Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Γιατί έχουμε αυτόν το καιρό Ιούνιο μήνα;

Ένα μεγάλο μπλοκάρισμα των αερίων μαζών πάνω από την Ευρώπη είναι ο “φταίχτης” των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών αλλά και του άστατου καιρού στη χώρα μας όταν στη Βόρεια Ευρώπη επικρατεί εκ διαμέτρου διαφορετικός καιρός με ζέστη και άνομβρο καιρό.


Γράφει ο Θοδωρής Κολυδάς

Στη μετεωρολογία, όταν η ροή των αερίων μαζών είναι τέτοια που τα συστήματα εμποδίζονται να κινηθούν από τα δυτικά προς τα ανατολικά, τότε λέμε ότι δημιουργείται εμποδισμός. Στο πλανητικό ατμοσφαιρικό σύστημα Αντικυκλώνες Εμποδισμού καλούνται τα μεγάλης κλίμακας μοτίβα στο πεδίο της ατμοσφαιρικής πίεσης που είναι σχεδόν στάσιμα, “μπλοκάροντας” ουσιαστικά ή ανακατευθύνοντας κινούμενους από τα δυτικά κυκλώνες ή χαμηλά.

Τέτοιου είδους αντικυκλώνες (βαρομετρικά υψηλά) μπορούν να παραμείνουν στην ίδια θέση για αρκετές ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες, προκαλώντας σε περιοχές που επηρεάζονται από αυτούς το ίδιο είδος καιρού για εκτεταμένες χρονικές περιόδους (για παράδειγμα υετό για ορισμένες περιοχές, καθαρό ουρανό για άλλες). Στο Βόρειο ημισφαίριο, παρατεταμένος εμποδισμός εμφανίζεται πιο συχνά την άνοιξη πάνω από τον ανατολικό Ειρηνικό και Ατλαντικό ωκεανό.

Γιατί έχουμε αυτόν τον καιρό
Οι Εμποδισμοί τύπου “Ωμέγα” (Omega Βlocks) ονομάστηκαν έτσι επειδή οι ισοϋψείς καμπύλες με τις οποίες σχετίζονται στο Βόρειο Ημισφαίριο μοιάζουν με το ελληνικό κεφαλαίο γράμμα Ω. Συνήθως εμφανίζουν ένα μοτίβο ύφεση-υψηλό-ύφεση (κυκλώνας-αντικυκλώνας-κυκλώνας), διατεταγμένο από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Στον παραπάνω χάρτη παρατηρούμε μια ύφεση δυτικά της Ιβηρικής χερσονήσου, αντικυκλώνα στη Βόρεια Ευρώπη και ύφεση στην περιοχή μας η οποία μάλιστα συνοδεύεται και από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αντίθετα στη Βόρεια Ευρώπη έχουμε μεγάλες αποκλίσεις των θερμοκρασιών προς τα επάνω με τον υδράργυρο να κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα για την εποχή.


Η διάταξη των συστημάτων θα διατηρηθεί μέχρι και το τέλος της εεβδομάδος αλλά θα μετατοπιστεί σε μεγαλύτερο γεωγραφικό πλάτος , οπότε και ο καιρός στην περιοχή μας θα παρουσιάσει βελτίωση και θα έχουμε επάνοδο της θερμοκρασίας σε κανονικές τιμές από βδομάδα.

Tags
Back to top button