Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Το κόκκινο και ο τρόπος μαγειρέματός του αυξάνουν τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε πως το κόκκινο κρέας και ο τρόπος μαγειρέματός του μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες.

Αυστραλοί και Κορεάτες επιστήμονες μελέτησαν τη διαδικασία μαγειρέματος του κόκκινου κρέατος και ανακάλυψαν ότι όταν ψήνεται σε υψηλή θερμοκρασία για να αποκτήσει μια τραγανή κρούστα, τότε σχηματίζονται τα λεγόμενα προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs), τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες.

Διάσημοι σεφ προτείνουν να ψήνετε το κρέας στη σχάρα ή απλά σε υψηλές θερμοκρασίες για να επιτύχετε τραγανή κρούστα αλλά, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nutrients», η τακτική κατανάλωσή του συσσωρεύεται στο σώμα και παρεμποδίζεται η φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων του οργανισμού.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες συνέκριναν τα αποτελέσματα δύο διαιτολογίων, ενός με υψηλή περιεκτικότητα σε ψητό κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα δημητριακά και ενός άλλου με υψηλή περιεκτικότητα σε δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηρούς καρπούς και όσπρια συνοδεία βραστού ή λευκού κρέατος στον ατμό.

Η μελέτη, η οποία διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες, περιελάμβανε 15 άνδρες και 36 γυναίκες με σταθερό σωματικό βάρος, χωρίς διαβήτη τύπου 2. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στην πρώτη περίπτωση το ποσοστό συσσώρευσης AGE στο αίμα ήταν σημαντικά υψηλότερο από ό,τι στη δεύτερη.

Ο καθηγητής Πίτερ Κλίφτον, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε το εξής σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας:

«H κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε AGE αυξάνει τη συνολική ημερήσια πρόσληψη αυτής της πρωτεΐνης κατά 25%, η οποία έχει εξαιρετικά αρνητική επίδραση στα αιμοφόρα αγγεία και το μυοκάρδιο, προκαλώντας φλεγμονή και οξειδωτικό στρες, σημάδια εκφυλιστικών ασθενειών».

Για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να μειωθεί η ποσότητα κόκκινου κρέατος στη διατροφή μας ή τουλάχιστον να αλλάξουμε τον τρόπο μαγειρέματός του.

Tags
Back to top button