Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Επιστολή των ΗΠΑ στην Κομισιόν για τους δασμούς – Ζητά διαπραγμάτευση η κυβέρνηση Τραμπ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέστειλαν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή την εβδομάδα, σε μια πρώτη κίνηση να δείξουν ότι είναι διατεθειμένες να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επίλυση της εμπορικής τους διαμάχης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό έγινε σύμφωνα με τέσσερις Ευρωπαίους διπλωμάτες, που επικαλείται το Politico.

Πρόκειται για την πρώτη θετική κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ, μετά την προσωρινή αναστολή των αντίποινων με δασμούς και αποτελεί απάντηση σε λίστα πιθανών παραχωρήσεων, που η ΕΕ είχε ιδιωτικά γνωστοποιήσει στις ΗΠΑ.

Η επιστολή αυτή ήρθε σε συνέχεια της πρότασης της Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα, η οποία περιλάμβανε μια λίστα πιθανών παραχωρήσεων, όπως η χαλάρωση ρυθμιστικών πλαισίων και οι κοινές προσπάθειες για τον περιορισμό της κινεζικής υπερπαραγωγής.

Ωστόσο, η απουσία καθοδήγησης από την πλευρά των ΗΠΑ αποτελούσε μέχρι τώρα εμπόδιο για την έναρξη διαπραγματεύσεων, με έναν από τους διπλωμάτες να σημειώνει ότι «το πρόβλημα ήταν η έλλειψη καθοδήγησης από την αμερικανική πλευρά, που πάντα απαιτούσε προσφορά από την ΕΕ, για να προχωρήσουν οι συνομιλίες».

Αντίποινα από τις Βρυξέλλες

Απογοητευμένη από την έλλειψη ανταπόκρισης, η ΕΕ έχει ήδη προτείνει αντίποινα με δασμούς ύψους 95 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα και βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη και τις επιχειρήσεις της σχετικά με αυτές τις προτάσεις. Οι δασμοί αυτοί έρχονται ως απάντηση στους δασμούς 10% που επέβαλε ο Τραμπ στις αρχές Απριλίου, καθώς και στις επιβαρύνσεις 25% σε αυτοκίνητα και μέταλλα.

Κρίσιμη προθεσμία για συμφωνία

Αν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις αρχές Ιουλίου, θα τεθεί σε εφαρμογή υψηλότερος δασμός 20%, καθώς ο Τραμπ επιδιώκει να μειώσει το διατλαντικό εμπορικό έλλειμμα, για το οποίο κατηγορεί ευθέως την ΕΕ. Η ανταλλαγή αυτή θέτει επιτέλους σοβαρές διαπραγματεύσεις στο τραπέζι για τις εμπορικές σχέσεις ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ των δύο πλευρών, μετά την πρώιμη συμφωνία που σύναψε ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη συμφωνία του υπουργού Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, να μειώσει τους τριψήφιους δασμούς, σε συνομιλίες με τον Κινέζο αντιπρόεδρο Χε Λιφένγκ, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Χωρίς πρόοδο οι διαπραγματεύσεις για την ΕΕ

Μέχρι στιγμής, ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς, δεν έχει καταφέρει να σημειώσει ουσιαστική πρόοδο σε τρεις γύρους προσωπικών συνομιλιών με τον Υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ και τον Αντιπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζέιμισον Γκριρ. Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στις Βρυξέλλες ότι η Ένωση μπορεί να βρεθεί στο τέλος της σειράς για μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον φαίνεται να προτιμά διμερείς συμφωνίες με μεμονωμένες χώρες.

Η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις.

Tags
Back to top button