Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Φρούτα & λαχανικά: Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να τα πλένουμε

Είναι γνωστό πως το πλύσιμο των φρέσκων φρούτων και λαχανικών μπορεί να μοιάζει εύκολο, ωστόσο όμως έχει κι αυτό τα μυστικά του.

​Έχετε λ.χ. αναρωτηθεί ποτέ αν πρέπει να πλένετε τα έτοιμα, κομμένα λαχανικά; Ή ποια φρέσκα προϊόντα πρέπει να στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας;

Στο θέμα αναφέρθηκε προσφάτως η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Dr. April Verdi, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο. Όπως εξήγησε, εφ’ όσον τα έτοιμα, κομμένα λαχανικά αναγράφουν πως είναι έτοιμα για κατανάλωση, δεν πρέπει να τα πλύνετε. Μάλιστα αν το κάνετε, μπορεί άθελά σας να τα μολύνετε με βακτήρια από το νιπτήρα της κουζίνας σας, τον πάγκο, το ξύλο κοπής ή οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια της κουζίνας,

Αντιθέτως, πρέπει να πλένετε τα φρέσκα προϊόντα που δεν είναι έτοιμα για κατανάλωση. Αυτό ισχύει ακόμα και για τα φρούτα και τα λαχανικά που συνήθως ή πάντοτε ξεφλουδίζουμε, όπως τα αγγούρια και το καρπούζι, αντιστοίχως.

​Ειδάλλως, υπάρχει κίνδυνος να μεταφέρετε βακτήρια από τη φλούδα του προϊόντος στον καρπό του και ύστερα να τα καταναλώσετε. Να θυμάστε επίσης ότι τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να τα πλένουμε με τρεχούμενο νερό και όχι σε λεκάνη.

Βούρτσα και αλατόνερο

Η Dr. Verdi παρείχε μερικές ακόμα χρήσιμες συμβουλές για τον τρόπο πλυσίματος, στεγνώματος και καθαρισμού των φρούτων και των λαχανικών:

  • Να χρησιμοποιείτε μία βούρτσα και τρεχούμενο νερό για να τρίβετε τη φλούδα σκληρών φρούτων, όπως το καρπούζι και το πεπόνι.
  • Να πλένετε τα ευαίσθητα φρούτα, όπως τα μούρα, κάτω από άφθονο, τρεχούμενο νερό. Η τριβή από το νερό τα απαλλάσσει από βακτήρια και φυτοφάρμακα.
  • Να αφαιρείτε τα εξωτερικά φύλλα από λαχανικά, όπως το λάχανο και το μαρούλι.
  • Να ξεπλένετε τα μυρωδικά σε κρύο νερό και να τα στεγνώνετε με λίγο χαρτί κουζίνας
  • Για να αφαιρέσετε αποτελεσματικά τα φυτοφάρμακα, δοκιμάστε μίγμα νερού με αλάτι. Βάλτε σε ένα καθαρό μπουκάλι ψεκασμού 1 κουταλιά της σούπας αλάτι σε μισό φλιτζάνι νερού και ανακινήστε καλά. Ψεκάστε τα λαχανικά σας. Ύστερα, τρίψτε τα και ξεβγάλτε τα με τρεχούμενο νερό. Τέλος, στεγνώστε τα με λίγο χαρτί κουζίνας.

«Σε μία μελέτη συγκρίθηκε το σκέτο, τρεχούμενο νερό με διάφορα διαλύματα καθαρισμού των λαχανικών, όπως το αραιωμένο ξύδι, το αλατόνερο και ειδικά σπρέι για τα λαχανικά», είπε η Dr. Verdi.

​«Το συμπέρασμα ήταν πως το αλατόνερο απομάκρυνε αποτελεσματικότερα απ’ όλα τα φυτοφάρμακα».

Tags
Back to top button