Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Τα οφέλη της στέβια σε όσους έχουν διαβήτη

Η στέβια, που χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία χρόνια ως υποκατάστατο της ζάχαρης, είναι ένα φυσικό γλυκαντικό.

Δεδομένου ότι έχει πιο γλυκιά γεύση από τη ζάχαρη –και επομένως μια μικρή ποσότητα αρκεί για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα– αλλά το κυριότερο έχει μηδενικές θερμίδες, είναι ιδανική για τα άτομα που προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους.

Η κλασική λευκή, επεξεργασμένη ζάχαρη συνδέεται αποδεδειγμένα με πληθώρα αρνητικών επιπτώσεων για την ανθρώπινη υγεία, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να το αντιμετωπίζουν οι διαβητικοί, αφού ο οργανισμός τους δεν τους επιτρέπει να την επεξεργαστούν σωστά και κατά συνέπεια τους προκαλεί σημαντική και ενδεχομένως επικίνδυνη αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου.

Θα μπορούσε λοιπόν η στέβια να αποτελέσει καλή επιλογή για τα άτομα που πρέπει να αποφεύγουν τη ζάχαρη;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι καταφατική και έρχεται από μια νέα επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Βέλγιο και τη Βρετανία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature Communications, τα οποία βασίστηκαν σε πειράματα σε ποντίκια, χάρη στα δύο ενεργά συστατικά της (στεβιόλη και στεβιοσίδη) η στέβια ενεργοποιεί μια πολύτιμη πρωτεΐνη, την TRPM5, που συμβάλλει στη ρύθμιση της ινσουλίνης. Συγκεκριμένα, η TRPM5 εξασφαλίζει ότι το πάγκρεας θα απελευθερώσει επαρκή ποσότητα ινσουλίνης μετά από ένα γεύμα ώστε να διατηρηθεί το σάκχαρο σε υγιή επίπεδα.

Τα παραπάνω ευρήματα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η στέβια δεν περιέχει υδατάνθρακες και επομένως δεν ανεβάζει το σάκχαρο, καθιστούν το φυσικό γλυκαντικό όχι απλώς κατάλληλο αλλά ιδανικό για τα άτομα που πρέπει να αποφεύγουν τη συμβατική ζάχαρη για ιατρικούς λόγους.

Επίσης, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η βαθύτερη κατανόηση των μηχανισμών δράσης της στέβια θα οδηγήσουν σε νέες θεραπευτικές λύσεις για τον διαβήτη.

Πηγή: onmed.gr

Tags
Back to top button