Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Γ.Ντάισελμπλουμ: «Να υπάρξει συμφωνία στα μεγάλα θέματα»

Συμφωνία μόνο για τα μεγάλα θέματα, δηλαδή τα μέτρα και τα αντίμετρα 2019-2020, τις τράπεζες, τις αποκρατικοποιήσεις και το εργασιακό, προσδοκά το οικονομικό επιτελείο μέχρι τα μέσα τις επόμενης εβδομάδας, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής εκτίμησε ότι η ψήφιση του νέου Μνημονίου μπορεί να γίνει πριν από τις 15 Μαΐου, οπότε και αναχωρεί ο πρωθυπουργός για την Κίνα.

Παρά την πίεση χρόνου που ομολογείται από όλες τις πλευρές, τρεις μέρες μετά την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα το οικονομικό επιτελείο συναντήθηκε χθες με τους επικεφαλής των ομάδων των δανειστών μόνο για να καθοριστεί το πρόγραμμα των επόμενων ημερών.

Σήμερα θα αρχίσει η ανάγνωση των κειμένων που έχουν σταλεί από την αρχή της εβδομάδας στην ελληνική πλευρά ώστε να αρχίσουν να φαίνονται στην πράξη οι συμφωνίες, οι διαφωνίες και τα δύσκολα σημεία που αφορούν τόσο τις απαιτήσεις της Ε.Ε. όσο και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Τα τεχνικά θέματα που αφορούν τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2019-2020 και τα αντίμετρα που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για την ίδια περίοδο έχουν παραπεμφθεί στα τεχνικά κλιμάκια, με εντολή και από τις δύο πλευρές να ξεκαθαριστούν όσο είναι δυνατό ώστε οι επικεφαλής να έχουν πια να πάρουν αποφάσεις μόνο για τρία θέματα, τα χρηματοοικονομικά, τα εργασιακά και τις αποκρατικοποιήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα όσα έχει συμφωνήσει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση θα πρέπει να υπάρξει πρόσθετη προσαρμογή 1% του ΑΕΠ από περικοπή συντάξεων το 2019 με πλαφόν περικοπών 22% για τις κύριες και πρόβλεψη για περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις, ώστε να περιοριστεί η συνολική περικοπή στα υψηλότερα κλιμάκια. Τις επόμενες μέρες θα έρθει η ώρα της αλήθειας αφού θα γίνει γνωστό ποιες ακριβώς θα είναι οι περικοπές, από ποιο όριο και για πόσους συνταξιούχους.

Αντιστοίχως για το 2020 έχει αποφασιστεί να υπάρξει προσαρμογή 1% από την περικοπή του αφορολογήτου από τις 8.636 ευρώ στις 5.636 ευρώ για τους άγαμους και τους συνταξιούχους και από τις 9.500 ευρώ στις

6.900 για οικογένειες με παιδιά.

Σε αντισταθμιστικά μέτρα υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνημένο ένα πακέτο για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες για το 2019 και κάποιες μικρές μειώσεις συντελεστών για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και ΕΝΦΙΑ. Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν υπό την αίρεση ότι θα επιτυγχάνεται στόχος 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.

«Εχουμε δώσει εντολή στα τεχνικά κλιμάκια να ξεκαθαρίσουν τα κείμενα ώστε να έχουμε μπροστά μας να αποφασίσουμε το εργασιακό, τα χρηματοοικονομικά και τις αποκρατικοποιήσεις», έλεγε πηγή του υπουργείου Οικονομικών, η οποία εκτιμούσε ότι μπορεί το θέμα να προχωρήσει σημαντικά μέχρι την Κυριακή, ενώ άλλη πηγή από του ΥΠΟΙΚ έκανε την εκτίμηση ότι θα έχουμε συναντήσεις μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

«Μετά τη χθεσινή συνάντηση, στην οποία από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και οι επικεφαλής των ομάδων των θεσμών, η κατάσταση είναι μάλλον συγκεκριμένη. Λύσαμε τα ανοιχτά 7-8 μεγάλα ζητήματα κι έχουν μείνει διάσπαρτα θέματα. Αυτή ήταν η πολιτική Ντάισελμπλουμ», πρόσθεσε, εννοώντας την απόφαση να κλείσουν τώρα τα μεγάλα θέματα και να μείνουν τα επιμέρους για αργότερα.

Η ίδια πηγή παραδεχόταν χθες ότι το ΔΝΤ επιμένει σε κάποια ζητήματα που δεν αρέσουν στην ελληνική πλευρά, αλλά εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ομάδα του Ταμείου δεν έχει διάθεση να κωλυσιεργήσει με τις διαπραγματεύσεις. «Δεν νομίζω ότι αυτές οι απαιτήσεις του Ταμείου θα καθυστερήσουν τη συμφωνία», κατέληξε ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο πλευρές έχουν δώσει εντολή στα τεχνικά κλιμάκια που επεξεργάζονται σταδιακά τα κείμενα και της ελληνικής πλευράς και των θεσμών να βρουν όσο το δυνατό περισσότερα σημεία σύγκλισης ώστε να μείνουν μόνο τα θέματα που απαιτούν πολιτικές αποφάσεις, τα οποία θα κλείσουν σε επίπεδο οικονομικού επιτελείου και ηγεσίας των ομάδων των θεσμών.

Το θέμα της ενέργειας είναι προς το παρόν εκτός των συζητήσεων, αφού το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος έχει συμφωνήσει επί της αρχής στις πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ αλλά θα πρέπει να περιμένουμε έως και τον Σεπτέμβριο, μέχρι να γίνει η έρευνα αγοράς για τι και σε ποιον μπορεί να πουληθεί από την ΔΕΗ. Υπάρχει επίσης συμφωνία για την άμεση προώθηση των αποκρατικοποιήσεων του 17% της ΔΕΗ, των ΕΛ.ΠΕ., της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ.

Tags
Back to top button