Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Η μαγειρική σόδα μπορεί να καταπολεμήσει θανάσιμα μικρόβια

Πολλοί άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από μολύνσεις οι δεν καταπολεμούνται πλήρως από αντιβιοτικά φάρμακα, ενώ τις επόμενες δεκαετίες ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

Τα βακτήρια αποδεικνύεται πως γίνονται ολοένα και πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, κυρίως λόγω της υπερβολικής χρήσης των τελευταίων, αφήνοντας έτσι τους γιατρούς με λιγότερα όπλα απέναντι στις λοιμώξεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με μια έρευνα από τον αμερικανικό οργανισμό «Centers for Disease Control» του 2013, περίπου δυο εκατομμύρια Αμερικανών πολιτών προσβάλλονται από ανθεκτικά βακτήρια κάθε χρόνο, με τους 23.000 να μην καταφέρνουν να επιβιώσουν. Μια ακόμα κυβερνητική έκθεση της Βρετανίας αποκάλυψε το 2014 πως στο μέλλον αναμένεται να πεθαίνουν περισσότεροι άνθρωποι από λοιμώξεις παρά από καρκίνο.

Το πρόβλημα σύμφωνα με τον ειδικό σε λοιμώδεις ασθένειες και καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, Henry Chambers, είναι πως: «Η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε είναι 50 ή 60 ετών». Η διαδικασία που χρησιμοποιείται έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 1961, μια εποχή που τα βακτήρια ήταν σαφώς πιο ευαίσθητα στα αντιβιοτικά, ενώ σήμερα έχουν γίνει πιο ανθεκτικά.

Σε μια προσπάθεια να ανακαλυφθούν νέοι τρόποι αντιμετώπισης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στην Σάντα Μπάρμπαρα ίσως ανακάλυψαν πως η μαγειρική σόδα μπορεί να εξελίξει το το τεστ που καθορίζει σε ποια αντιβιοτικά είναι ευαίσθητα τα βακτήρια. 

Το διττανθρακικό νάτριο, εκτός από τη μαγειρική σόδα, εντοπίζεται και στον ανθρώπινο οργανισμό, γεγονός που έδωσε στους επιστήμονες την ιδέα πως αν προσθέσουν τη μαγειρική σόδα στο καθιερωμένο τεστ ευαισθησίας των βακτηρίων, θα καταλάβουν πως λειτουργούν μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και συνεπώς θα καταλάβουν με ποια αντιβιοτική ουσία μπορούν να τα εξολοθρεύσουν ευκολότερα και πιο αποτελεσματικά.

Ωστόσο, ακόμα είναι νωρίς στην έρευνα και όπως αποκαλύπτει ο Chambers: «Υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης», ενώ τόνισε πως οι επιστήμονες έχουν απόλυτο δίκιο στο ότι απαιτείται να αναβαθμιστεί το τεστ ευαισθησίας των βακτηρίων. 

Η χρήση της μαγειρικής σόδας προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να είναι ένα μικρό βήμα, αλλά θα χρειαστούν πολλές έρευνας ακόμα για να επιτευχθεί η πρόοδος.

Tags
Back to top button