
Η γλυκοπατάτα έχει εισβάλει τα τελευταία χρόνια και στην ελληνική αγορά, αποκτώντας ολοένα και περισσότερους λάτρεις. Όχι άδικα.
Η γλυκοπατάτα αποτελεί ένα εξαιρετικά γευστικό και θρεπτικό λαχανικό. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη Β5, B6, θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλάνη και καροτενοειδή που δικαιολογούν το πορτοκαλί της χρώμα. Επιπλέον, δεν περιέχει λιπαρά, έχει σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, άρα είναι κατάλληλη για υπερτασικά άτομα, κι έχει λιγότερες θερμίδες από τις λευκές πατάτες παρ’ όλο που έχει περισσότερη ζάχαρη.
Πρόκειται για μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Α, η οποία αποτελεί σπουδαίο αντιοξειδωτικό και σχετίζεται με την πρόληψη του καρκίνου, την αντιγήρανση και τη διατήρηση της καλής όρασης.
Μεταξύ άλλων, η γλυκοπατάτα συμβάλλει στην καρδιακή υγεία, ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα, επιδρά ως σταθεροποιητής την όρεξης και ως μέσο σωστής χρήσης των αντιοξειδωτικών από τον οργανισμό μας, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, βοηθάει στην πέψη και την προστασία ενάντια στον ήλιο. Επίσης, συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς και λαμπερού δέρματος και στην παραγωγή κολλαγόνου.
Αν και δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τις γλυκοπατάτες, είναι πολύ υψηλές σε βιταμίνη Α, η οποία αποθηκεύεται στο σώμα. Όταν τα επίπεδα της βιταμίνης Α αυξηθούν υπερβολικά, το δέρμα και τα νύχια μπορεί να αποκτήσουν πορτοκαλί χρώμα. Αυτή η παρενέργεια ελαττώνεται αν καταναλωθεί μικρότερη ποσότητα γλυκοπατάτας.
Επιπλέον, άτομα με ιστορικό πέτρας στο νεφρό καλό θα ήταν να αποφύγουν την υπερβολική κατανάλωση γλυκοπατάτας, αφού είναι πλούσια σε οξαλικό οξύ που συμβάλλει στη δημιουργία πέτρας. Τέλος, καλό θα ήταν η γλυκοπατάτα να μην καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της κύησης λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς της σε βιταμίνη Α, που έχει συσχετιστεί με τερατογενέσεις.