Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Ελλάδα όλο και πιο κοντά στο εθνικό νόμισμα – Ο ρόλος του Ν. Τραμπ – Το σχέδιο για την έξοδο από το ευρώ

Η Ελλάδα είναι όλο και πιο κοντά σε μια επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Οι συσχετισμοί που διαμορφώνονται σε συνάρτηση με την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ διαμορφώνουν πλέον ένα νέο σκηνικό.

Να χρεοκοπήσει η Ελλάδα την 20η Φεβρουαρίου είναι απίθανο. Ό,τι και να γίνει στο Eurogroup η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί. Τον Ιούλιο όμως δεν έχει τα λεφτά να πληρώσει, οπότε τότε θεωρητικά θα μπορούσε να χρεοκοπήσει. Μέχρι τότε όλα τα υπόλοιπα είναι απλά απειλές. Ακόμη και αν ισχύουν όσα έγραφε ο άνθρωπος που λέγεται ότι ήταν λογογράφος του Αλέξη Τσίπρα και ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για δημοψήφισμα ώστε να επιστρέψει η χώρα στη δραχμή, η χρεοκοπία είναι και πάλι κάτι το σχετικό.

Πάντως οι απειλές από τον Β. Σόιμπλε που διαρκώς επαναφέρει το Grexit, αλλά και από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι η Ελλάδα χρεοκοπεί μόλις το ΔΝΤ φύγει από το μνημόνιο, δεν φαίνεται να είναι άμεσα υπολογίσιμες. Εντάσσονται στο γνωστό άξονα των πιέσεων προς την Αθήνα.

Όλοι οι οίκοι αξιολόγησης βλέπουν δυσκολίες αλλά δε βλέπουν χρεοκοπία της Ελλάδας. Τουλάχιστον δεν την βλέπουν άμεσα. Μόλις σήμερα οι αναλυτές του The Economist Intelligence Unit προβλέπουν συμβιβασμό για να εκταμιευτούν κάποια χρήματα αλλά όχι συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Βέβαια αυτό που εκτιμούν είναι ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει Grexit.

Συγκεκριμένα για το Grexit αναφέρουν ότι υπάρχουν 60% πιθανότητες να συμβεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Μια τέτοια πρόβλεψη βέβαια δεν χρειάζεται να είναι κανείς αναλυτής του The Economist Intelligence Unit. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε κάποιος να εκτιμήσει ότι θα φύγει η Ιταλία από το ευρώ στην επόμενη πενταετία.

Όσον αφορά το Eurogroup της Δευτέρας οι αναλυτές λένε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία αλλά εκτιμούν ότι είναι πιθανόν να προκύψει ένας συμβιβασμός ώστε τελικά να δοθούν κάποια χρήματα στην Ελλάδα και να αποφευχθεί ένα νέο δράμα με το ελληνικό χρέος καθώς από τον Μάρτιο ξεκινά μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ευρωζώνη και κατά πάσα πιθανότητα δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα χρειάζεται να ανήκει σε αυτή. Αυτό το σημείο είναι ενδιαφέρον, καθώς ο Τραμπ φαίνεται να είναι σε οικονομικό πόλεμο με την Ευρώπη. Να φύγει λοιπόν η Ελλάδα από το ευρώ τον συμφέρει σε αυτό τον πόλεμο.

Πριν μερικές μέρες ο οίκος αξιολογήσεων Moody’s χαρακτήρισε «πιστωτικά αρνητικό» το αδιέξοδο μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ κι αυτό γιατί δημιουργεί μία σειρά από κινδύνους. Κατ’ αρχάς, ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση να εφαρμόσει μία σειρά από δύσκολα μέτρα, υφιστάμενη πολιτικό κόστος, που ίσως την οδηγήσει τελικά στην προκήρυξη εκλογών. Ακόμη κι αν από τις εκλογές προκύψει μια νέα συντηρητική κυβέρνηση, η ελληνική οικονομία θα πληγεί, λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας, υποστηρίζει ο οίκος.

Επίσης, τη Moody’s ανησυχεί το πιεστικό χρονοδιάγραμμα για τη λήψη αποφάσεων, σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές εκλογές. Ο κίνδυνος κήρυξης χρεοστασίου αυξάνεται, υποστηρίζει, αν και δεν θεωρεί ότι αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο, διότι αντιστρατεύεται τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πιστωτών.
Η ανάλυση Rothschild που παραμένει επικαιρη

Μέσα στο σημερινό κλίμα ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μια ανάλυση που είχε κάνει η Rothschild (στελέχη της οποία είδε ο Αλέξης Τσίπρας στο Παρίσι) ένα χρόνο πριν, τον Ιανουάριο του 2015. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, δεν έχει πρόθεση να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Η επιστροφή σε μια υποτιμημένη δραχμή θα ήταν ένα εφιαλτικό σενάριο, από τη στιγμή που η Ελλάδα εισάγει τέσσερις φορές περισσότερα από όσα εξάγει.

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα οδηγούσε σε διάσπαση του ίδιου του ευρώ, μέσω του domino effect. Θα ήταν ελεγχόμενη αλλά θα προκαλούσε τεράστια ζημιά. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα μπορούσε να έλθει στο τέλος. Τα μέλη του ευρώ θα πλήρωναν υψηλό τίμημα καθώς θα έπρεπε να επαναφέρουν τα εθνικά τους νομίσματα στο μέσον της ύφεσης.

Αυτό που δεν θα πρέπει να υποτιμούμε είναι ότι ένα Grexit θα μπορούσε να δημιουργήσει συστημικό ρίσκο και ακόμη να προκαλέσει μια κατάρρευση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω ενός bank run. Οι καταθέτες στην ευρωζώνη (όχι μόνο οι Έλληνες) θα σχημάτιζαν ουρά για να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, ή απλώς να πάρουν τα χρήματά τους σε ρευστό» έγραφε τότε η ανάλυση της τράπεζας.

«Ας μην κοροϊδευόμαστε. Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, όπως και η κατάρρευση της Lehman Brothers, θα προκαλούσε ένα ισχυρό πλήγμα στο διεθνές τραπεζικό σύστημα. Για αυτό, με κίνδυνο να φανούμε θρασείς, θεωρούμε ότι ένα Grexit θα ήταν καταστροφικό για τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Δεν πρόκειται να συμβεί» έγραφε η τράπεζα.

Βέμπερ: Δεν θέλουμε ο Τραμπ να αποφασίζει για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης

Την ίδια στιγμή κυριαρχεί ο τρόμος στην γερμανοκρατούμενη Ευρώπη, κάθως όπως αναφέραμε ο Τραμπ θέλει να χτυπήσει το Βερολίνο.

«Δεν επιθυμούμε ο Ντόναλντ Τραμπ και οι ΗΠΑ να αποφασίζουν για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Η ΕΕ είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τα προβλήματά της με τις δικές της δυνάμεις». Αυτό δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ο κ. Βέμπερ ανέφερε ότι «τόσο η Ευρώπη όσο και η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Από τη στιγμή που το ΔΝΤ εμμένει στο ενδεχόμενο κουρέματος, τότε θα πρέπει να το αφήσουμε να αποχωρήσει».

Τι αναφέρει το σχέδιο για την έξοδο από το ευρώ

Χθες, παρουσιάστηκε η μελέτη που στοχεύει στο να αποδείξει ότι η έξοδος από το ευρώ ομαλό και συντεταγμένο τρόπο από τον Κώστα Λαπαβίτσα, η οποία εκπονήθηκε από τον καθηγητή πολιτικής οικονομίας, Θεόδωρο Μαριόλη.

Τονίστηκε ότι η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα θα γίνει με ισοτιμία 1 προς 1, ωστόσο θα ακολουθήσει υποτίμηση 30% – 50%, με στόχο, όπως ειπώθηκε, την τόνωση της εξωτερικής ζήτησης. Η εκτίμηση των συντακτών της μελέτης είναι ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί μεταξύ 6% και 10%, ενώ υποστήριξαν ότι θα υπάρξει αύξηση της ανταγωνιστικότητας κατά 23% έως 37% και πλεόνασμα του ισοζυγίου πληρωμών από 4,5 έως 6 δισ..

Σύμφωνα με τον Κώστα Λαπαβίτσα, τα τρία βασικά βήματα που θα πρέπει να συνοδεύουν την έξοδο της χώρας από το ευρώ είναι τα εξής:

· Άμεση παύση πληρωμών του δημοσίου χρέους. Σύσταση, στη συνέχεια, επιτροπής λογιστικού και δημοκρατικού ελέγχου του χρέους με τελικό στόχο τη διαγραφή μεγάλου μέρους από αυτό.
· Να πάψει ο δημόσιος κι εθνικός έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδας να είναι υποκατάστημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κι ο διοικητής της να πάψει να αναφέρεται στον Μάριο Ντράγκι.
· Δημόσια ιδιοκτησία κι επιβολή επιτρόπου του κράτους στις τράπεζες. Επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι Παναγιώτης Λαφαζάνης (κάλεσε σε συστράτευση όλων των δυνάμεων που επιδιώκουν την αλλαγή νομίσματος) και Ζωή Κωνσταντοπούλου (χαρακτήρισε το ευρώ εργαλείο υποταγής), ενώ το «παρών» έδωσαν πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν μετά τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, όπως οι Ν. Βαλαβάνη, Θ. Πετράκος, Δ. Στρατούλης, Α. Κυρίτση, κ.ά.

Tags
Back to top button