
Η χρησιμότητα των αμυντικών οχυρώσεων και των ορυγμάτων, στις συνθήκες του σύγχρονου πολεμικού επιχειρείν, αποδείχτηκε στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας και αλλού.
Μια αμυντική τακτική παλαιών ετών, που ωστόσο, υπό τις κατάλληλες συνθήκες και με σύγχρονα μέσα, μπορεί να αποβεί αποτελεσματική -και καθοριστική για τη συγκράτηση των επιτιθέμενων στρατευμάτων. Η χώρα μας άλλωστε διαθέτει το «ζωντανό» παράδειγμα του Ρούπελ και της ηρωικής αντίστασης, απέναντι σε έναν υπέρτερο εχθρό, κατά τη γερμανική εισβολή του 1941.
Στο πλαίσιο αυτό, και υπό την αναδιαμόρφωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τη μεταρρύθμιση «Ατζέντα 2030», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας δίνει έμφαση στη δημιουργία σειράς έργων επαρκούς αμυντικής οχύρωσης της χώρας, εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, δηλαδή στον Έβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Όπως είπε ο Νίκος Δένδιας στη χθεσινή παρουσίαση της Β' Μεταρρύθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων, η πρόβλεψη των έργων θα ακολουθήσει τον εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών οχυρωματικών δομών – η χώρα έχει ήδη δομές, «θα πρέπει απλώς αυτές να τις κάνουμε επιχειρησιακά αξιοποιήσιμες αμέσως».
Έτσι σχεδιάζεται να προστεθούν 207 έργα στην ηπειρωτική Ελλάδα και 315 έργα στη νησιωτική, με στόχο το 100% να έχει ολοκληρωθεί στο βάθος μιας τριετίας. Το κόστος τους, ανέρχεται στα 65 εκατομμύρια ευρώ.
«Και αυτά, όπως και πολλές άλλες μεταρρυθμίσεις, θα έπρεπε να έχουν γίνει εχθές», τόνισε ο Νίκος Δένδιας κατά τη χθεσινή παρουσίαση...