Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Έβγαλαν φύτρες οι πατάτες: Πρέπει ή δεν πρέπει να τις καταναλώσεις;

Οι πατάτες είναι από τις πιο αγαπημένες και δημοφιλείς τροφές για μικρούς και μεγάλους. Καταναλώνονται, άλλωστε, ευρέως σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπορούμε να τις απολαύσουμε με πάρα πολλούς τρόπους, είτε βραστές είτε τηγανητές είτε ογκρατέν είτε ψητές, ακόμα και σε μορφή πουρέ. Ωστόσο, τι γίνεται εάν πάμε να τις μαγειρέψουμε και διαπιστώσουμε πως έχουν πετάξει φύτρες; Είναι πράγματι τόσο τοξικές όσο λένε; 

Στην ερώτηση, εάν μπορούν να μαγειρευτούν πατάτες που έχουν πετάξει φύτρες η απάντηση είναι ναι, αλλά υπό προϋποθέσεις. Μπορείς να μαγειρέψεις και να καταναλώσεις πατάτες που έβγαλαν μικρές φύτρες εφόσον αυτές είναι ακόμα αρκετά σφιχτές, δεν έχουν συρρικνωθεί, δεν έχουν πρασινίσει και η φλούδα τους δεν παρουσιάζει ζάρες. 

Εάν η υφή και το χρώμα τους δεν έχει αλλάξει, το ότι πέταξαν μερικές φύτρες δεν επηρεάζει σημαντικά τα θρεπτικά συστατικά τους. Πρέπει να τις αφαιρέσεις μία προς μία, με προσοχή, κι εν συνεχεία να μαγειρέψεις την πατάτα.

Όταν οι πατάτες αρχίζουν να βγάζουν φύτρες και να πρασινίζουν, τότε έχει παραχθεί μέσα τους μια ουσία που ονομάζεται σολανίνη. Η σολανίνη είναι τοξική και η κατανάλωσή της σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο και στομαχικές διαταραχές. Συγκεντρώνεται στις φύτρες και στη φλούδα, όχι όμως στη σάρκα της πατάτας, για αυτό και το καθάρισμα πρέπει να είναι επιμελές.

Εάν η μορφή, η υφή ή το χρώμα της πατάτας έχει αλλάξει, πέταξέ την χωρίς δεύτερη σκέψη.

Tags
Back to top button