Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Γεωργία: Δολοφονία τρανς μοντέλου μία μέρα μετά την ψήφο νόμου κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ - Σκάνδαλο και διαμαρτυρίες

Ένα γνωστό τρανσέξουαλ μοντέλο της Γεωργίας δολοφονήθηκε, μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση ψήφισε νομοθεσία που θα επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ στη χώρα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Γεωργίας, πρόκειται για την 37χρονη Kesaria Abramidze, η οποία πιστεύεται ότι μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στο διαμέρισμά της στα προάστια της Τιφλίδας την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον Guardian, ένας άνδρας συνελήφθη σε σχέση με το έγκλημα.

Η Abramidze ήταν ένα από τα πρώτα ανοιχτά τρανς δημόσια πρόσωπα της χώρας και ο θάνατός της σόκαρε πολύ κόσμο, μεταξύ άλλων και την  Maia Otarashvili που ειίναι πολιτική επιστήμονας στη Γεωργία.  «Η Kesaria ήταν εμβληματική! Προκλητική, σοφή, απίστευτα γενναία! Πρωτοπόρος για τα τρανς δικαιώματα της Γεωργίας», έγραψε η Otarashvili στο X. Σημειώνεται, επίσης, πως η δολοφονημένη 37χρονη είχε εκπροσωπήσει τη χώρα της  στο Miss Trans Star International - έναν διεθνή διαγωνισμό για τρανς γυναίκες - το 2018 και είχε περισσότερους από 500.000 ακόλουθους στο Instagram.

Δολοφονήθηκε μια μέρα μετά τον νόμο «οδοστρωτήρα» για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+

Ο θάνατός της ακολουθεί την αμφιλεγόμενη νομοθεσία για τις «οικογενειακές αξίες και την προστασία των ανηλίκων» στη Γεωργία, η οποία θα επιτρέψει στους αξιωματούχους να θέσουν εκτός νόμου τις εκδηλώσεις Pride και να λογοκρίνουν ταινίες και βιβλία.

Ο νόμος, ο οποίος εγκρίθηκε από το γεωργιανό κοινοβούλιο την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου στην τρίτη και τελική του ανάγνωση, περιλαμβάνει απαγορεύσεις στους γάμους ομοφυλοφίλων και στις θεραπείες ατόμων που υπόκεινται ή έχουν κάνει φυλομετάβαση.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου, το οποίο εισήχθη αρχικά από το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο το καλοκαίρι, υποστηρίζουν ότι αντικατοπτρίζει αντίστοιχους νόμους που έχουν θεσπιστεί στη γειτονική Ρωσία, όπου οι αρχές έχουν εφαρμόσει μια σειρά κατασταλτικών μέτρων κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ την τελευταία δεκαετία.

Αύξηση των περιστατικών βίας σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ - Πιθανώς πράξη μίσους και η δολοφονία της 37χρονης

Παρόλο που το κίνητρο πίσω από τη δολοφονία της Abramidze παραμένει ασαφές, ο θάνατός της θεωρήθηκε γρήγορα από τη γεωργιανή κοινωνία των πολιτών ως μέρος μιας κρατικής εκστρατείας κατά των μειονοτήτων στη χώρα, δεδομένου ότι από τότε που το Γεωργιανό Όνειρο ανέλαβε την εξουσία, τα περιστατικά βίας σε βάρος ατόμων που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα έχουν αυξηθεί αισθητά. 

Χαρακτηριστικά, πέρυσι, εκατοντάδες αντίπαλοι των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων εισέβαλαν σε ένα φεστιβάλ ΛΟΑΤΚΙ+ στην Τιφλίδα, αναγκάζοντας την εκδήλωση να ακυρωθεί.

Επιπλέον, φέτος, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα για να προωθήσουν τις «παραδοσιακές οικογενειακές αξίες» σε μια εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν το κυβερνών κόμμα και η βαθιά συντηρητική και με μεγάλη επιρροή ορθόδοξη εκκλησία.

«Υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της χρήσης της ρητορικής μίσους στην πολιτική και των εγκλημάτων μίσους», ανέφερε το Κέντρο Κοινωνικής Δικαιοσύνης, μια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα την Τιφλίδα, στην ανακοίνωσή του που αντέδρασε στη δολοφονία, κάνοντας, επίσης, ειδική μνεία στην ομοφυλοφιλική/φυλετική/τρανσφοβική γλώσσα που χρησιμοποιούν τα μέλη του κόμματος ως μέσο προπαγάνδας.  

Το νομοσχέδιο αποτελεί εμπόδιο στην ένταξη της Γεωργίας στην ΕΕ - Βέτο αναμένεται να ασκηθεί από την πρόεδρο της χώρας

Επισημαίνεται, επίσης, από τους επικριτές του νομοσχεδίου, πως η ολοένα και πιο συντηρητική πορεία του κόμματος μπορεί να αποτελέσει άλλο ένα σημείο διαμάχης μεταξύ της Γεωργίας και της ΕΕ, καθώς η χώρα επιδιώκει να ενταχθεί στην Ένωση.

Την Τετάρτη, ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, κάλεσε τη γεωργιανή κυβέρνηση να αποσύρει τον νόμο περί «οικογενειακών αξιών», προειδοποιώντας ότι θα βλάψει τις πιθανότητες ένταξης της Γεωργίας στο μπλοκ. Η νομοθεσία θα «αυξήσει τις διακρίσεις & τον στιγματισμό», δήλωσε στο X.

Μετά το θάνατο της Abramidze, ο Michael Roth, πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag στη Γερμανία, επανέλαβε την έκκληση αυτή. «Αυτοί που σπέρνουν μίσος θα θερίσουν βία. Η Kesaria Abramidze δολοφονήθηκε μόλις μία ημέρα αφότου το γεωργιανό κοινοβούλιο ψήφισε τον νόμο κατά των ΛΟΑΤΚΙ», έγραψε ο Roth στο X.

Η εισαγωγή του νόμου έρχεται μόλις πέντε εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της Γεωργίας, οι οποίες θα είναι καθοριστικές στο να φανεί αν πράγματι η χώρα έχει κάνει μια πολιτική αλλαγή πλεύσης προς τη Ρωσία. 

Η φιλοδυτική πρόεδρος της χώρας, Salome Zourabichvili, τα καθήκοντα της οποίας είναι κυρίως τελετουργικά, αναμένεται να ασκήσει βέτο στον νόμο πριν αυτός τεθεί σε ισχύ. Ωστόσο, το Γεωργιανό Όνειρο και οι σύμμαχοί του διαθέτουν αρκετές έδρες στο κοινοβούλιο για να υπερκεράσουν το βέτο της.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το κοινοβούλιο της Γεωργίας σε μια διαμαρτυρία στη μνήμη της 37χρονης και κατά του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου.

Tags
Back to top button