Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Το ανθρώπινο σάλιο είναι 6 φορές πιο ισχυρό από την μορφίνη

Γάλλοι ερευνητές υποστηρίζει ότι το ανθρώπινο σώμα παράγει ένα φυσικό παυσίπονο πιο ισχυρό από τη μορφίνη και αυτό είναι το σάλιο.

 Η επιστημονική ομάδα από το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι, με επικεφαλής την δρ Catherine Rougeot, υποστηρίζει ότι τα ευρήματα της έρευνάς της θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες πόνου.

Οι ερευνητές απομόνωσαν μια χημική ουσία στο ανθρώπινο σάλιο, την οπιορφίνη (opiorphin) και την χρησιμοποίησαν σε πειραματόζωα αρουραίους, οι οποίοι είχαν είτε τεχνητά (χημικώς) επαγόμενο χρόνιο πόνο, ή μηχανικά επαγόμενο οξύ πόνο, προκειμένου να μελετήσουν τις παυσίπονες ιδιότητες της οπιορφίνης.

Η ουσία αυτή στο σάλιο αποδείχτηκε ότι ήταν τόσο αποτελεσματική έναντι στον πόνο, ώστε οι αρουραίοι χρειάζονταν έξι φορές περισσότερη μορφίνη από όσο οπιορφίνη, προκειμένου ο πόνος τους να πέσεις στο ίδιο επίπεδο.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η οπιορφίνη στο σάλιο μπορεί να μπλοκάρει την καταστροφή συγκεκριμένων χημικών ουσιών, που ονομάζονται εγκεφαλίνες. Οι εγκεφαλίνες βρίσκονται στο κεντρικό νευρικό σύστημα και έχουν την ικανότητα να τροποποιούν την αντίδραση του οργανισμού στον πόνο.

Οι επιστήμονες ελπίζουν μέσω περαιτέρω ερευνών να προσδιορίσουν τις ακριβείς συνθήκες που πυροδοτούν την απελευθέρωση των συγκεκριμένων χημικών ουσιών και να εξερευνήσουν το φαρμακολογικό προφίλ της οπιορφίνης, ώστε να μπορούν να μελετήσουν τις ενδεχόμενες τοξικολογικές επιπτώσεις της σε μεγαλύτερη δοσολογία.

Όμως, άλλοι επιστήμονες δεν εμφανίζονται και τόσο σίγουροι για τη σημασία της εν λόγω έρευνας, αφού υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει ισχυρή απόδειξη ότι οι εν λόγω χημικές ουσίες παίζουν ρόλο στον φυσιολογικό έλεγχο της αντίληψης του πόνου.

Tags
Back to top button