Η Κριστίν Λαγκάρντ εκτόξευσε έναν πραγματικό κόλαφο για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας, προειδοποιώντας με ζοφερό τρόπο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βαδίζει σε έναν δρόμο εξάρτησης και στασιμότητας. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) διακήρυξε με οξύτητα ότι η οικονομία της Ευρώπης είναι «προσανατολισμένη σε έναν κόσμο που σταδιακά εξαφανίζεται» και απαιτείται άμεση και δραστική μεταρρύθμιση για να αποφευχθεί η καταστροφή.
Το κεντρικό δράμα έγκειται στην τεράστια ευπάθεια της ΕΕ, η οποία οφείλεται στην εξάρτησή της από τρίτες δυνάμεις, τόσο για την ασφάλειά της όσο και για την προμήθεια κρίσιμων πόρων.
Ενώ η Ευρώπη ευημερούσε χάρη στην παγκοσμιοποίηση, μεγάλοι εταίροι, όπως οι ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, στρέφονται στον προστατευτισμό με δυσβάσταχτους δασμούς. Ταυτόχρονα, η Κίνα χρησιμοποιεί την κυριαρχία της σε νευραλγικούς τομείς ως όπλο πίεσης. Η Λαγκάρντ ανέφερε χαρακτηριστικά την ασφυκτική λαβή της Κίνας στις σπάνιες γαίες—απαραίτητες για ηλεκτροκινητήρες και ανεμογεννήτριες—και τους κινδύνους που δημιούργησε ο έλεγχος των τσιπ ισχύος από την Nexperia.
Η Ευρώπη, λοιπόν, είναι μια αδύναμη οικονομική γέφυρα που κινδυνεύει να καταρρεύσει, καθώς οι πυλώνες της εξαρτώνται από ξένα χέρια.
Μιλώντας στη Φρανκφούρτη, η Λαγκάρντ δεν δίστασε να καταγγείλει την αδράνεια των Ευρωπαίων πολιτικών. Αντί να λύσουν τα προβλήματα, επέτρεψαν στις αδυναμίες να «διαβρώσουν αθόρυβα την ανάπτυξη», με κάθε νέα κρίση να σπρώχνει την ήπειρο σε μια διαρκώς χαμηλότερη τροχιά.
Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα. Αντίθετα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επέτρεψαν στις αδυναμίες της να «διαβρώσουν αθόρυβα την ανάπτυξη, καθώς κάθε νέο σοκ μας ωθεί σε μια ελαφρώς χαμηλότερη τροχιά».
Η εσωτερική αγορά έχει παραλύσει ("έχει σταματήσει"), ιδιαίτερα στους τομείς που θα καθορίσουν το μέλλον, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιακή τεχνολογία, αλλά και στις κεφαλαιαγορές που θα έπρεπε να τις χρηματοδοτήσουν.
Βόμβα-Βίντεο δείχνει τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» και δολοφονίες αμάχων στο Σεράγεβο
Το δράμα εντείνεται από έναν «φαύλο κύκλο»: οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι επενδυτές διοχετεύουν τα κεφάλαιά τους σε αμερικανικές μετοχές, τροφοδοτώντας την ανάπτυξη της Αμερικής και αφήνοντας την ευρωπαϊκή παραγωγικότητα σε πλήρη στασιμότητα. Αυτή η εσωτερική αιμορραγία αυξάνει δραματικά την εξάρτησή μας από τους άλλους.
Ωστόσο, η Λαγκάρντ επεσήμανε και κάποιες αχτίδες φωτός, όπως η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας και η αύξηση των αμυντικών δαπανών.
Η συνταγή για τη σωτηρία είναι ξεκάθαρη και επείγουσα:
Κατάργηση των Εσωτερικών Εμποδίων: Η Λαγκάρντ ζήτησε τη μείωση των εξωφρενικών εμποδίων στο εμπόριο εντός της ΕΕ—που ισοδυναμούν με δασμούς 100% στις υπηρεσίες—τονίζοντας πως η μείωσή τους θα εξουδετέρωνε πλήρως το πλήγμα από τους δασμούς των ΗΠΑ.
Αμοιβαία Αναγνώριση: Ζητά την άμεση αναγνώριση ρυθμιζόμενων εταιρειών σε όλη την Ευρώπη.
Μεταρρύθμιση της Φορολογίας: Η ΕΚΤ ζήτησε την υιοθέτηση της ειδικής πλειοψηφίας στη φορολογία, ώστε κανένα κράτος μέλος να μην μπορεί να ασκήσει βέτο στις αλλαγές. Αυτό θα εναρμόνιζε τον ΦΠΑ, δίνοντας ανάσα στις μικρότερες εταιρείες που πνίγονται στα 27 διαφορετικά φορολογικά καθεστώτα.
Η ώρα της επιλογής είναι τώρα, ή μεταρρύθμιση και αναγέννηση ή ολίσθηση σε έναν κόσμο που η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει.