Σύμφωνα με την Ρωσική Izvestia, η οποία επικαλείται πηγές του υπουργείου Άμυνας της χώρας της, στο πλαίσιο της μερικής ολοκλήρωσης των ασκήσεων μεγάλης κλίμακας του στρατού και του ναυτικού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, επιστρέφουν στις βάσεις-στρατόπεδά τους Μονάδες και Υπομονάδες της 3ης, 42ης και 150ης Μηχανοκίνητων Μεραρχιών.
Αυτή η είδηση δεσπόζει όλη μέρα...
Περαιτέρω ενέργειες από τη ρωσική πλευρά θα εξαρτηθούν από την πραγματική κατάσταση στο έδαφος, δήλωσε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις 15 Φεβρουαρίου.
Παρά τη συγκρατημένη αντίδραση της Δύσης, η οποία περίμενε την έναρξη της «ρωσικής εισβολής» στην Ουκρανία τόσο καιρό , Ρώσοι ειδικοί σημειώνουν ότι η Μόσχα έχει αποδείξει την ετοιμότητά της να αποτρέψει τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος του Ντονμπάς με τη βία και ο διάλογος με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας έχει επιτέλους απομακρυνθεί.
Όλα πάνε σύμφωνα με το προγρμματισμένο σχέδιο ισχυρίζεται η Μόσχα
Πληροφορίες για την έναρξη της επιστροφής των ρωσικών στρατευμάτων από τις ασκήσεις στις 15 Φεβρουαρίου επιβεβαίωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από συνομιλίες με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Πώς θα προχωρήσει η Ρωσία; Σύμφωνα με το σχέδιο», είπε ο Ρώσος ηγέτης, απαντώντας στο ερώτημα εάν θα συνεχιστεί η απόσυρση των στρατευμάτων και από τι θα εξαρτηθεί; Από την πραγματική κατάσταση στο έδαφος.
Η μερική ολοκλήρωση των ασκήσεων μεγάλης κλίμακας του ρωσικού στρατού και του ναυτικού, που προσέλκυσαν απροσδόκητα μεγάλη προσοχή από τις δυτικές χώρες, ανακοινώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου , σε συνάντηση μεταξύ του Ρώσου Προέδρου και του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.
Ασκήσεις πραγματοποιούνται επίσης στη Δυτική Στρατιωτική Περιοχή, σε όλους σχεδόν τους στόλους ,στη Θάλασσα του Μπάρεντς, στη Μαύρη Θάλασσα, στη Βαλτική Θάλασσα, στον Στόλο του Ειρηνικού.
Σε αυτές συμμετέχουν στρατεύματα από όλες σχεδόν τις στρατιωτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας και του Βόρειου Στόλου.
Κάποιες από αυτές τις ασκήσεις ολοκληρώνονται, κάποιες θα ολοκληρωθούν στο άμεσο μέλλον, είπε ο υπουργός.
Το πρωί της επομένης έγινε και επίσημη ανακοίνωση για το τέλος των ασκήσεων και την έναρξη της επιστροφής των στρατευμάτων της Νότιας και Δυτικής στρατιωτικής περιφέρειας στις βάσεις.
Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov.
Η υπηρεσία Τύπου της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας διευκρίνισε ότι μονάδες από το Νταγκεστάν και τη Βόρεια Οσετία επιστρέφουν στα στρατόπεδά τους από την Κριμαία.
Δεδομένης της υστερίας που έχει πυροδοτηθεί από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες εβδομάδες γύρω από τις ασκήσεις του ρωσικού στρατού, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα γίνει αντιληπτή η επιστροφή των στρατευμάτων από τις συνήθεις προγραμματισμένες ασκήσεις από τους γείτονές μας, δήλωσε ο στρατιωτικός ειδικός Vladislav Shurygin
Οι κινήσεις Ρωσίας και ΗΠΑ-ΝΑΤΟ
"Θα ήθελα να ελπίζω ότι τελικά το μάθημα πάρθηκε από το Κίεβο. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ τα στρατεύματά μας στέκονταν στα σύνορα, μια ασυνήθιστη ηρεμία συνεχίστηκε στο μέτωπο στο DPR και το LPR. Δεν υπήρξαν προκλήσεις από την Ουκρανία. Η Ρωσία έχει δείξει ότι, αν χρειαστεί, μπορεί πολύ γρήγορα να δημιουργήσει την απαραίτητη ομαδοποίηση δυνάμεων προς οποιαδήποτε κατεύθυνση", αναφέρει ειδικός αρθρογράφος της Izvestia.
Την ίδια στιγμή, η στρατιωτική απειλή για το Ντονμπάς εξακολουθεί να παραμένει, σημείωσε ο ειδικός και συνέχισε αναφέροντας:
"Δεν υπήρξαν θεμελιώδεις αλλαγές στην κατάσταση γύρω από τις δημοκρατίες. Μια εντυπωσιακή δύναμη ουκρανικών στρατευμάτων είναι ακόμη συγκεντρωμένη κοντά στα σύνορά τους, ενώ έχουν αναπτυχθεί συστήματα αεράμυνας, ενώ οι ασκήσεις "Metel-2022" βρίσκονται σε εξέλιξη
Σύμφωνα με σημερινή κατάσταση, το Donbass είναι μια ατελείωτη ιστορία, θα συνεχίζεται και θα συνεχίζεται. Στοιχηματίστε στον διάλογο"
Για αρκετούς μήνες, η ένταση συνεχίζεται επίσης στο πλαίσιο τακτικών δηλώσεων δυτικών πολιτικών και μέσων ενημέρωσης σχετικά με την «προετοιμασία για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία». Εκπρόσωποι ορισμένων χωρών ονόμασαν ακόμη και τις ημερομηνίες έναρξης της «ρωσικής επιθετικότητας» αρκετές φορές, ενώ ταυτόχρονα ανέπτυξαν νέα πακέτα κυρώσεων και απειλούσαν τη Μόσχα με απομόνωση. Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, άρχισαν να ενισχύουν όχι μόνο την ανατολική πλευρά της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αλλά και τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος έλαβε σύγχρονα όπλα από την Ουάσιγκτον και τις χώρες της ΕΕ.
Ο κύριος λόγος αυτής της υστερίας, όπως αποκαλούνται συχνά οι ενέργειες της Δύσης στη Μόσχα, ήταν ακριβώς οι ασκήσεις και η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στις περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας που συνορεύουν με την Ουκρανία.
Ως αποτέλεσμα, η κατάσταση γύρω από τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων ,"έφθασε στο σημείο του παραλόγου", σημείωσε νωρίτερα ο Γιούρι Ουσάκοφ, βοηθός του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Την ίδια ώρα, οι ρωσικές αρχές έχουν επανειλημμένα καλέσει τους δυτικούς εταίρους να μην κλιμακώσουν την κατάσταση, αλλά να ξεκινήσουν διάλογο για θέματα ασφάλειας.
Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, υποβλήθηκαν σχέδια συμφωνιών στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, τα οποία αντικατοπτρίζουν τις κύριες ρωσικές απαιτήσεις οι οποίες συνίστανται σε: περαιτέρω μη επέκταση του μπλοκ προς τα ανατολικά σε βάρος των μετασοβιετικών χωρών, άρνηση ανάπτυξης οπλικών συστημάτων κρούσης κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, καθώς και την επιστροφή της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη όπως ήταν πριν το 1997, όταν υπογράφηκε η Ιδρυτική Πράξη Ρωσίας-ΝΑΤΟ , η οποία καθιέρωσε την υποχρέωση της διασφάλισης του αδιαίρετου της ασφάλειας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ απάντησαν πρόσφατα στις ρωσικές προτάσεις. Και παρόλο που η αντίδρασή τους δεν ικανοποίησε πλήρως τη ρωσική πλευρά, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις 14 Φεβρουαρίου, δήλωσε την ανάγκη να ενταθούν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους προκειμένου να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα.
Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ένα καλό πακέτο συμφωνιών με τη Δύση σε θέματα ασφάλειας. Η Μόσχα είναι έτοιμη να διεξαγάγει χωριστές διαβουλεύσεις για το θέμα των πυραύλων μέσου και μικρότερου βεληνεκούς (INF) ως μέρος του διαλόγου για τις διασφαλίσεις, είπε.
Για να μην επαναληφθούν τα τρομερά γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και για να μην επιστρέψουμε στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, χρειαζόμαστε διάλογο μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών χωρών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, δυστυχώς, αρνούνταν για πολλά χρόνια να λάβουν σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες της Ρωσίας για την επέκταση του ΝΑΤΟ και άλλα ζητήματα. Τώρα, ωστόσο, βλέπουμε μια θετική στροφή προς αυτή την κατεύθυνση. Φυσικά, το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να επιμένει στη σημασία της διατήρησης μιας πολιτικής ανοιχτών θυρών στη συμμαχία, η οποία επιτρέπει στην Ουκρανία, τη Γεωργία και άλλες χώρες να ενταχθούν στις τάξεις της. Ωστόσο, το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για αυτό το θέμα είναι ήδη μια μεγάλη διπλωματική νίκη », δήλωσε στην Izvestia ο Λετονός ιστορικός και πολιτικός Janis Kuzins.
Πώς ανταποκρίθηκαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στις απαιτήσεις της Ρωσία για εγγυήσεις και τι μέλλει γενέσθαι;
Στην πραγματικότητα, οι τρέχουσες ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας απέτρεψαν ένοπλες προκλήσεις και επιθετικές ενέργειες του Κιέβου κατά του Ντονμπάς, λέει ο Βίκτορ Βοντολάτσκι, δήλωσε ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κρατικής Δούμας για Υποθέσεις ΚΑΚ, Ευρασιατική Ολοκλήρωση και Σχέσεις με Συμπατριώτες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ασκήσεις, τις οποίες ξεκίνησε η Ρωσική Ομοσπονδία μαζί με τη Λευκορωσία, έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα πολλούς πολιτικούς και ειδικούς στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο της επίδειξης στρατιωτικής δύναμης, οι δυτικές χώρες συμφώνησαν να ξεκινήσουν ενεργό διάλογο με τη ρωσική πλευρά για θέματα ασφάλειας, πρόσθεσε.
«Ελπίζουμε ότι τώρα θα ληφθεί υπόψη η Ρωσία. Όπως είπε ο Λαβρόφ, οι προτάσεις μας έπεσαν σε απροετοίμαστο έδαφος και σε κάποιο στάδιο η Δύση δεν τις αποδέχθηκε. Τώρα, προφανώς, θα αναγκαστεί με κάποιο τρόπο να τις αντιληφθεί. Όσο για το αν αυτό θα γίνει αντιληπτό από κάποιον ως αδυναμία, η Ουκρανία και οι δυτικοί επιμελητές τους βλέπουν αδυναμία σε οποιαδήποτε παραχώρηση, αλλά νομίζω ότι η χώρα μας δεν θα υποχωρήσει σε αυτό το θέμα », υπενθύμισε το πρώην μέλος σε συνέντευξή του στην Επιτροπή Αφοπλισμού του ΟΗΕ Izvestia. Ιγκόρ Νικουλίν.
Πως αντιμετωπίζει η Δύση την αποχώρηση Ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα της Ουκρανίας;
Στη Δύση, οι δηλώσεις για αποχώρηση των στρατευμάτων αντιμετωπίζονται μέχρι στιγμής με προσοχή και περιμένουμε την επιβεβαίωση των δηλώσεων της ρωσικής ηγεσίας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι έρχονται σήματα από τη Μόσχα που δείχνουν την επιθυμία να επιλυθεί η κρίση με διπλωματικά μέσα, αλλά ταυτόχρονα όλα είναι έτοιμα για «επίθεση στην Ουκρανία» και δεν υπάρχουν ακόμη σημάδια αποκλιμάκωσης.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Τζούλιαν Σμιθ είπε ότι οι ισχυρισμοί της Ρωσίας πρέπει να επαληθευτούν και σημείωσε ότι η Μόσχα είχε κάνει παρόμοιους ισχυρισμούς τον Δεκέμβριο.
Σε αυτούς που εξέφρασαν σκεπτικισμό για τη ρωσική δήλωση προσχώρησε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ.
«Κάθε βήμα αποκλιμάκωσης θα ήταν αιτία ελπίδας. Αλλά προς το παρόν, αυτά είναι μόνο λόγια, τα οποία τώρα πρέπει να ακολουθούνται από πράξεις», είπε.
Ωστόσο, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις 15 Φεβρουαρίου, χαρακτήρισε την μερική αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων καλό σημάδι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διπλωματικές ευκαιρίες δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί.
«Τώρα θα πρέπει να εργαστούμε αποφασιστικά και θαρραλέα για την επίλυση της κρίσης. Ακούμε ότι κάποιες μονάδες αποσύρονται και αυτό είναι καλό σημάδι. Ελπίζουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί», είπε ο Γερμανός πολιτικός.
Σύμφωνα με τον Όλαφ Σολτς, ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι «υποσχέθηκε σταθερά» ότι θα ξεκινήσει σύντομα τις συζητήσεις στο πλαίσιο της Τριμερούς Ομάδας Επαφής για όλα τα νομοσχέδια που προβλέπονται από τις συμφωνίες του Μινσκ σχετικά με το καθεστώς του Ντονμπάς και τις αντίστοιχες αλλαγές στο ουκρανικό σύνταγμα.
Στις 23:30 ώρα Μόσχας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε για την κατάσταση στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε γραπτές συμφωνίες ασφαλείας με τη Ρωσία, εάν επιτευχθεί συμφωνία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά «αν συμβεί, θα ήταν καλό», ανέφερε
Επανέλαβε ότι ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η Ουκρανία αποτελούν απειλή για τη Ρωσία ή τους Ρώσους πολίτες. Επιπλέον, τόσο τώρα όσο και στο μέλλον, τα κράτη δεν σχεδιάζουν να τοποθετήσουν πυραύλους στο έδαφος της Ουκρανίας. Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ επισημαίνει ότι δεν μπορεί να εγκαταλείψει την αρχή των "ανοιχτών θυρών" και κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να επιλέξει τη δική της πορεία ανάπτυξης.
Η Ρωσία συνεχίζει τις στρατιωτικές ασκήσεις της σε όλη την επικράτειά της σύμφωνα με το πρόγραμμα της
Παρά τον περιορισμό των στρατιωτικών ασκήσεων τώρα, η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει και θα συνεχίσει να διεξάγει ασκήσεις σε όλη την επικράτειά της, δήλωσε ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Αυτή είναι μια συνεχής διαδικασία, όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου», τόνισε.
Έτσι, μια σειρά ασκήσεων μεγάλης κλίμακας διεξάγονται αυτή τη στιγμή στα ύδατα της Μεσογείου, της Βόρειας και της Θάλασσας του Οχότσκ, στο βορειοανατολικό τμήμα του Ατλαντικού Ωκεανού και στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Συμμετέχουν πάνω από 140 πολεμικά πλοία και πλοία υποστήριξης, καθώς και περισσότερα από 60 αεροσκάφη. Οι μεγαλύτερες μάχιμες μονάδες των στόλων επιχειρούν στις θάλασσες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων καταδρομικών.
Οι ασκήσεις στη ΝΑ Μεσόγειο
Μια εντυπωσιακή συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων σημειώθηκε στην ανατολική Μεσόγειο. Αποτελείται από 15 μεγάλα πολεμικά πλοία από τους στόλους του Βορείου, του Ειρηνικού και της Μαύρης Θάλασσας, μεταξύ των οποίων δύο καταδρομικά, μια φρεγάτα και ανθυποβρυχιακά πλοία.
Τις επόμενες ημέρες, ο στόλος θα ασκηθεί στην αναζήτηση ξένων υποβρυχίων, τον έλεγχο της ναυτιλίας και την συνεργασία με μαχητικά αεροσκάφη
Οι ενέργειες των πλοίων θα υποστηρίζονται από αεροσκάφη MiG-31K με υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal και βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς Tu-22M3, που μεταφέρθηκαν στη Συρία την Τρίτη, καθώς και άλλα περίπου 30 αεροσκάφη.
Πηγές της Izvestia ανέφεραν ότι η αεροπορία θα πραγματοποιήσει βολές εναντίον ναυτικών ομάδων πλοίων ενός εικονικού εχθρού.
Οι ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα
Ένα απόσπασμα 30 πλοίων και σκαφών, που αναχώρησε από τη Σεβαστούπολη την προηγούμενη μέρα, κάνει ελιγμούς στη Μαύρη Θάλασσα. Στις 15 Φεβρουαρίου, το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι, μαζί τους, η αεροπορία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας επεξεργάστηκε την καταστροφή ομάδων πλοίων. Εκτός από τους ελιγμούς, συμμετείχαν έως και 50 αεροσκάφη από τη Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια.
Οι ασκήσεις στη θάλασσα του Μπάρεντς
Στη Θάλασσα του Μπάρεντς, ο Βόρειος Στόλος ξεκίνησε ασκήσεις για την αναζήτηση και την καταστροφή εχθρικών υποβρυχίων. Συμμετέχουν 20 πλοία, μεταξύ των οποίων το καταδρομικό πυραύλων Μέγας Πέτρος και η φρεγάτα Admiral Gorshkov εξοπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon.
«Η Ρωσία πραγματοποιεί ετησίως περισσότερους από 4.000 στρατιωτικές ασκήσεις διαφόρων επιπέδων, από λόχο και τάγμα μέχρι σύνταγμα και ταξιαρχία», είπε στην Izvestia ο στρατιωτικός ειδικός Αλεξέι Λεόνκοφ.
«Τώρα τελειώνει η χειμερινή περίοδος των ασκήσεων, μετά την οποία θα ξεκινήσουν οι ασκήσεις χωρίς προειδοποίηση και προγραμματισμό. Ακόμη περισσότερες ασκήσεις μεγάλης κλίμακας πραγματοποιούνται στο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου,που ολοκληρώνονται με μια μεγάλης κλίμακας άσκηση σε μια από τις στρατηγικές κατευθύνσεις της χώρας
Συνολικά, αφού αναστείλαμε τη συμμετοχή μας στη συνθήκη CFE για τα συμβατικά όπλα, αναπτύσσουμε στρατεύματα με βάση την αμυντική ανάγκη, όπου το κρίνουμε απαραίτητο. Το αν απειλεί ή δεν απειλεί η Ρωσία με αυτές τις ασκήσεις είναι ήδη μυθοπλασίες από την άλλη πλευρά,κατέληξε ο ειδικός.
Επίλογος
Σε , επισημάναμε τις πέντε βασικές αδιαμφισβήτητες τακτικές κινήσεις του Ρωσικού στρατού που παραπέμπουν σε δυνατότητα άμεσης επίθεσης, σε βάρος της Ουκρανίας, οι οποίες επισημαίνουμε κατηγορηματικά ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν εκλείψει στο σύνολό τους
Επίσης οι Ρωσικές πηγές στο παρόν άρθρο αλλά και ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν κάνουν λόγο για μερική αποχώρηση των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων από τα σύνορα με την Ουκρανία, επισημαίνοντας πως περαιτέρω ενέργειες από τη ρωσική πλευρά θα εξαρτηθούν από την πραγματική κατάσταση στο έδαφος
ΝΑΤΟ και ΗΠΑ περιμένουν να δούν σημαντικές κινήσεις του ρωσικού στρατού επί του πρακτέου, περί αποχώρησης από τα Ουκρανικά σύνορα
Τέλος η Ρωσία συνεχίζει τις προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις της σε πολλά σημεία ανά την υφήλιο, με αυτές της Μαύρης Θάλασσας και της ΝΑ Μεσογείου να βρίσκονται σε εξέλιξη, γεγονός που σημαίνει ότι οποιαδήποτε επεισόδιο τυχαίο, σχεδιασμένο ή προβακατόρικο θα μπορούσε να επισυμβεί και να οδηγήσει ακόμη και σε πόλεμο στην Ουκρανία βάσει της αρχής των "συγκοινωνούντων δοχείων"
Συνεπώς ας μην βιαζόμαστε αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία