Θα αλλάξει το δόγμα μας!
Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
“Η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει να αγοράσει μαχητικά stealth F-35 για να εξασφαλίσει το ΝΑΤΟ την ασφάλειά του ενάντια στην «φιλοεχθρό» Τουρκία και αντιπάλους όπως η Ρωσία”.
Το παραπάνω το αναφέρει το αμερικανικό National Interest το οποίο είναι μια διαδικτυακή προέκταση του Πενταγώνου.
Συγκεκριμένα ο αγγλικός όρος που χρησιμοποιεί για την Τουρκία είναι «frienemies».
Εν ολίγοις οι πηγές του Πενταγώνου δεν θεωρούν την Τουρκία πλέον σύμμαχο και αυτό έχει μεγάλη σημασία. Τουλάχιστον όσο ζει ο Ερντογάν…
Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή του ΝΑΤΟ
«Η επιδείνωση του ρόλου της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι τώρα πρακτικά το νότιο άκρο της Συμμαχίας.
Λόγω του δυσανάλογου μεγέθους αυτού του ρόλου για μια μικρή χώρα, η Ελλάδα χρειάζεται ένα πολύ πιο επιβιώσιμο μαχητικό αεροσκάφος για να αντιμετωπίσει πιθανές κινήσεις από Ρωσία και Τουρκία.
Τέτοιο μαχητικό θα αποτελεί την άγκυρα της συμμαχικής εναέριας δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτό καθιστά την απόφαση για πώληση των F-35 στην Ελλάδα, σχετικά εύκολη.
Λόγω των γεωγραφικών αδυναμιών η Αθήνα κτίζει άμυνες όσο γρηγορότερα γίνεται. Ως συμπλήρωμα για τα F-35 έχει αποκτήσει και 40 Rafale από την Γαλλία (προφανώς οι Αμερικανοί κάτι ξέρουν για μια νέα αγορά ακόμα 22 Rafale γιατί επισήμως έχουμε αγοράσει 18).
Επιπρόσθετα η Ελλάδα αναβαθμίζει 84 F-16, το οποίο παραμένει ευκίνητο και επαρκές τακτικό αεροσκάφος. Η αναβάθμισή τους θα εκτοξεύσεις τις ικανότητες της Ελλάδας με την απόκτηση των F-35.
Το Νοέμβριο του 2020, αναφέρθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στην απόκτηση 18 έως 24 F-35s, και είχε προβλεφθεί ότι θα είναι αυτά που θα παραδίνονταν στην Τουρκία.
Αυτόν τον Ιανουάριο αυτές οι αναφορές επιβεβαιώθηκαν από την Αθήνα
Η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα των F-35 μετά την αγορά των S-400 από την Ρωσία το 2017.
Πάντως παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ και εμποδίζει αυτό τον πρόεδρος από “going rogue” και να τρέξει στην αγκαλιά της Κίνας και του Ιράν.
Ακόμα και μετά την απόκτηση των S-400, ακόμα συγκρούεται με την Ελλάδα σε ότι αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και την ανεξαρτησία της Κύπρου, η οποία έχει διχοτομηθεί.
Αυτό σημαίνει πως για την υπεράσπιση της Μεσογείου από την ρωσική επιθετικότητα, η Τουρκία είναι ένας «non-starter».
Η Ελλάδα με την βοήθεια της Ιταλίας και πιθανότατα της Ρουμανίας βρίσκεται υπό πίεση για να συμπληρώσει το κενό της Τουρκίας.
Το να αποκτήσει το F-35 είναι κρίσιμο για την Ελλάδα λόγω της ικανότητας του μαχητικού να αποφεύγει τα ρωσικά ραντάρ και να συγκεντρώνει πληροφορίες.
Μάλιστα η Τουρκία πλέον χωρίς τα F-35 , έχει μόνο γερασμένα F-16.
Πάντως θα πάρει πέντε χρόνια για την Lockheed Martin για να φτιάξει τις κατάλληλες υποδομές για την παρουσία των F-35 στην Ελλάδα.»
Αλλάζει το δόγμα
Σημειώνεται ότι την αγορά των F-35 την είχε προαναγγείλει πριν μερικές ημέρες ο Αμερικανός πρεσβευτής Τ.Πάιατ.
Τα F-35 μαζί με τα Rafale και την αναβάθμιση των F-16 όπως και με την αλλαγή στο δόγμα των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων σημαίνει πως πλέον αλλάζει και το συνολικό επιχειρησιακό δόγμα.
Στρεφόμαστε από την διαχρονική στάση της αποτροπής προς επιθετικές επιχειρήσεις.
Πλέον θα έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων.