση των Ελλήνων πιλότων έμεινε στην παγκόσμια ιστορία ως σύμβολο γενναιότητας, ανδρείας και κουράγιου. Μπορεί να μην διαθέταμε το αριθμητικό πλεονέκτημα όμως πολεμήσαμε με αυταπάρνηση και αυτό καθόρισε τις μάχες στον αέρα. Το προσωπικό της ελληνικής ιστορίας γράφτηκε με ανεξίτηλο στυλό στην ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και θα εξυμνείται για γενιές και γενιές.

Tags
Back to top button