Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Η διατροφή που προλαμβάνει τον πόνο στις αρθρώσεις

Η αρθρίτιδα δεν οφείλεται μόνο στη φθορά που προκαλεί στις αρθρώσεις το πέρασμα του χρόνου, αλλά έχει άμεση σχέση με τη διατροφή.


Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας, ενώ η πλειονότητα των περιστατικών αφορούν τα γόνατα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστώνη, εξέτασαν στοιχεία από 6.064 μεσήλικες και ηλικιωμένους εθελοντές, οι οποίοι είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια διατροφής και είχαν αναφέρει το ιστορικό τραυματισμού στα γόνατα, τα φάρμακα που έπαιρναν, την κατανάλωση αλκοόλ και την φυσική δραστηριότητα.

Είχαν επίσης υποβληθεί σε ακτινογραφίες γονάτων και είχαν αναφέρει τυχόν συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας (δυσκαμψία, πόνο, διόγκωση της άρθρωσης).

Οι ερευνητές αξιολογούσαν τους εθελοντές τους κάθε 12 μήνες επί τέσσερα χρόνια, ανανεώνοντας τις πληροφορίες που είχαν γι’ αυτούς.


Όπως έδειξε η έρευνα, όσοι έτρωγαν καθημερινά άφθονες φυτικές ίνες είχαν έως και 61% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν πόνο αλλά και πολύ λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εξέλιξη του πόνου στην πορεία του χρόνου, σε σύγκριση με όσους ακολουθούν μια δυτικού τύπου διατροφή που περιέχει λιγοστά φυτικής προελεύσεως, μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι το καστανό ρύζι, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως (π.χ. ψωμί ολικής αλέσεως).

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Annals of the Rheumatic Diseases.

Πηγή:onmed.gr

Tags
Back to top button