Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Γιατί εμφανίζεται ο ίλιγγος και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Αυτή η δυσάρεστη αίσθηση ότι «όλα γυρίζουν» γύρω ακόμα και όταν είστε απόλυτα ακίνητοι είναι ο ίλιγγος. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ίλιγγος οφείλεται στη νόσο του λαβύρινθου ο οποίος βρίσκεται στο αυτί και είναι το όργανο που ευθύνεται για τη διατήρηση της ισορροπίας, αφού στέλνει στον εγκέφαλο τα σήματα για την κίνηση του σώματος σε σχέση με το περιβάλλον. Τι προκαλεί, όμως, τον ίλιγγο;


Αυτά τα αρχικά σημαίνουν «καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης» (benign paroxysmal positional vertigo – BPPV). Είναι μια κατάσταση που συμβαίνει όταν μικροσκοπικά σωματίδια ασβεστίου συσσωρεύονται σε κανάλια του εσωτερικού αυτιού. Το εσωτερικό αυτί στέλνει σήματα στον εγκέφαλο για τις κινήσεις του κεφαλιού και του σώματος. Αυτό σας βοηθάει να κρατήσετε την ισορροπία σας. Είναι πιθανό το BPPV να συμβεί χωρίς καμία πρότερη αιτία και πολλές φορές σχετίζεται με την ηλικία.

Πρόκειται για μία διαταραχή που προκαλείται από τη συσσώρευση υγρού στο εσωτερικό του αυτιού και οδηγεί στην αλλαγή της πίεσης στο αυτί. Προκαλεί επεισόδια ιλίγγου μαζί με κουδούνισμα στα αυτιά (εμβοές) και απώλεια ακοής. Επίσης τραύματα στο κεφάλι μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβες στο εσωτερικό αυτί και να γίνει αιτία ιλίγγου. Πιο σπάνια, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, η σκλήρυνση κατά πλάκας ή κάποιοι όγκοι μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα ιλίγγου.

Η πιο γνωστή θεραπεία για τον περιφερικό ίλιγγο είναι οι ασκήσεις Epley. Κατά τη διάρκεια αυτής της μεθόδου, με ειδικές κινήσεις της κεφαλής μετακινούνται οι χαλαροί κρύσταλλοι (canaliths) μέσα στο εσωτερικό αυτί. Να σημειωθεί εδώ ότι οι κινήσεις αυτές, θα πρέπει να γίνονται από έμπειρο γιατρό ή φυσιοθεραπευτή.

Αυτό είναι ένα είδος φυσικής θεραπείας που στοχεύει στο να βοηθήσει στην ενίσχυση του αιθουσαίου συστήματος. Η λειτουργία του αιθουσαίου συστήματος είναι να στέλνει σήματα στον εγκέφαλο για τις κινήσεις του κεφαλιού και του σώματος. Η θεραπεία αυτή συνιστάται σε άτομα που έχουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια ιλίγγου.


Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από συμπτώματα όπως η ναυτία και η έντονη ζαλάδα που σχετίζονται με τον ίλιγγο.

Tags
Back to top button