Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ετιά: Το εγκαταλελειμμένο μεσαιωνικό χωριό της Κρήτης

Άγνωστο στους περισσότερους το χωριό της Ετιάς στην Κρήτη, συναντάται μέσα στο καταπράσινο τοπίο του Λασιθίου, μεταξύ των Λιθινών και του Ζήρου. Το άλλοτε μεγαλύτερο χωριό της επαρχίας της Σητείας, σήμερα μοιάζει πιο έρημο και εγκαταλελειμμένο από ποτέ, με τις εικόνες που αντικρίζει κανείς σε αυτό να δημιουργούν έντονα το αίσθημα της νοσταλγίας.

Χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός, οφείλει το όνομά του στο δέντρο ιτιά, το οποίο στην Κρήτη αποκαλείται Ετιά ή Εθιά. Η περιοχή λόγω του γόνιμου εδάφους και κλίματός της αναδείχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους οικισμούς της Κρήτης επί Ενετοκρατίας, ενώ αποτέλεσε το φέουδο της οικογένειας Ντε Μέτσο.

Το χωριό των Ιωαννίνων με τα αρχαία ονόματα των κατοίκων

Το μικρό αυτό μεσαιωνικό χωριό της Κρήτης δημιουργήθηκε από τους Ενετούς, ενώ κατά την εποχή της ακμής του μετρούσε περίπου 500 μόνιμους κατοίκους. Σήμερα είναι ερειπωμένο, με μοναδικούς μάρτυρες της ιστορίας του τα λιγοστά εναπομείναντα όρθια κτίρια, ανάμεσα στα οποία οι δύο εκκλησίες της Ετιάς και η εντυπωσιακή έπαυλη Ντε Μέτσο ή Σεράγι στο βόρειο άκρο του χωριού, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα δείγματα ενετικής αρχιτεκτονικής σε ολόκληρη την Κρήτη.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό τριώροφο κτίσμα, που σήμερα μετά από αρκετές καταστροφές σώζεται μόνο το ισόγειο του. Πάνω από την κεντρική είσοδο παρατηρεί κανείς τα εντυπωσιακά οικόσημα της οικογένειας Ντε Μέτσο.

Άλλα σημεία ενδιαφέροντος του χωριού ο ναός του Αγίου Ιωάννη με όμορφες τοιχογραφίες και εκείνος της Αγίας Αικατερίνης, ο οποίος επί Τουρκοκρατίας μετατράπηκε σε τζαμί και λειτουργούσε ως τέτοιο μέχρι το 1897.

Tags
Back to top button