Το δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα πήραν σήμερα 17 νεκροί από την Ελλάδα που θυσιάστηκαν στη Κύπρο το 1964 και το 1974.
Πρόκειται για νεκρούς της τορπιλακάτου «Φαέθων» που βυθίστηκε από τουρκικά αεροσκάφη το 1964, για νεκρούς του αεροσκάφους «Νοράτλας» που καταρρίφθηκε το 1974 στη Λευκωσία και άλλους νεκρούς από μάχες με τους Τούρκους.
Πρόκειται για τον συνταγματάρχη Βασίλειο Παπαλάμπρου και τους Ανθυπασπιστές Νικόλαο Κρητικό και Νικόλαο Αθανασίου που υπηρετούσαν το 1974 στην ΕΛΔΥΚ, τον Αντιπτέραρχο Βασίλειο Παναγόπουλο, που ήταν ο Κυβερνήτης του Νοράτλας και τους Ανθυπασπιστές καταδρομείς Σωτήριο Κουρούνη και Στέφανος Τζιλιβάκη.
Μαζί με αυτούς επιστρέφουν στην Ελλάδα και τα οστά των στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ, Ελευθέριου Άνθη, Γεώργιου Ζερβομανώλη, Αθανάσιου Καραγεώργου, Ιωάννη Κωνσταντακόπουλου, Κωνσταντίνου Μπροδήμα, Ιωάννη Παπαδόπουλοου, Αργύριο Σίννη, Μανούσου Τριανταφυλλίδη, Βασίλειου Τριάντη και Γεώργιο Χαμουργιωτάκη. Επίσης επιστρέφει στην Ελλάδα ο Ανθυπασπιστής Ναυτικού Νικόλαος Νιάφας, που υπηρετούσε στη τορπιλάκατο «Φαέθων» που βυθίστηκε το 1964.
Τα οστά των πεσόντων παραδόθηκαν σήμερα από τη Κυπριακή Δημοκρατία στους συγγενείς τους, παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη και του υπουργού εθνικής άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή,.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο χαιρετισμό του εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη και την άδολη αγάπη της Κύπρου στους ήρωες και τους συγγενείς τους, τονίζοντας ότι με τη θυσία τους δίνουν το δικαίωμα σε εμάς σήμερα να συνεχίζουμε τον αγώνα για οριστική απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «έχουμε πλήρη συνείδηση σφαλμάτων του παρελθόντος» και απευθυνόμενος στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο τον κάλεσε να μεταφέρει απολογία στους συγγενείς για διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν.
Μίλησε για λάθη καλής πίστεως, και καθυστερήσεις στις ταυτοποιήσεις, ωστόσο σήμερα είμαστε σε θέση να αποκαταστήσουμε την τιμή και την αξιοπρέπεια όλων όσοι έπεσαν για την Κύπρο. Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση και οι προηγούμενες στο παρελθόν καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, τόσο στις συναντήσεις με τον Τουρκοκύριο ηγέτη όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος στη δική του ομιλία είπε ότι «σήμερα, με συγκίνηση και υπερηφάνεια, αποδίδουμε τις οφειλόμενες τιμές στους ήρωες, που άπαντες επιτελούσαν εθνική αποστολή σε πόλεμο. Αναφέρθηκε στη μεγάλη τους προσφορά στο Έθνος και στον άνισο αγώνα που έδωσαν, που δεν δείλιασαν μπροστά στο θάνατο και έδωσαν την τελευταία ρανίδα του αίματός τους για την πατρίδα.
Το δικό μας οφειλόμενο καθήκον, χρέος και ευθύνη είναι να αποδώσουμε τιμές, ανέφερε και διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά για τη διαρκή στήριξη, συνεργασία και συντονισμό Λευκωσίας- Αθηνών για να οδηγηθούμε σε μια ειρηνική Κύπρο, χωρίς στρατούς και εγγυήσεις».
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι είναι κοινή η πορεία του Ελληνισμού και η θυσία των ηρώων γίνεται παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.
Εξέφρασε επίσης συγγνώμη στους συγγενείς των ηρώων γιατί κάποιοι κατά καιρούς πίστεψαν ότι η θυσία τους έπρεπε να αποσιωπηθεί και η αποστολή δεν έπρεπε να είχε αποκαλυφθεί.