Ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση με τις δυνάμεις του Ζελένσκι να εξαπολύουν μαζική επίθεση με drone κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας σε όλη τη Ρωσική επικράτεια,πλήττοντας μεταξύ άλλων μια βασική στρατιωτική εγκατάσταση εφοδιασμού κοντά στη Μόσχα, λίγες μέρες πριν από την παρέλαση της Ημέρας της Νίκης στο Κρεμλίνο στις 9 Μαΐου.
Επίθεση Ουκρανικών drones σε κέντρο εφοδιασμού του Ρωσικού στρατού στη Μόσχα
Ρωσικά κανάλια παρακολούθησης και ουκρανικές πηγές OSINT ανέφεραν ότι τα drones στόχευσαν το συγκρότημα παραγωγής και logistics της Νάρα στο Νάρο-Φόμινσκ, νοτιοδυτικά της Μόσχας.
Η εκτεταμένη εγκατάσταση του Υπουργείου Άμυνας, που καλύπτει έως και 200 εκτάρια, χρησιμοποιείται για την αποθήκευση και διανομή στρατιωτικού εξοπλισμού για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.
Η αναφερόμενη επίθεση έρχεται καθώς η Μόσχα εντείνει την ασφάλεια ενόψει των εορτασμών της Ημέρας της Νίκης του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, με τις αρχές να σχεδιάζουν διακοπές λειτουργίας του διαδικτύου, κλείσιμο αεροδρομίων και περιορισμούς σε όλη την πρωτεύουσα.
Εκρήξεις και δραστηριότητα αεράμυνας αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε πολλές ρωσικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των γύρω από τη Μόσχα, το Μπριάνσκ, το Τβερ, το Ροστόφ, τη Σαμάρα και την Τούλα.
Καθηγητής Μάζης: Το κόλπο του Τραμπ που κάνει τους πάντες να μπερδεύονται (βίντεο)
Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν δήλωσε ότι 11 drones καταρρίφθηκαν κατά την προσέγγιση στην πρωτεύουσα, προσθέτοντας ότι τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης εργάζονται στα σημεία πρόσκρουσης των συντριμμιών. Δεν ανέφερε την αναφερόμενη επίθεση στο στρατιωτικό συγκρότημα logistics.
Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίστηκε ότι οι αεράμυνες αναχαίτισαν και κατέστρεψαν 347 ουκρανικά drones κατά τη διάρκεια της νύχτας σε 20 ρωσικές περιοχές, την κατεχόμενη Κριμαία και πάνω από τη Μαύρη, την Αζοφική και την Κασπία Θάλασσα.
Στην περιοχή Μπριάνσκ, drones έπληξαν δύο πολυκατοικίες, προκαλώντας ζημιές σε περισσότερα από 20 διαμερίσματα. Ο περιφερειακός κυβερνήτης Αλεξάντερ Μπογκομάζ δήλωσε ότι 13 άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, τραυματίστηκαν.
Στην πόλη Ρζέφ της περιοχής Τβερ, drones προκάλεσαν ζημιές σε τρία πολυκατοικίες, αναγκάζοντας την εκκένωση 350 κατοίκων, συμπεριλαμβανομένων 60 παιδιών, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Η κλίμακα της επίθεσης προκάλεσε επίσης προβλήματα στη ρωσική πολιτική αεροπορία.
Η Ροζαβιάτσια περιόρισε προσωρινά τις λειτουργίες σε δεκάδες αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου Βνούκοβο της Μόσχας και των κόμβων στο Σότσι, το Καζάν, τη Σαμάρα, το Κρασνοντάρ και το Νίζνι Νόβγκοροντ.
Τουρκικό "πάρτι" ειρωνείας για την Τρόζενα της Κύπρου! "Κοιμηθήκατε και σας παίρνουν τα χωριά οι Εβραίοι"
Προτάσεις για κατάπαυση του πυρός
Η επίθεση σημειώθηκε εν μέσω αντικρουόμενων προτάσεων για κατάπαυση του πυρός ενόψει των εορτασμών της Ημέρας της Νίκης στη Μόσχα στις 9 Μαΐου.
Το Κρεμλίνο είχε προτείνει προσωρινή εκεχειρία για τις 8-9 Μαΐου σε σχέση με τις εκδηλώσεις της επετείου. Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε την πρόταση ως «κυνική», αποκαλώντας την «θεατρική παράσταση» που είχε ως στόχο την προστασία της παρέλασης και την θωράκιση της Μόσχας από πιθανές ουκρανικές επιθέσεις.
Αντ' αυτού, το Κίεβο πρότεινε αυτό που ο Ζελένσκι περιέγραψε ως μονομερές «καθεστώς σιωπής» που ξεκίνησε στις 6 Μαΐου για να δοκιμάσει εάν η Ρωσία ήταν σοβαρή σχετικά με την επιδίωξη μιας πραγματικής κατάπαυσης του πυρός.
Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η Μόσχα αγνόησε την προσφορά μέσα σε λίγες ώρες.
Είπε ότι οι ουκρανικές αρχές κατέγραψαν περισσότερες από 1.800 επιθέσεις και επιθέσεις σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Ντόνετσκ, Χάρκοβο, Ντνιπροπετρόφσκ, Σούμι, Τσερνιχόφ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.
«Η Ρωσία δεν έχει σταματήσει κανένα είδος στρατιωτικής της δραστηριότητας», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία θα απαντήσει «σαν καθρέφτης» στις ρωσικές ενέργειες και θα καθορίσει «πλήρως δικαιολογημένες απαντήσεις» ανάλογα με τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας και στις 7 Μαΐου.
Η Μόσχα, σε απάντηση, προειδοποίησε ξένες διπλωματικές αποστολές και διεθνείς οργανισμούς την Τετάρτη ότι θα μπορούσε να εξαπολύσει «μαζικά αντίποινα» στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων των «κέντρων λήψης αποφάσεων», εάν η Ουκρανία διαταράξει τις εκδηλώσεις της Ημέρας της Νίκης στη Μόσχα.
Η Ρωσία έχει ήδη περιορίσει την παρέλαση της 9ης Μαΐου, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και τους αξιωματούχους να αναφέρουν ότι βαρύς στρατιωτικός εξοπλισμός, όπως άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, ενδέχεται να μην εμφανιστούν για πρώτη φορά από το 2007.
Οι αξιωματούχοι επικαλέστηκαν την «επιχειρησιακή κατάσταση», ενώ ο Ζελένσκι υπονόησε ότι οι ανησυχίες για τις ουκρανικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν ο πραγματικός λόγος.
"Θα πέσουν κεφάλια"
με τίτλο, "Παίρνει πάνω του" ο Πούτιν την παρέλαση στη Μόσχα της 9ης Μαΐου! Δημιουργεί νέους αντιαεροπορικούς θόλους κατά των Ουκρανικών drones", επισημάναμε μεταξύ άλλων ότι σε περίπτωση που παρόλα τα επιπρόσθετα μέτρα ενίσχυσης της Ρωσικής αεράμυνας Ουκρανικά drones πλήξουν την παρέλαση της 9ης Μαΐου με επιτυχία, ο αρνητικός αντίκτυπος σε βάρος του Πούτιν και της Ρωσικής πολεμικής μηχανής θα είναι τεράστιος.
Πρώτα από όλα ,"Θα πέσουν κεφάλια" της Ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας, αφού θα αποδειχθεί η ανικανότητά τους να φυλάξουν την παρέλαση σύμβολο της Ρωσίας.
Δεύτερον ο Πούτιν και η Ρωσική στρατιωτική μηχανή θα αμφισβητηθούν τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και από εξωτερικούς εχθρούς .
Για τους παραπάνω λόγους φρονούμε ότι η αντιεροπορική ομπρέλα πάνω από την Μόσχα θα είναι ισχυρότατη, ενώ μένει να δούμε αν θα είναι και αδιαπέραστη για τα Ουκρανικά drones.