Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Γαλλία: Απεβίωσε ο φιλόσοφος Ζακ Μπουβερές

Ο Γάλλος φιλόσοφος Ζακ Μπουβερές απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών, που έγινε γνωστός από το Κολέγιο της Γαλλίας.

«Η διεύθυνση, η συνέλευση των καθηγητών και όλη η κοινότητα του Κολεγίου της Γαλλίας έμαθαν με βαθιά λύπη τον θάνατο του Ζακ Μπουβερές, ομότιμου καθηγητή, κατόχου της έδρας Φιλοσοφίας της γλώσσας και της γνώσης από το 1995 έως το 2010», ανέφερε το ίδρυμα σε ανακοίνωση που διαβίβασε στο AFP. «Αποτίνουν φόρο τιμής σε έναν καθηγητή που σημάδεψε βαθιά το Κολέγιο της Γαλλίας με τις μεγάλες διανοητικές και φιλοσοφικές απαιτήσεις και τη φυσική απλότητά του", προσθέτει.

Η ενασχόληση με τον Βιτγκενστάιν

Με καταγωγή από το Ντου, ένα γαλλικό διαμέρισμα στα σύνορα με την Ελβετία, ο Ζακ Μπουβερές σπούδασε στην Ecole normale supérieure και απέκτησε διδακτορικό στη φιλοσοφία. Ασχολήθηκε συστηματικά με τον Αυστριακό φιλόσοφο Λούντβιχ Βιτγκενστάιν (1889-1951), ο οποίος μελέτησε εις βάθος τα θέματα της λογικής και της γλώσσας.

Ο Λούντβιχ Βιτγκενστάιν ήταν Αυστριακός φιλόσοφος, με σημαντική συνεισφορά στον τομέα της αναλυτικής φιλοσοφίας και της λογικής. Θεωρείται ένας από τους πλέον επιδραστικούς φιλοσόφους, του οποίου το έργο διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξη της φιλοσοφικής σκέψης του 20ού αιώνα.

Υπεραμύνθηκε της σαφήνειας και της ανεξαρτησίας της σκέψης
Κατά τη δεκαετία του 1960 που σημαδεύτηκε από την ηγεμονία του μαρξισμού και του στρουκτουραλισμού στο διανοητικό πεδίο, υπεραμύνθηκε της σαφήνειας, της ανεξαρτησίας της σκέψης και του δημοκρατικού διαλόγου. Έστρεψε κατόπιν το ενδιαφέρον του στη φιλοσοφία των επιστημών, στα μαθηματικά και στη φυσική κυρίως.

Εκτός από πολλά βιβλία για τον Βιτγκενστάιν, είναι συγγραφέας ενός πλούσιου έργου, για τον Αυστριακό σατιρικό συγγραφέα Καρλ Κράους (1874-1936) καθώς και για τον κοινωνιολόγο Πιερ Μπουρντιέ (1930-2002). «Η γλώσσα μας ενδιαφέρει στη φιλοσοφία, γιατί η πραγματικότητα μας ενδιαφέρει», έλεγε στο εναρκτήριο μάθημα του στο Κολέγιο της Γαλλίας το 1995.

Tags
Back to top button