
Η δεύτερη αξιολόγηση μετά από ένα χρόνο σχεδόν «συρσίματος» έκλεισε και η έξοδος στις αγορές στέφθηκε με επιτυχία και όμως λίγοι γνωρίζουν ότι μέχρι το τέλος του προγράμματος που λήγει τον Αύγουστο του 2018 θα υπάρξουν ακόμη τέσσερις αξιολογήσεις!
Όλοι έχουν επικεντρωθεί στην τρίτη αξιολόγηση του Οκτωβρίου αλλά δεν είναι η τελική.
Τον Οκτώβριο αρχίζει η τρίτη αξιολόγηση με σκοπό να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα μέσω της οποίας θα λάβει 5 δισ.ευρώ από τον ESM. Στις αρχές του Ιανουαρίου του 2018 θα αρχίσει η τέταρτη αξιολόγηση από την οποία θα αποταμιευτούν άλλα 5 δισ.ευρώ
Τον Μάιο θα ξεκινήσει η πέμπτη αξιολόγηση επίσης για 5 δισ.ευρώ. Τέλος τον Ιούλιο θα γίνει μια τελική επισκόπηση-αξιολόγηση με την λήξη της οποίας θα εκταμιευθούν άλλα 3,4 δισ. ευρώ!
Όπως γίνεται αντιληπτό θα πρόκειται για μια χρονιά «Γολγοθά» που θα απαιτήσει και άλλα μέτρα και «μεταρρυθμίσεις».
Να σημειώσουμε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι τον Αύγουστο του 2018 θα είναι 9,9 δισ. ευρώ που σημαίνει ότι θα περισσέψουν 8,6 δισ. ευρώ ως αποθεματικό για να επιχειρήσει η κυβέρνηση μια κανονική πλέον έξοδο στις αγορές αφού για να λήξουν τα μνημόνια θα πρέπει η χώρα να είναι σε θέση να δανείζεται μόνη της.
Σε όλα αυτά βεβαίως μπορούν να προστεθούν και υπερβάσεις πλεονασμάτων. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο; Αυτό θα φανεί από τις τουριστικές χρονιές που δείχνουν να πηγαίνουν ιδιαίτερα καλά και από την επανεκκίνηση της οικονομίας που θα επιφέρει η φετινή προβλεπόμενη ανάπτυξη.
Αυτό όμως που ανησυχεί είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η κάθε αξιολόγηση πήρε πάνω από έτος. Πώς θα κλείσουν τέσσερις μέσα σε οκτώ μήνες; Και τι θα ζητήσουν οι δανειστές για να κλείσουν;
Σίγουρα μείωση του Δημοσίου, ιδιωτικοποιήσεις και προφανώς ομαδικές απολύσεις και πολύ πιθανόν να ζητηθεί εφαρμογή των μέτρων περί μείωσης αφορολογήτου και κοψίματος προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις κατά ένα έτος νωρίτερα.
Βέβαια αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις και στον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση επιθυμεί να κληροδοτηθούν τα «βαριά» πακέτα στον επόμενο ώστε να μην υπάρχει στη συλλογική μνήμη του Έλληνα ότι τα εφάρμοσε η ίδια.
Άλλωστε για τον επόμενο θα υπάρχει ένα ολόκληρο πολιτικό «ναρκοπέδιο». Ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές εκλογές και εκλογή ΠτΔ τον Μάρτιο του 2020!
Σημειώνεται ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ περισσότερες επιλογές συνεργασίας απ'οτι έχει η ΝΔ.