
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας επιστημονικής έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (B.M.J.), η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος (ιδίως επεξεργασμένου), αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Οι συμμετέχοντες, κάθε τέσσερα χρόνια, συμπλήρωναν ένα Ερωτηματολόγιο Συχνότητας Τροφίμων, στο οποίο απαντούσαν για την συχνότητα με την οποία κατανάλωναν τον περασμένο χρόνο ένα φαγητό και ποια ήταν η ποσότητα μιας μέσης μερίδας.
Κατά την περίοδο της έρευνας πέθαναν 14.019 συμμετέχοντες, κυρίως από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές νόσους, καρκίνους και νευροεκφυλιστικές διαταραχές.
Η κατανάλωση πάνω από 3,5 μερίδες κόκκινου κρέατος -είτε αυτό είναι επεξεργασμένο είτε όχι- για μια περίοδο άνω των οκτώ ετών, αυξάνει την πιθανότητα θανάτου του κατά μέσο όρο 10% για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Λαμβάνοντας υπόψη το αν το κρέας είναι επεξεργασμένο ή μη, η αύξηση του κινδύνου είναι 13% και 9% αντίστοιχα.
Παράλληλα, η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος από άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως το ψάρι, φαίνεται να είναι ωφέλιμη. Για παράδειγμα, η αντικατάσταση μιας μερίδας κρέατος με μια μερίδα ψάρι για οκτώ χρόνια συνδέεται με 17% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια.
Οι μελετητές κατέληξαν ότι «ενώ η συγκεκριμένη έρευνα δεν μπορεί να εξάγει ντετερμινιστικά αποτελέσματα, είναι εμφανές πως η αλλαγή στην πηγή πρωτεϊνών και η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών τροφών, όπως λαχανικών ή δημητριακών ολικής άλεσης, μπορεί να αυξήσει τη μακροζωία».