
Η Γαλλία επεκτείνει αθόρυβα τον στόλο των αναβαθμισμένων μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000D RMV καθώς αυξάνονται οι ανάγκες της Ουκρανίας αποκαλύπτουν έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές, ενώ αγνοείται ανάλογη αντιμετώπιση της Ελλάδος.
Όπως αναφέρθηκε από τον Laurent Lagneau στις 26 Μαρτίου 2025, η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία (Armée de l’Air ) θα παραλάβει συνολικά 50 αεροσκάφη Mirage 2000D που έχουν αναβαθμιστεί στο πλαίσιο του προγράμματος Renovation Mi-Vie (RMV, Mid-Life Upgrade) που είχε προγραμματιστεί προηγουμένως.
Στις 26 Μαρτίου 2025, το γαλλικό Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι 47 εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη παραδόθηκαν το 2024 και ότι άλλα τρία έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν το 2025.
Το πρόγραμμα RMV, που ξεκίνησε για την αντιμετώπιση της παλαιότητας του συστήματος και την επέκταση της επιχειρησιακής συνάφειας του αεροσκάφους πέραν του 2030, περιλαμβάνει την ενσωμάτωση του πυροβόλου CC422 30 mm που προέρχεται από το CC420 του Mirage F1, καθώς και άλλα συστήματα.
Το πρόγραμμα Mirage 2000D RMV, που αρχικά περιγράφηκε στον Νόμο περί Στρατιωτικού Προγραμματισμού 2009–2014 (Loi de programmation militaire, LPM), καθυστέρησε πολλές φορές, παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίστηκε απαραίτητο.
Σε μια πρόσφατη κοινοβουλευτική έκθεση, ο Frank Giletti, ο αναπληρωτής εισηγητής για το πρόγραμμα 178 «Απασχόληση και προετοιμασία των δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας», συνέστησε την αύξηση του στόχου σε 50 αεροσκάφη, ιδιαίτερα υπό το φως της πιθανής μεταφοράς των Mirage 2000-5F στην Ουκρανία.
Το Mirage 2000D, ένα διθέσιο, παντός καιρού συμβατικό αεροσκάφος επίθεσης εδάφους, τέθηκε σε υπηρεσία το 1993.
Τροφοδοτείται από έναν μόνο κινητήρα Snecma M53 P2 που παρέχει ώση 9,7 τόνους, με μέγιστη ταχύτητα 1,4 Mach, ανώτατο όριο 15.240 κιλά βάρος απογείωσης.
Το αεροσκάφος έχει μήκος 14,54 μέτρα, άνοιγμα φτερών 9,13 μέτρα και ύψος 5,10 μέτρα. Το πλήρωμά του αποτελείται από έναν πιλότο και έναν αξιωματικό οπλικών συστημάτων (Navigateur Officier Système d'Armes, NOSA).
Η αναβάθμιση αντικαθιστά επίσης τους πυραύλους Magic II με MICA IR και ενσωματώνει τη σύνδεση τακτικών δεδομένων Link 16, νέα σύστημα VHF-FM και ενημερωμένα ηλεκτρονικά συστήματα.
Το αεροσκάφος είναι πλέον συμβατό με το Thales TALIOS, το οποίο αντικαθιστά προηγούμενα συστήματα όπως το ATLIS II, το PDL CTS και το Damocles. Το TALIOS υποστηρίζει τόσο τη στόχευση όσο και την τακτική αναγνώριση με έγχρωμες εικόνες υψηλής ανάλυσης και ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη.
Το πρότυπο RMV περιλαμβάνει βελτιωμένο λογισμικό αποστολής, οθόνες αφής, βελτιωμένα συστήματα πλοήγησης και ανοιχτή αρχιτεκτονική ικανή να ενσωματώνει πρόσθετα συστήματα.
Το αεροσκάφος ( που θα δοθεί στους Ουκρανούς) έχει πλέον τα προσόντα να μεταφέρει ένα ευρύ φάσμα κατευθυνόμενων πυρομαχικών ακριβείας, συμπεριλαμβανομένων των GBU-12, -16, -22, -24A/B, -48, -49 και -50, AASM, SCALP-EG πυραύλων Κρουζ και ρουκετών που καθοδηγούνται με λέιζερ.
Το pod TALIOS επιτρέπει τη μετάδοση βίντεο σε πραγματικό χρόνο μέσω του συστήματος ROVER σε χειριστές εδάφους για τον συντονισμό των εναερίων επιθέσεων.
Εδώ τίθεται ένα μόνο ερώτημα για γαλλική πλευρά: Γιατί δεν είναι δυνατός ο εκσυγχρονισμός των 24 ελληνικών Mirage 2000-5;
Το Παρίσι δίνει πάρα πολλά στον Ζελένσκι, και σε έναν χαμένο πόλεμο ( σε αυτό συμφωνούν και Αμερικανοί Στρατηγοί), παραδίδοντας εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη στην ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα έχει παραγγείλει Φρεγάτες και συζητά την απόκτηση άλλων οπλικών συστημάτων πολλών δις, έχοντας όμως πρόβλημα με τον εκσυγχρονισμό των 24 ελληνικών Mirage 2000-5, για τα οποία η γαλλική εταιρεία και το Παρίσι αρνούνται τον εκσυγχρονισμό τους.
Για τους Ουκρανούς υλοποιείται εκσυγχρονισμός σε παλαιότερου τύπου αεροσκάφη,αλλά για την Ελλάδα όχι.
Η λογική του Ε.Μακρόν και η επικίνδυνη εμμονή ταυ μαζί με τον Γερμανό Μέρτζ για την Ουκρανία, μόνο σε καλό δεν θα βγει στο τέλος.
, ούτε να δοθούν ανταλλακτικά, ενώ στο θέμα δεχόμαστε έντονες πιέσεις από τον Ε.Μακρόν.
Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα συνεχίσει να αναζητά πελάτη για τα 24 ελληνικά Mirage 2000-5, αλλά μια συμφωνία έστω και τώρα με την Γαλλία για την αναβάθμιση τους, θα ήταν η καλύτερη λύση για την Αθήνα.