Τα επίπεδα χρέους στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη αποτελούν κίνδυνο για τη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα και για την Ελβετία, δήλωσε η Ελβετή υπουργός Οικονομικών Κάριν Κέλερ-Σούτερ στην ελβετική εφημερίδα Blick, που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.
Η Κέλερ-Σούτερ εξήρε τα «πειθαρχημένα» οικονομικά της Ελβετίας, τα οποία, όπως είπε, επέτρεψαν στη χώρα να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις που προέκυψαν από την πανδημία COVID-19 και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αντίθετα, άλλες χώρες είναι «τόσο υπερχρεωμένες που δύσκολα μπορούν πλέον να δράσουν», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γαλλία, όπως αναφέρει το
«Ή ρίξτε μια ματιά στην Αμερική. Αυτή είναι μια ωρολογιακή βόμβα. Το μίνι κραχ στα χρηματιστήρια στις αρχές Αυγούστου ήταν μια προειδοποιητική βολή», ανέφερε η υπουργός.
«Ήταν μια έκφραση του φόβου των επενδυτών για ύφεση. Τα επίπεδα χρέους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αποτελούν κίνδυνο για τη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα και κίνδυνο για την Ελβετία», πρόσθεσε.
Αιτία πολέμου στην Κύπρο! Απειλούν να συλλάβουν Ελληνοκύπριους με περιουσίες στα κατεχόμενα
UBS και Credit Suisse
Ακόμα, η Κέλερ-Σούτερ συζήτησε μια κυβερνητική πρόταση να υποχρεωθεί η ελβετική τράπεζα UBS να κατέχει περισσότερα κεφάλαια μετά την εξαγορά της πρώην ανταγωνίστριάς της Credit Suisse μετά την κατάρρευσή της πέρυσι.
Υπερασπίστηκε τις πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις ως απαραίτητες για την προστασία της Ελβετίας από μια νέα τραπεζική κατάρρευση.
Ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Σέρτζιο Ερμότι, επέκρινε την πρόταση και ερωτηθείσα αν είχε έρθει σε επαφή μαζί του για το θέμα αυτό, απάντησε:
«Όχι, δεν έχω έρθει σε επαφή μαζί του πλέον. Πρόκειται πλέον για μια κανονική πολιτική διαδικασία».
Η εφημερίδα την ρώτησε επίσης τι σκέφτεται σχετικά με τις εικασίες ότι η UBS θα μπορούσε να μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό, αν θεωρούσε ότι οι συνθήκες στην Ελβετία δεν είναι πλέον κατάλληλες για αυτήν.
«Το υπουργικό συμβούλιο πιστεύει ότι είναι καλό για την οικονομία να υπάρχει μια μεγάλη ελβετική τράπεζα. Αλλά η τράπεζα πρέπει να αποφασίσει η ίδια πώς θέλει να τοποθετηθεί».
Η UBS έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι δεσμευμένη στην Ελβετία.
Στο τρομακτικό ύψος των 91 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έχει εκτιναχθεί αθροιστικά το χρέος των κυβερνήσεων όλου του πλανήτη.
Το ποσόν αυτό είναι ίσο με το μέγεθος της παγκόσμιας οικονομίας και όλα δείχνουν ότι το τίμημα στο άμεσο μέλλον θα είναι βαρύ για τους λαούς όλου του κόσμου, επισημαίνει σε εκτεταμένο ρεπορτάζ του το CNN.com. Τα χρέη έχουν αυξηθεί σημαντικά και λόγω της πανδημίας και αποτελούν αυξανόμενη απειλή για το βιοτικό επίπεδο ακόμη και σε πλούσιες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ωστόσο, σε μια χρονιά εκλογών σε όλο τον κόσμο, οι πολιτικοί αποφεύγουν να τοποθετηθούν για το πρόβλημα. Και είναι απρόθυμοι να μιλήσουν στους ψηφοφόρους τους για περικοπές δαπανών ή αύξηση φόρων, δηλαδή για μέτρα που χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί το κατακλυσμιαίο χρέος. Ορισμένοι μάλιστα δίνουν ακόμη και άχρηστες υποσχέσεις που θα μπορούσαν τουλάχιστον να ανεβάσουν ξανά τον πληθωρισμό και να πυροδοτήσουν μια νέα οικονομική κρίση.
"Τα γουρούνια δεν τραγουδούν"- Κιγιοσάκι: Έρχεται νέα κατάρρευση στις αγορές μετά τις 23 Αυγούστου
Προειδοποιήσεις και συνέπειες
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα την προειδοποίησή του ότι «τα χρόνια δημοσιονομικά ελλείμματα» στις ΗΠΑ πρέπει «να αντιμετωπιστούν επειγόντως». Οι επενδυτές μοιράζονται εδώ και καιρό αυτήν την ανησυχία σχετικά με τη μακροπρόθεσμη πορεία των οικονομικών της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Προειδοποιήσεις ήδη διατυπώνονται ανοιχτά από κορυφαίους ειδικούς της αγοράς χρέους (ομολόγων).
Στη Γαλλία, η πολιτική αβεβαιότητα έχει επιδεινώσει τις ανησυχίες για το χρέος της χώρας, εκτοξεύοντας τις αποδόσεις των ομολόγων. Ο πρώτος γύρος των πρόωρων εκλογών την περασμένη Κυριακή έδειξε ότι ορισμένοι από τους χειρότερους φόβους της αγοράς ενδέχεται να μην πραγματοποιηθούν. Αλλά ακόμη και χωρίς το φάντασμα μιας άμεσης χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι επενδυτές απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις για να αγοράσουν το χρέος πολλών κυβερνήσεων, καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμά τους εκτινάσσεται σε μεγαλύτερα ύψη.
Κιγιοσάκι: Το επερχόμενο κραχ είναι αναπόφευκτο! Έρχεται τσουνάμι αόρατου πανικού στις τράπεζες - Η οικονομία μας έχει γ...
Το υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σημαίνει λιγότερα διαθέσιμα χρήματα για κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες ή για την αντιμετώπιση κρίσεων όπως οικονομικές καταρρεύσεις, πανδημίες ή πόλεμοι. Δεδομένου ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων χρησιμοποιούνται για την τιμολόγηση άλλων χρεών, όπως τα στεγαστικά δάνεια, η αύξηση των αποδόσεων σημαίνει επίσης υψηλότερο κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, γεγονός που πλήττει την οικονομική ανάπτυξη.
Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώνονται και οι κυβερνήσεις είναι λιγότερο ικανές να δανείζονται να αντιμετωπίσουν την απειλή μιας οικονομικής ύφεσης.
«Καμπανάκια» στις ΗΠΑ: Το χρέος δεν είναι πλέον δωρεάν
Η αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους των ΗΠΑ θα απαιτήσει είτε αυξήσεις φόρων, είτε περικοπές σε παροχές, όπως προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης και ασφάλισης υγείας, δήλωσε στο CNN η Κάρεν Ντινάν, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και τώρα καθηγήτρια στη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ. «Πολλοί (πολιτικοί) δεν είναι διατεθειμένοι να μιλήσουν για τις δύσκολες επιλογές που θα χρειαστεί να γίνουν. Αυτές είναι πολύ σοβαρές αποφάσεις… και θα μπορούσαν να είναι πολύ σημαντικές για τις ζωές των ανθρώπων».