Διπλή μαχαιριά από τις ΗΠΑ την Τουρκία. Υψηλόβαθμη Αμερικανική αντιπροσωπεία έφτασε στην Ελλάδα για ενημέρωση σχετικά με την αναβάθμιση των F-16 και για συζητήσεις για το F-35 ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν επίσημα τον εξοπλισμό των Σύρων Κούρδων μαχητών με στόχο την διασφάλιση της νίκης στην επιχείρηση ανακατάληψης της συριακής πόλης Ράκας από το Ισλαμικό Κράτος, υλοποιώντας την απόφασή τους, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας. Ο οπλισμός έφτασε αμέσως στα χέρια του PKK.
Η απόφαση τους βέβαια είχε αρχίσει να υλοποιείται μέρες πριν καθώς το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε καταγράψει τις φάλαγγες με οπλισμό που κατευθύνονταν προς την Β.Συρία και τους Κούρδους.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταγματάρχης Άντριαν Ράνκιν-Γκάλογουεϊ δήλωσε ότι οι Κούρδοι μαχητές παρέλαβαν οπλισμό και οχήματα από τον αμερικανικό στρατό. Όπως δήλωσε, πιστεύει ότι τα όπλα διανεμήθηκαν νωρίτερα σήμερα.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ο εξοπλισμός των κουρδικών δυνάμεων είναι αναγκαίος για την ανακατάληψη της Ράκας, ντε φάκτο πρωτεύουσα του ΙΚ στην Συρία
Ένας άλλος αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, τόνισε πως η διανομή των όπλων ξεκίνησε κατά το τελευταίο 24ωρο, έπειτα από την εντολή που έδωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο οπλισμός είναι αντιαρματικοί πύραυλοι ΑΤ-4, BGM-71 TOW, FGM-148 Javelin, Milan, όλμοι των 80mm και 120mm, εκτοξευτές χειροβομβίδων MK19, στρατιωτικά οχήματα Humwee, θωρακισμένα τύπου Cougar, drones, αυτόματα Μ4 Cabrine και Μ16.
Σίγουρα τα αντιαρματικά όπλα των Κούρδων αργότερα θα στραφούν εναντίον του τουρκικού Στρατού.
Και αυτό το λέμε με βεβαιότητα καθώς στο βίντεο που θα δείτε, Αμερικανικά αντιαρματικά όπλα ΑΤ-4 εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στα χέρια των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ στην επαρχία Σιρνάκ.
Δείτε εδώ το βίντεο
Τα όπλα ανήκουν στην παρτίδα όπλων που παρέδωσαν οι ΗΠΑ στους Κούρδους του YPG συμμάχου του ΡΚΚ, πριν από δύο εβδομάδες στην Συρία και είναι τα πρώτα δυτικά όπλα της κατηγορίας, τα οποία χρησιμοποιούν οι Κούρδοι κατά του τουρκικού Στρατού.
Βρέθηκαν σε επιχείρηση του τουρκικού Στρατού, στην περιοχή Μπιλίτς Τεπέ (Biliç Tepe )της επαρχίας Σιρνάκ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού Στρατού, βρέθηκαν δύο φορητά αντιαρματικά τύπου AT-4 και 10 πυρομαχικά τους.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο τα ΑΤ-4 αποτελούν εξαιρετικά φονικό σύστημα για τα ελαφρά ΤΟΜΑ και θωρακισμένα αυτοκίνητα που χρησιμοποιεί ο τουρκικός Στρατός στις επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ και σίγουρα αλλάζει πολλά στο πεδίο της μάχης.
Ταυτόχρονα παρατηρείται έντονη ΝΑΤΟϊκή και Αμερικανική κινητικότητα στη χώρα μας.
Ομάδα Αμερικανών βρίσκονται στην Ελλάδα για απόρρητη ενημέρωση του ΥΠΕΘΑ και της ΠΑ.
Η ενημέρωση αφορά την αναβάθμιση των μαχητικών F-16 στο επίπεδο «Viper» με ραντάρ AESA, με μοναδικό ερώτημα το πόσα τελικά αεροσκάφη θα αφορά το συμβόλαιο, αφού το μόνο βέβαιο είναι ότι αποκλείεται να αφορά ολόκληρο τον στόλο των F-16 της ΠΑ καθώς και το ενδιαφέρον για τα F-35.
Υπενθυμίζεται ότι η διαρροή περί αποστολή στις ΗΠΑ Επιστολής Διατύπωσης Αιτήματος για την προμήθεια των F-35, το οποίο στη διαδικασία των προμηθειών περιγράφεται ως LoR (Letter of Request), ΔΕΝ έχει αποσταλεί τέτοιο έγγραφο. Η ελληνική πλευρά απλά έστειλε αίτημα ενημέρωσης αναφορικά με “τη διαθεσιμότητα και την τιμή” του προϊόντος (Price & Availability), το οποίο διαδικαστικά βρίσκεται πιο πριν, στο αρχικό στάδιο.
Τέλος εν όψει κρίσιμων εξελίξεων σε Λιβύη και Συρία, στην Κρήτη βρίσκεται ο SACΤ (Supreme Allied Commander Transformation – Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Μετασχηματισμού) του ΝΑΤΟ, Denis Mercierτου μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι ΗΠΑ επιζητούν τη διεύρυνση και την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Σούδας μέσω μιας μεγαλύτερης χρονικής συμφωνίας.
Πιο συγκεκριμένα, ζητούν η συμφωνία να γίνει μεγαλύτερη της ετήσιας και να είναι για τουλάχιστον για 5 χρόνια έτσι ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε έργα αναβάθμισης του αεροδιαδρόμου και των εγκαταστάσεων της αεροπορικής βάσης και ίσως προέκταση του προβλήτα στη ναυτική «ευκολία» στον λιμένα της Σούδας, προκειμένου να είναι εφικτή η αγκυροβόληση περισσότερων μεγάλων πλοίων.
Από την πλευρά της η Αθήνα προσπαθεί να αποκομίσει περισσότερα και σημαντικότερα ανταλλάγματα.
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα του περιλαμβάνει τις ακόλουθες επισκέψεις:
Τον Ναύσταθμο Κρήτης όπου θα ενημερωθεί για την οργάνωση, τη λειτουργία του και τις τεχνικοεπισκευαστικές δυνατότητες του.
Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στο οποίο θα ενημερωθεί για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα σχολεία που αναπτύσσει ως πιστοποιημένη νατοϊκή εκπαιδευτική οντότητα. Επίσης, ο Α/ΓΕΕΘΑ και ο SACT θα απευθυνθούν στους συμμετέχοντες στο «3rd Nato Maritime Operations Law Seminar» το οποίο πραγματοποιείται στο ΚΕΝΑΠ από 29 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 2017 και θα παρακολουθήσουν επίδειξη επί εκπαιδευτικών αντικειμένων στις εγκαταστάσεις του Κέντρου και στην θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Σούδας.
Την 115 Πτέρυγα Μάχης όπου θα ενημερωθεί για την οργάνωση, λειτουργία και τις αποστολές που αναλαμβάνει στο πλαίσιο της αεράμυνας της χώρας καθώς και την συνδρομή που παρέχει στην εκπλήρωση διεθνών αμυντικών υποχρεώσεων της Ελλάδας.
Το Πεδίο Βολής Κρήτης στο οποίο θα ενημερωθεί για την οργάνωση και το πολυεθνικό πλαίσιο λειτουργίας του.
Την Δευτέρα 29 Μαΐου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, υποδέχθηκε σε επίσημη τελετή στο Στρατόπεδο ‘’ΠΑΠΑΓΟΥ’’ τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Μετασχηματισμού (Supreme Allied Commander Transformation-SACT), General Denis Mercier, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα.
Κατά τις διμερείς επαφές, συζητήθηκε το ευρύτερο πλαίσιο των προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζει η συμμαχία, καθώς και οι προοπτικές μετεξέλιξης της.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε μεταξύ άλλων:
-Την συνεχή παραβατική συμπεριφορά μέσων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο.
-Την γεωπολιτική αστάθεια που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή.
-Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
-Την απαίτηση εκσυγχρονισμού της συμμαχικής δομής διοίκησης και ειδικότερα της νότιας πτέρυγας της συμμαχίας, προκειμένου να ανταποκρίνεται πληρέστερα στις προκλήσεις ασφαλείας.
-Την επιτυχή διεξαγωγή της 11ης Διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών ΓΕΕΘΑ στην Αθήνα από 9 έως 11 Μαΐου 2017, η οποία αποτελεί έναν περιοχικό μηχανισμό στρατιωτικής συνεργασίας.
-Την σκοπιμότητα συνέχισης της νατοικής επιχείρησης ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.
-Την περαιτέρω προώθηση της χρησιμοποίησης του ΚΕΝΑΠ στον τομέα της εκπαίδευσης στην θαλάσσια ασφάλεια επ’ ωφελεία τόσο κρατών μελών της συμμαχίας, όσο και τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της εξωστρεφούς δράσης του ΝΑΤΟ.
Ο SACT στις τοποθετήσεις του σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν ιδιαίτερα αξιόπιστο σύμμαχο του ΝΑΤΟ, τονίζοντας παράλληλα ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης ενώ εξήρε και την συνεισφορά τους στις συμμαχικές δράσεις.
Ο General Denis Mercier, κατά την παραμονή του στο ΓΕΕΘΑ, ενημερώθηκε επίσης για την αμυντική πολιτική της Ελλάδας καθώς και για τα σοβαρά θέματα και τις προτεραιότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.