Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Γκουάβα: Μία υπερτροφή που δεν ξέρουμε καλά

Εξωτικό τροπικό φρούτο με μοναδικό έντονο άρωμα! Η γκουάβα είναι ίσως ο πιο αρωματικός καρπός του κόσμου.

Με το που το κόψουμε από το δέντρο μοσχοβολάει χαρίζοντας το υπέροχο άρωμα της στο σπίτι. Με καταγωγή από την Κεντρική Αμερική και το Μεξικό, η γκουάβα που ανήκει στα υποτροπικά φυτά, ένα μικρό αειθαλές δέντρο που σχηματίζει χαρακτηριστικούς αρωματικούς καρπούς σε σχήμα αχλαδιού και σε κίτρινο ή ροζέ ή κόκκινο χρώμα.

Ο καρπός της γκουάβα θεωρείται υψηλής θρεπτικής αξίας, πλούσιος και εξαιρετικά ισορροπημένος σε βιταμίνες, ενώ περιέχει πενταπλάσια ποσότητα βιταμίνη C σε σχέση με το πορτοκάλι. Περιέχει ακόμη λίπη, φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνησιο ενώ περιέχει πλήθος αντιοξειδωτικών. Η γκουάβα έχει μια ιδιαίτερη γλυκόξινη γεύση, πολύ ευχάριστη, ενώ είναι κατάλληλη και για δίαιτες καθώς έχει πολύ λίγες θερμίδες. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες γκουάβα με διαφορετική γεύση που κατά περίπτωση θυμίζουν γεύση φράουλας, μήλου ή ανανά.

Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η καλλιέργεια γκουάβα;

Η γκουάβα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος και μπορεί να ευδοκιμήσει τόσο σε αμμώδη εδάφη όσο και σε βαριά αργιλώδη. Παρουσιάζει ανθεκτικότητα στην ξηρασία και μπορεί να φυτευτεί ακόμη και σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι ανθεκτική και στην αλατότητα. Είναι ευαίσθητη σε χαμηλές θερμοκρασίες, σε δυνατούς βοριάδες που μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές στο φύλλωμα της. Σε γενικές γραμμές, η γκουάβα θέλει ζεστό κλίμα για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να καρποφορήσει. Οι αποστάσεις φύτευσης της γκουάβα είναι περίπου 6 μέτρα μεταξύ των δενδρυλλίων και 6-7 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

H γκουάβα μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα (διάμέτρου περίπου 50 εκατοστών τουλάχιστον και θα δώσει καρποφορία αν και θε έχει μικρότερη ανάπτυξη περίπου 2-3 μέτρα ύψος αντί για 4-5 μέτρα που έχει όταν φυτεύεται στο έδαφος.

Ποιες ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η καλλιέργεια γκουάβα;

H γκουάβα δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό για να μας δώσει παραγωγή. Όμως τα τακτικά ποτίσματα κατά τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού θα ενισχύσουν την παραγωγή και την καρποφορία της τόσο σε ποιοτικό όσο και σε ποσοτικό επίπεδο. Χρειάζεται προσθήκη πλήρους βιολογικού λιπάσματος ενισχυμένο σε ιχνοστοιχεία σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και βορίου στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές τυυ καλοκαιριού. Για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων, μπορεί να γίνει και διαφυλλικός ψεκασμός με ιχνοστοιχεία στο φύλλωμα της γκουάβα.

Πώς κλαδεύεται και πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της γκουάβα;

Τα νεαρά δενδρύλλια γκουάβας διαμορφώνονται σε κυπελλοειδές σχήμα για να έχουν καλή ανάπτυξη και καρποφορία. Κατά το ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας που γίνεται μέσα στην άνοιξη αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα, διατηρούμε το σχήμα του δέντρου, αφαιρούμε ξερούς, άρρωστους και αδύναμους βλαστούς καθώς και παραφυάδες προσπαθώντας να πετύχουμε καλό αερισμό και φωτισμό στο εσωτερικό του δέντρου. Η γκουάβα μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο αν και δεν προκύπτουν ολόιδα φυτά με την ποικιλία που προέχεται ο σπόρος. Ο πολλαπλασιασμός της συνήθως γίνεται με μοσχεύματα ή με εμβολιασμό των επιθυμητών ποικιλιών γκουάβα σε υποκείμενα σπορόφυτα (φυτά που προέρχονται από σπόρο).

Κι ένα μυστικό για τη γκουάβα

Η συγκομιδή της γκουάβα ξεκινά στις αρχές του καλοκαιριού και συνήθως διαρκεί για 2 μήνες. Συγκομίζουμε σταδιακά τους καρπούς της γκουάβα όταν ωριμάσουν και πάρει κίτρινο σρώμα ο φλοιός εξωτερικά, ενώ το εσωτερικό του καρπού αρχίζει να μαλακώνει. Μαζεύουμε τους καρπούς της γκουάβα με το χέρι προκειμένου να μην τους τραυματίσουμε.

Tags
Back to top button