Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Εσπρέσο: Τελικά η κατανάλωσή του αυξάνει τη χοληστερίνη;

Ο τρόπος προετοιμασίας του καφέ επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερίνης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Open Heart, τα ευρήματα της οποίας έδειξαν επίσης ότι ο εσπρέσο σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερίνης στους άνδρες, παρά στις γυναίκες, σύμφωνα με το wikihealth.gr.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατανάλωση καφέ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερίνης, εν μέρει επειδή περιέχει τις χημικές ουσίες cafestol και kahweol, οι οποίες έχουν συνδεθεί με υψηλότερη «κακή» χοληστερίνη LDL. 

Ο εσπρέσο αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερίνης;

Ερευνητές από τη Νορβηγία αξιολόγησαν δεδομένα από περισσότερα από 20.000 άτομα άνω των 40 ετών, για να εξετάσουν το κατά πόσο η κατανάλωση εσπρέσο μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της χοληστερίνης. 

Διατροφή: Το φρούτο που επηρεάζει την απορρόφηση 85 φαρμάκων–Οι πιο ευάλωτοι

Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν τρία με πέντε φλιτζάνια εσπρέσο την ημέρα, είχαν αυξημένη ολική χοληστερίνη συγκριτικά με όσους δεν έπιναν εσπρέσο, με τους άνδρες να υφίστανται μεγαλύτερη επίδραση συγκριτικά με τις γυναίκες.

Η καθημερινή κατανάλωση έξι ή περισσότερων φλιτζανιών βρασμένου ή στιγμιαίου παγωμένου καφέ, συνδέθηκε με αυξημένη ολική χοληστερίνη, τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άνδρες. Έξι ή περισσότερα φλιτζάνια φιλτραρισμένου καφέ την ημέρα, συσχετίστηκαν με υψηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερίνης μόνο στις γυναίκες. 

Πώς να πίνετε τον καφέ σας για να μειώσετε τον κίνδυνο αύξησης της χοληστερίνης;

Η Michelle Routhenstein, MS, RD, διαιτολόγος καρδιολογίας στο Entirely Nourished, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, υπογράμμισε ότι το βασικό εργαλείο για μείωση του κινδύνου αύξησης της ολικής χοληστερίνης, είναι η μείωση της κατανάλωσης του εσπρέσο σε έως δύο φλιτζάνια την ημέρα. 

Όπως υπογράμμισε, όταν ο καφές δεν φιλτράρεται, προκύπτουν έως και 30 φορές περισσότερες ενώσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της χοληστερίνης, συγκριτικά με τον φιλτραρισμένο καφέ. Οπότε, η μείωση του αφιλτράριστου καφέ κρίνεται απαραίτητη για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης.

Παρόλο που τα αποτελέσματα της μελέτης φαίνονται ανησυχητικά, δεν είναι απαραίτητο να κόψετε εντελώς τον καφέ για να υποστηρίξετε τα επίπεδα της χοληστερίνης σας. Αντίθετα προτείνεται η κατανάλωση της συνιστώμενης ποσότητας για κάθε άτομο ξεχωριστά, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του και τις συστάσεις του γιατρού του.

Διατροφή: Πώς συνδέεται η κατανάλωση ψαριού με τον καρκίνο

Να υπενθυμίσουμε, ο καφές με καφεΐνη είναι διεγερτικός και ως εκ τούτου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, προκαλώντας ταχυκαρδία και κολπική μαρμαρυγή. Η μείωση του καφέ και κατά συνέπεια τα υγιή επίπεδα της ολικής χοληστερίνης, ευνοούν την καρδιαγγειακή υγεία και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρδιακής προσβολής. 

Πόση καφεΐνη υπάρχει σε ένα φλιτζάνι καφέ;

Η ποσότητα της καφεΐνης που υπάρχει σε ένα φλιτζάνι καφέ ποικίλει ανάλογα με τα εμπορικά σήματα, την ποικιλία του καφέ και τις τεχνικές επεξεργασίας,

Καφεΐνη στον καφέ (και άλλα ποτά) ανά τύπο και μέγεθος φλυτζανιού
 29 γραμμάρια229 γραμμάρια340 γραμμάρια454 γραμμάρια567 γραμμάρια
Στιγμιαίος καφές χωρίς καφεΐνη 0 έως 3 mg0 έως 5 mg0 έως 6 mg0 έως 8 mg
Ψημένος καφές χωρίς καφεΐνη 4 έως 7 mg7 έως 11 mg8 έως 14 mg10 έως 18 mg
Εσπρέσο χωρίς καφεΐνη3 έως 16 mg    
Στιγμιαίος καφές 65 mg96 mg130 mg162 mg
Ψημένος καφές 85 έως 180 mg128 έως 270 mg170 έως 360 mg213 mg έως 450 mg
Εσπρέσο75 έως 95 mg    
Μαύρο τσάι 24 έως 50 mg36 έως 75 mg48 έως 100 mg60 έως 125 mg
Πράσινο τσάι 35 έως 50 mg53 έως 75 mg70 έως 100 mg88 έως 125 mg
Σόδα 23 έως 37 mg34 έως 55 mg26 έως 74 mg57 έως 92 mg
Tags
Back to top button