Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Επίθεση με βιτριόλι: «Η κατηγορούμενη δεν έχει ενσυναίσθηση - Φαίνεται να μη σκέφτηκε λεπτό τι θα προκαλέσει»

Στο «φως» της δημοσιότητας, διαρκώς, έρχονται νέα στοιχεία σχετικά με την υπόθεση της Ιωάννας Παλιοσπύρου, η οποία πριν από περίπου ένα χρόνο δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι από την Έφη Κακαράντζουλα.

Ένας 36χρονος άνδρας που μιλούσε με την κατηγορούμενη, εξήγησε μέσω του δικηγόρου του πως η κατηγορούμενη είχε εμμονή με την Ιωάννα επί δύο χρόνια. Ακόμη, στην δίκη, που θα συνεχιστεί στις 5 Οκτωβρίου, έχουν κληθεί να καταθέσουν άλλα δύο άτομα, μεταξύ των οποίων ο 40χρονος που φέρεται να ήταν το «μήλο της έριδος» στην υπόθεση.

«Η ανάκριση κράτησε πολύ. Αν είχε φανεί κάτι περίεργο, κάτι ποινικά κολάσιμο θα είχε ασκηθεί ποινική δίωξη, σε ό,τι αφορά στα άλλα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση», σημείωσε ο Γιάννης Γλύκας, πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων.

Ο κ. Γλύκας εξήγησε πως είναι σημαντικός ο τρόπος με τον οποίο εμφανίζεται η κατηγορούμενη στην υπόθεση. «Κρίνεται κυρίως η προσωπικότητα, η πράξη είναι ομολογημένη. Η απολογία της θα δείξει κατά πόσο έχει μεταμεληθεί η όχι, και μπορεί να λειτουργήσει ως ελαφρυντικό αλλά και στην ποινή», σημείωσε.

«Δεν ξέρουμε τι θα ισχύσει και για τον τρόπο έκτισης»

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων επεσήμανε πως θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αποκαλυφθεί ο πραγματικός λόγος. «Πιστεύω ότι συνειδητά δε θα πει τον πραγματικό λόγο της πράξης της η κατηγορούμενη», υπογράμμισε.

«Μένει να δούμε αν θα μετατραπεί η κατηγορία. Θεωρώ ότι αυτή η υπόθεση είναι βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Με το σημερινό νομικό καθεστώς είναι μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη, σε περίπτωση απόπειρας ανθρωποκτονίας είναι μέχρι 15 χρόνια. Δεν ξέρουμε τι θα ισχύσει και για τον τρόπο έκτισης», κατέληξε ο ίδιος.

«Περιμέναμε να ακούσουμε συγνώμη από το θύτη προς το θύμα»

Από την πλευρά της, η Φρόσω Φωτεινάκη, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια επέμεινε στην άποψη ότι η κατηγορούμενη δεν έχει ενσυναίσθηση.

«Ακούω καθημερινά ανθρώπους να αναφέρουν την Ιωάννα ως σύμβολο γενναιότητας. Αυτό το κορίτσι γίνεται σημείο αναφοράς για το ότι στη ζωή παλεύουμε όσα μας έρχονται, ακόμα και αυτά που δεν μπορούμε να διανοηθούμε. Περιμέναμε να ακούσουμε συγνώμη από το θύτη προς το θύμα. Ωστόσο σε όλη την πορεία της υπόθεσης βλέπουμε ότι η κατηγορούμενη δεν έχει ενσυναίσθηση. Φαίνεται να μη σκέφτηκε λεπτό το τι θα προκαλέσει σε έναν άλλο άνθρωπο. Το ζητούμενο ήταν να αισθανθεί νικήτρια», τόνισε.

Όπως είπε, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της κανονικοποίησης μιας πράξης. «Είναι άλλο πράγμα η σκέψη και άλλη η συμπεριφορά που την επιλέγουμε και είμαστε υπεύθυνοι για αυτήν», συμπλήρωσε η ίδια.

Ως δημιουργημένη και δυνάμει δολοφόνο, μια «ηρωίδα» του κακού χαρακτήρισε την δράστρια της επίθεσης ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, εξηγώντας πως η Έφη δεν ζητά συγγνώμη γιατί…δεν υπάρχει αυτή η λέξη μέσα της.

«Η συγγνώμη δείχνει συναίσθημα και τύψεις. Ότι έχεις καταλάβει τι έχεις κάνει και έχεις ενοχές. Η Έφη είναι δημιουργημένη δολοφόνος. Πώς θα πει το συγγνώμη; Άδικα το περιμένουμε. Δεν υπάρχει αυτή η λέξη μέσα της. Ακόμα και αν σκηνοθετημένα δείτε μια άλλη μορφή, είναι πάρα πολύ αργά. Είναι μια δημιουργημένη, δυνάμει δολοφόνος, ηρωίδα του κακού, η οποία κατόρθωσε να ‘’αφαιρέσει’’ μια ψυχή» υπογράμμισε.

Μάλιστα, ο κ. Σούρας σημείωσε πως η εμφάνιση της δράστριας στο δικαστήριο και τα «ξέρεις γιατί συνέβη αυτό» και «δεν ήθελα να σε σκοτώσω» που απηύθυνε στην Ιωάννα, αποτελούν «τερτίπια» για να μειώσει την ποινή της. Τέλος, εκτίμησε ότι ενδέχεται η πλευρά της Έφης να επικαλεστεί εν συνεχεία ψυχοπαθολογικά προβλήματα.

Tags
Back to top button